Skocz do zawartości
IGNORED

Ayon CD2, CD1s czy Accuphase Dp-65

bdaras

Rekomendowane odpowiedzi

Electrocompanieta EMC1 UP za 7 kzł to nie dostaniesz, cena rynkowa używki to około 10 kzł. Natomiast EMC 1 to bez problemu i jeszcze na dobrą sieciówkę zostanie.

Trzeba szukać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Trzeba szukać:

Ukryta Zawartość

Triode!

Zanim zamieścisz odpowiedź na post i wkleisz link to może przeczytaj dokładnie cały temat ze zrozumieniem a następnie pomyśl co piszesz i sprawdź co wklejasz.

Pisałem o CDku (odpowiadając na post Matthew ) a ty ni z gruszki ni z pietruszki na DACa schodzisz.

Jeśli chcesz poznać cenę nowego Electrocompanieta EMC1 UP to zapraszam do odwiedzenia strony dystrybutora w naszym kraju:

Ukryta Zawartość

Tylko PROSZĘ nie myl odtwarzacza CD EMC1 UP z przetwornikiem C/A Electocompaniet ECD1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Electrocompanieta EMC1 UP za 7 kzł to nie dostaniesz, cena rynkowa używki to około 10 kzł. Natomiast EMC 1 to bez problemu i jeszcze na dobrą sieciówkę zostanie.

Ostatnio widziałem na HiFi Giełdzie używkę za 7kpln.. trzeba polować.. natomiast DAC Electrocompanieta również świetny, był za 3kpln na allegro jakiś czas temu, taki sam siedzi w EMC 1 UP ale trzeba mieć transport odpowiedni, kabel AES/EBU dobry no i zasilający też.. chyba wolał bym dołozyć do EMC1 UP..

aha, CD EMC 1 jest oczko niżej od EMC 1 UP, ale ten drugi znacznie lepszy podobno.. ale nie pamiętam w czym tkwią różnice...

Ostatnio widziałem na HiFi Giełdzie używkę za 7kpln.. trzeba polować.. natomiast DAC Electrocompanieta również świetny, był za 3kpln na allegro jakiś czas temu, taki sam siedzi w EMC 1 UP ale trzeba mieć transport odpowiedni, kabel AES/EBU dobry no i zasilający też.. chyba wolał bym dołozyć do EMC1 UP..

aha, CD EMC 1 jest oczko niżej od EMC 1 UP, ale ten drugi znacznie lepszy podobno.. ale nie pamiętam w czym tkwią różnice...

Jeśli za 7kzł w ładnym stanie to naprawdę okazja, ja mam EMC1 a nie EMC1 UP na którego mam chrapkę.

Co do DACa ECD 1 to miałem go u siebie i byłem pod wrażeniem i zgadzam się z Tobą że lepiej dołożyć i kupić EMC1UP lub nawet EMC1.

Dobry kabel zasilający i cyfrowy AES/EBU to też koszt kilka kilo złotych.

Główna różnica pomiędzy EMC1 a EMC1 UP to upsampler który jest w wersji EMC1 UP a którego nie posiada EMC1.

Kilka miesięcy temu forumowicz modrzew 47 sprzedawał EMC1 UP, ale cena była powyżej 10 kzł i kiedy zadzwoniłem było już za późno Electrocompaniet był już sprzedany.

Tak samo ostatnio rozmawiałem w sprawie EMC1 UP ze sprzedającym takie urządzenie:

Ukryta Zawartość

Tutaj też się spóźniłem, dowiedziałem się że CDek został sprzedany za 10 kzł.

Jest wiele osób które mylą wersję EMC1 z EMC1 UP które z zewnątrz wyglądają tak samo a niedużą różnicę widać tylko na tylnej ścianie urządzenia.

Ukryta Zawartość

mnie się zawsze ten Electrocomapniet podobał, solidny kawał pięknej IMO maszyny. Chciałem go również kupić ale szczęście mi dopisało i kupiłem MBLa którego dłuuuugo nie zmienię..

Tak jak wspomniałem trzeba polować i jak się ma trochę szczęścia będzie dobrze.

Pozdrawiam

Matt

Jeśli za 7kzł w ładnym stanie to naprawdę okazja, ja mam EMC1 a nie EMC1 UP na którego mam chrapkę.

Co do DACa ECD 1 to miałem go u siebie i byłem pod wrażeniem i zgadzam się z Tobą że lepiej dołożyć i kupić EMC1UP lub nawet EMC1.

Dobry kabel zasilający i cyfrowy AES/EBU to też koszt kilka kilo złotych.

Główna różnica pomiędzy EMC1 a EMC1 UP to upsampler który jest w wersji EMC1 UP a którego nie posiada EMC1.

Kilka miesięcy temu forumowicz modrzew 47 sprzedawał EMC1 UP, ale cena była powyżej 10 kzł i kiedy zadzwoniłem było już za późno Electrocompaniet był już sprzedany.

