Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-100B i choroba psychiczna

yogo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od razu do rzeczy...Noszę się z zamiarem kupienia "w ciemno" wzmacniacza Yaqin MC-100B. Taka fanaberia, proszę o wyrozumiałość, choroby psychiczne dotykają różne jednostki, pewnie jestem jedną z nich. Jakiś czas temu w trakcie tułaczki po wynajmowanych mieszkaniach miałem okazję słuchać Xindaka 6950, jeszcze w wersji bez lampy. Ocena brzmienia nie mogła być obiektywna, bo elementy zestawu leżały w kartonach i wydobyte zostały tylko na tę okoliczność na kilkanaście godzin. Po tym co usłyszałem skłaniałem się jednak do zakupu. Potem okazało się, że jest wersja hybrydowa. A chwilę później dowiedziałem się (m.in. z tegoż oto forum), że lampowy Yaqin MC-100B miażdży Xindaka dźwiękiem. Pytanie moje jednak brzmi następująco:

Czy kolumny o takich parametrach będą dopowiednie do w/w Yaqin'a? ESA OStinato² 4Ohm 89dB(2,83V/lm)?

Pozdrawiam serdecznie.

https://www.audiostereo.pl/topic/90187-yaqin-mc-100b-i-choroba-psychiczna/

MC-100B ma takiego kopa ze najpierw przykręć te kolumny do podłogi bo Ci odlecą :)

A na poważnie , to jest znacznie bardziej wydajny prądowo od 6950 ( 9 ).

Warto też :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na pewno lepiej kupić kolumny 4 Ohm niż 8 Ohm do MC-100B. Lampa lepiej je wysterowywuje. Ewentualnie podłączać kolumny 8 Ohm do 4 Ohmowych odczepów wzmacniacza Yaqin.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

U mnie na mierniku kolumny Hyperion maja cos okolo 6 Ohm a na tabliczce znamionowej widnieje 4 Ohm ...,co do wlasciwosci sonicznych to ja zdecydowanie wole jak w Yaqinie sa podpiete pod odczep 8 Ohm ,a kilkakrotnie je przepinalem ,mysle ze rozne kolumny zagraja pod roznymi odczepami we wzmacniaczu -kwestia gustu ,choc odczep 8 Ohm w Yaqinie mam okalblowany solid core Resona a 4 Ohm linka Ultralink ,na 8 Ohm wiecej powietrza i zdecydowanie lepsza dynamika choc po przepieciu jest glosniej i moze to byc wrażenie zludne -mysle ze ten wzmak ma i tak spory zapas mocy ze nie bedzie jakis wiekszych problemow z wysterowniem kolumn

Violet

Cos Ci sie pomieszlo.

Jest dokladnie na odwrot.

Wzmacniacze lampowe nie lubia niskich rezystancji.

A faktycznie jak to jest swietnie widac w przypadku testow kolum w zakladce laboratorium gazety AUDIO.

Przewaznie producenci zawyzaja ten parametr .

I tak sa kolumny okreslane na 8 om gdzie w pewnym zakresie impedncja spada do nawet 3om.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

U mnie na mierniku kolumny Hyperion maja cos okolo 6 Ohm a na tabliczce znamionowej widnieje 4 Ohm

LOL, masz miernik, który ściąga charakterystykę modułu impedancji? :-D To, co sobie zmierzyłeś, to REZYSTANCJA cewki/cewek w gałęzi niskotonowej filtru zsumowana z REZYSTANCJĄ cewki głośnika basowego.

Wzmacniacze lampowe nie lubia niskich rezystancji.

I tak sa kolumny okreslane na 8 om gdzie w pewnym zakresie impedncja spada do nawet 3om.

Dokładnie! B&W od lat na wszystkich możliwych kolumnach pisze, że są 8-ohmowe, a minima impedancji mają po 3 ohmy. 99% producentów robi tak samo. Jak śpiewał Kazik Staszewski: "miej świadomość!".

Ewentualnie podłączać kolumny 8 Ohm do 4 Ohmowych odczepów wzmacniacza Yaqin.

