Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD 115 - antyskating

seniortelefono

Rekomendowane odpowiedzi

Problem wygląda następująco: przy ustawionym zerowym nacisku oraz antyskatingu ramię jest nieruchome, ale tylko gdy znajduje się poza płytą. W momencie przesunięcia je nad płytę zaczyna "lecieć" na zewnątrz. Im bliżej środka płyty, ta siła jest większa. I moje pytanie: czy ten model tak ma, czy też jest to usterka?

https://www.audiostereo.pl/topic/90185-thorens-td-115-antyskating/

Co nie zmienia faktu ze tak byc nie powinno.

Przeprowadzilem probe na swoim Technicsie dla sprawdzenia mojej teorii i po wyzerowaniu AS ramie idealnie zrownowazone stoi w miejscu w ktorym go postawie nad talerzem i poza nim co powinno miec miejsce w kazdym gramofonie niezaleznie od marki z zastosowanym AS (nie wiem jak ma sie sprawa z unipivotem bez AS bo nie sprawdzalem).

Jesli w tym Thorensie jest inaczej to ktos mnie wyprowadzi z bledu a Tobie rozswietli temat.

robix

Co do antyskata, to jedyny przypadek w którym ustawienie zera pozwala umieścic ramię w dowolnym punkcie pomiędzy podstawką ramienia a osią talerza, to antyskating ciężarkowy i to jedynie w przypadku zdjętego ciężarka. Każdy układ antyskating polega na przyłożeniu siły skierowanej przeciwnie do siły powodującej ściąganie ramienia do osi obrotu płyty. Zawsze jest to realizowane za pomocą urządzenia (sprężynowego, magnetycznego, zawieszonej masy ciężarka) przeciwdzałającego ruchowi ramienia od położenia zerowego (bo takie musi byc aby tę siłę można skalowac i zmieniac jej wartośc)do osi obrotu płyty. Punkt zerowy antyS to logicznie początek płyty czyli nad rowkiem wprowadzającym i tylko tam ustawiamy pozycję ZERO na skali antyS. W firmowo kalibrowanych antyS w przypadku ustawienia zera na skali i zera nacisku igły, czyli zrównoważonym ramieniu swobodnie lewitującym, przesunięcie ramienia nad płytę w dowolne miejsce i puszczenie swobodne ramienia powinno spowodowac powrót ramienia nad krawędź płyty. Jeśli nie jest to miejsce dokładnie nad rowkiem wprowadzającym to AS należy wyregulowac zgodnie z instrukcją serwisową danego gramofonu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.