Skocz do zawartości
IGNORED

Czas na zmianę systemu. Co myślicie o micromega ?

Gość Audio_Newby

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Witam,

Jak w temacie rozważam zmienić system Aktualnie to Creek Evo. Właściwie brzmienie mi odpowiada no ale ciągle szukam czegoś nowego. Ostatnio zainteresowałem się kompletem Micromega IA 100 + Micromega Cd 20 lub Cd 30. O Micromedze mało jest artykułów ale generalnie ma bardzo dobrą stereofonię i przyjemne wysokie tony. Chciałbym to połączyć z Focalami 816 V. Co myślicie o takim zestawie ? Czy ktoś coś wie więcej o Micromedze ? jest sens pakować się w ten francuski sprzęt (dla mnie ważne, że jest Made in France a nie china jak np. Creek). Rozważam ewentualnie iść w górę oferty Creeka Evo 5350 albo destiny z cd evo 2 albo też uderzać w Naima. Zastanawiałem się również nad kompletem yamaha A2000. A co wy proponujecie ?

Z góry dzięki.

Witaj,

znam nowe urządzenia Micromega, wydaje mi się że zmiana Creek Evo na Micromega IA100 to niewielki krok do przodu, bierz koniecznie pod uwagę model wyższy IA180. Jako jednak alternatywa koniecznie posłuchaj wyższych serii Creek. Jeśli budżet pozwala, to wybór serii Destiny byłby napewno optymalny jeśli podoba Ci się Evo. Do grupy kandydatów koniecznie dorzuciłbym jeszcze norweski system Hegel H70 oraz Primare I22 albo jeszcze lepiej I32.

Koniecznie przed zmianami posłuchaj poszczególnych urządzeń,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cześć

Poczytaj , może Ci to coś podpowie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A tak w ogóle, to napisz jaki masz budżet na taki zestaw, jaka muzyka i może ew. do jakich kolumn?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Słucham bardzo różnej muzyki (w tym filmową i czasem poważną/klasyczną) z przewagą rocka: black sabbath, aerosmith, bon jovi, santana, hendrix, bruce springsteen etc. Sprzęt poza dźwiękiem musi być wytrzymały, gdyż będzie grał codziennie 2 - 5 h a czasem więcej. Mój creek cd zaczyna już trochę szwankować (szufladka czasem się zacina - był intensywnie użytkowany). Głośniki są kiepskie bo to tylko missiony 34 i dlatego wraz ze zmianą np. na micromega chce kupić pasujące do niej głośniki jakimi zdają się być Focale lub Monitor Audio. Na klocki chce przeznaczyć na razie 8 - 10 tysi. Kolumny to osobna kwestia i kupie ja trochę później. Raczej chce nówki (jak uzyskam jakąś sensowną zniżkę/promocje w sklepie) ale nie pogardzę też zadbanymi używkami od pewnej osoby. Tak czy siak ma to być sprzęt nie do "stania i szpanowania" tylko do intensywnego słuchania muzyki a tacka na cd w odtwarzaczu ma wytrzymać częste wymiany płyt. Creek jest dobry ale jednak wydaje mi się, że Micromega wyprodukowana w UE tj. Francji będzie solidniejsza.... to jednak inna kultura techniczna niż chinka czikulinka co składa sprzęt i nawet nie wie co składa tylko przykręca to co jej pokazali, że ma przykręcić....

Czy między IA 100 a IA 180 jest rzeczywiście znacząca różnica w jakości dźwięku ?

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

OK kupiłem okazyjnie komplet Micromega IA 100 i CD 20. Jak się sprawdzi to wezme IA 180 albo IA 400 jak nie to poszukam czegoś innego. Teraz pytanie jakie kolumny do tego proponujecie ? Z racji, że micromegi sa stworzone do pracy w 4 omach rozglądam się za takimi. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to Audio Physic Yara II Superior. Co myślicie o połączeniu ich z Micromegą ?

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Witam ponownie,

dotarł do mnie nowiutki komplet micromegi cd 20 i IA 100. Pierwsze wrażenia pozytywne. Klocki bardzo gustowne. Wyraźne wyświetlacze. W pudełku znajdował się nawet interconect ! Oczywiście nie jakiś super. Co ciekawe do CD i wzmaka dołączono białe satynowe rękawiczki !! Niezły numer pierwszy raz z czymś takim się spotkałem. Do pilota komplet baterii....

Teraz porównując brzmienie z moim Creekiem Evo. Dźwięki zupełnie inne. Micromega ma bardziej miękki nie punktowy bas. Creek mocniejszy wyraźny, konturowy ? Nie powiem, że w creek lepszy. Są zwyczajnie różne od siebie. Micromega jest jednak wyraźnie lepsze od creeka jeśli idzie o średnice, stereofonie i wysokie tony. Creek grał bardziej płasko. Wysokie tony przy wokalach potrafiły zakuć w uszy. W Micromedze są bardzo delikatne nawet przy głośnym odsłuchu nie czuć zmęczenia jakie było przy creeku evo. Mam wrażenie, że Micro gra średnicą i to troche tą wyższą.

Daje to w rezultacie fajne wrażenie przy odsłuchu spokojniejszego rocka (gitarka Santany brzmi świetnie). Wokale też niczego sobie.

Myślę, że na razie Micromega zostanie. Teraz szukam głośników do niej przedział do 8000 zł. Ale wolę mniej. Jak pisałem wyżej rozważam, AP. Myślę też o Harpi Acoustic Amstaf mini. Co doradzicie ??

• 3 tygodnie później...

Witam,

jestem użytkownikiem sprzętu micromega od 5 lat. Najpierw był zestaw minium. Przyznam się, żę kupiłem go na wygląd, bez odsłuchu. Na początku byłem trochę załamany jakością dźwięku. Potem okazało się, że winne były moje kolumny - stare Tonsile z bierną memraną. Po ich wymianie Micromega otworzyłami mi uszy na prawdziwe słuchanie muzyki i na razie jestem wierny tej marce. Dwa lata temu wymieniłem wzmacniacz na IA180. Odnośnie doboru kolumn, radzę Ci, abyś przy ich wyborze (jeśli jeszcze ich nie kupiłeś)nie kierował się małymi rozmiarami wzmacniacza oraz tym, że moc podawana jest dla głośników 4 ohm. W moim zestawie podłączone mam całkiem nie małe Hyperiony IVs (Audio Academy)8 ohm i gra to znakomicie. Wprawdzie mój wzmacniacz ma trochę większą moc i pracuje w klasie D,ale poprzednio używałem minium 40 w (8 ohm) i też wszystko było OK. Dlatego nie sądzę, by Twój "piecyk" miał jakieś problemy z napędzeniem większych kolum.Używam interkonektów Albedo Blue oraz głosnikowych - nie pamietam, ale żadna ekstraklasa. Jeśli chodzi o moje wrażenia odsłuchowe, to micromega w tej konfiguracji charakteryzuje się bardzo dobrą precyzją i dokładnością dźwięku, wspanaiłą sceną i krótkim, punktowym basem (może czasem odrobinę zbyt słabym - zależy od płyty). Nie podbarwia przekazu. Sadzę, że gdyby zastosować jeszcze lepsze kolumny efekt byłby jeszcze wiekszy. W moim zestawie mam podłączony również subwoofer (aktywny). Muszę się przyznać, że zrobiłem to bardziej z ciekawości niż potrzeby. Okazało się, że sygnał podawany ze wzmacniacza na suba jest w micromedze dosyć słaby i prawdopodobnie konieczne byłoby dobranie specjalnego modelu suba(odpowiednio czułego i ...drogiego).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.