To ma sens. Na 90% i tak trafisz na kolumny 4-ohmowe, a jeśli nie, to wzmak będzie widział wyższą przetransformowaną impedancję, co zmniejszy zniekształcenia (ale zmniejszy też nieco oddawaną moc).

LOL, masz miernik, który ściąga charakterystykę modułu impedancji? :-D To, co sobie zmierzyłeś, to REZYSTANCJA cewki/cewek w gałęzi niskotonowej filtru zsumowana z REZYSTANCJĄ cewki głośnika basowego.

Wiem ze mierzylem rezystancje no ale coz moj blad ... przeciez rozmowa tyczy impedancji ehhh

A miernika ktory sciaga charakterystyke modułu impedancji niestety nie posiadam :-D

MC-100B ma takiego kopa ze najpierw przykręć te kolumny do podłogi bo Ci odlecą :)

A na poważnie , to jest znacznie bardziej wydajny prądowo od 6950 ( 9 ).

Warto też :

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki za informację. Nie spodziewałem się tego po lampie. A może któryś z Was Panowie i jeśli są Panie miał okazję słyszeć Yaqina z Ostinato2 ?

I bardzo proszę o informację, może ktoś z Podkarpacia posiada w/w wymienioną lampę i byłaby możliwość posłuchania...

Serdecznie pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Kup Yaqina i posłuchaj.

Co Ci nie będzie leżeć to zażyj do wątku o lampach 6SN7 i tymi lampami możesz w dużym stopniu zmieniać sobie brzmienie pod swój gust.

Zabawa przednia , tylko koszta lamp bolą :/

Kup Yaqina i posłuchaj.

Co Ci nie będzie leżeć to zażyj do wątku o lampach 6SN7 i tymi lampami możesz w dużym stopniu zmieniać sobie brzmienie pod swój gust.

Zabawa przednia , tylko koszta lamp bolą :/

Skoro tyle osób po czasami wielu latach przygody z audio stwierdza, że Yaqin spowodował,że zakończyli podróż w poszukiwaniu "tego" brzmienia, pewnie warto, nawet w ciemno;-)

Jak długo wytrzymują lampy i jaki jest koszt wymiany kompletu. Zdaję sobie sprawę, że lampy pewnie mogą być różnego rodzaju, ale chodzi mi o rząd wielkośći ponieważ lampa to temat dla mnie zupelnie nowy.

Jak z dostępnością lamp?

Sterujące 2 - 10 000 godzin.

Dobre ECC83 używane od 150 para.

6SN7 od 120 za używane

KT88 od jakiejś stówy za sztukę.

Lampy czasem ja sprzedaję , allegro , Hornet9 i forum.

I trochę lamerskie pytanie, czy to ma cos wspólnego z hi-end?

Yogo

Jeśli chcesz zdobywać doświadczenie w audio i iść do przodu, to 100B jest jak najwłaściwszym krokiem. Jak zadbasz również o dobre żródło to ten krok będzie duży. Yaqin odwdzięczy się dżwiękiem. Tylko dobrać lampy sterujące i kable i wiele chwil radości z dżwięku. Ale nie Miej złudzeń,do hi-endu droga długa. Tam trzeba mieć inne pieniądze i doświadczenie ( ze wskazaniem na to drugie ). Mnie dobry dżwięk hi-fi w zupełności wystarcza.Od momentu odsłuchu monobloków lampowych Cary Cad 805 w dobrym towarzystwie wiem jak może zagrać lampa...

I bardzo proszę o informację, może ktoś z Podkarpacia posiada w/w wymienioną lampę i byłaby możliwość posłuchania...

Serdecznie pozdrawiam.

Ja jestem z Podkarpacia ,posiadam Yaqina ... zapraszam

Ja jestem z Podkarpacia ,posiadam Yaqina ... zapraszam

Serdecznie dziękuję za zaproszenie, wiadomość wysłalem na priv'a. Jeszcze jedno pytanie dot. tego modelu Yaqin'a. Parę razy czytałem coś o brumieniu, czy jest jakiś problem z przydźwiękiem w tym modelu wzmacniacza?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.