Tak samo ostatnio rozmawiałem w sprawie EMC1 UP ze sprzedającym takie urządzenie:

Ukryta Zawartość

Tutaj też się spóźniłem, dowiedziałem się że CDek został sprzedany za 10 kzł.

Jest wiele osób które mylą wersję EMC1 z EMC1 UP które z zewnątrz wyglądają tak samo a nie dużą różnicę widać tylko na tylnej ścianie urządzenia.

mnie się zawsze ten Electrocomapniet podobał, solidny kawał pięknej IMO maszyny. Chciałem go również kupić ale szczęście mi dopisało i kupiłem MBLa którego dłuuuugo nie zmienię..

Tak jak wspomniałem trzeba polować i jak się ma trochę szczęścia będzie dobrze.

Pozdrawiam

Matt

Masz MBL 1531 ?

Ukryta Zawartość

Zanim zamieścisz odpowiedź na post i wkleisz link to może przeczytaj dokładnie cały temat ze zrozumieniem a następnie

Kolego drogi,link był do polskiego sklepu,tam po polsku piszą.Gdybyś miał problem to tutaj jest strona producenta tego``upsampling dac``:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Trzeba być zupełnie niepoważnym,żeby płacić 2x tyle za akrylowy front + tysiaka za ``spidera``Przyzwoity transport można kupić za ułamek tej kwoty.A swoją drogą Electro to Ayona cd2 może co najwyżej.......

Ukryta Zawartość

Kolego drogi,link był do polskiego sklepu,tam po polsku piszą.Gdybyś miał problem to tutaj jest strona producenta tego``upsampling dac``:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Trzeba być zupełnie niepoważnym,żeby płacić 2x tyle za akrylowy front + tysiaka za ``spidera``Przyzwoity transport można kupić za ułamek tej kwoty.A swoją drogą Electro to Ayona cd2 może co najwyżej.......

Cały temat jest o CD kach a nie o DACach.

W przetworniku ECD 1 też jest akrylowy front jak byś nie wiedział.

Przyzwoity czy Hi-Endowy transport bo jesteśmy w zakładce "Hi-End".

Można używać EMC1/EMC1 UP bez "spidera", bo w standardzie nie ma go. Na wyposażeniu jest krążek dociskowy.

Według mojej wiedzy to Ty Electrocompanieta EMC1 UP ani EMC1 na żywo nie widziałeś nie mówiąc już o bezpośrednich porównaniach do Ayona CD2, wiec nie lej wody.

Słuchaj sobie Krella 280 i wierz że to najlepszy CDek na Świecie jest , a jeśli już takim miłośnikiem firmy Krell jesteś to posłuchaj sobie Krella KPS-28c, zawstydzi Twoja 280 tkę.

Nie zamierzam z Tobą dalej dyskutować bo nie ma sensu.

Ukryta Zawartość

Przyznam ,że nie rozumiem co do tego wszystkiego ma Krell?gdzie jest napisane że to najlepszy na świecie cd-ek?Jak będę chciał KPS-a to go sobie sprowadzę-nie widzę w tym nic szczególnie trudnego.Napewno nie poproszę Ciebie o pośrednictwo.

dobra chłopaki, bo pozabieram zabawki z piaskownicy, Krella i tak nie lubię ;-)

Nie mogłem już dłużej czekać i kupiłem już cd. Ponieważ kupowałem w ciemno to kupiłem używany aby w razie czego nie być zbytnio stratnym.

Padło na Ayona CD2. Na razie nie będę opisywał swoich wrażenień, ponieważ mam mieszane uczucia. W pierwszy dzień byłem trochę zawiedziony (tak trochę inaczej, ponieważ zazwyczaj to na pocżątku Ayon robi wrażenie na ludziach, a u mnie odwrotnie) ale teraz już mam trochę lepsze zdanie, ze względu na to, że CD2 pozwala cieszyć się muzyką a nie wnikać tylko w nagranie. Na poczatku ( w stosunku do Cyrusa) panował trochę chaos. Ale to tak po krótce.

Jak dłużej posłucham to napiszę moje wrażenia odsłuchowe.

bdaras, bardzo dobrze wybrałeś, osłuchasz sie z nim i będzie ok. Ja przechodziłem to samo z cd 1, a i pamiętaj bez pokrywki "dzwięk jest pełniejszy, nabiera głębi i audiofilskiego powietrza" wg. Pana Pacuły. :) miłego słuchania

Ja przechodziłem to samo z cd 1, a i pamiętaj bez pokrywki "dzwięk jest pełniejszy, nabiera głębi i audiofilskiego powietrza

w tym się tak nie da ponieważ krążek dociskowy jest razem z pokrywką :-)

w tym się tak nie da ponieważ krążek dociskowy jest razem z pokrywką :-)

No tak :) i chyba jeszcze przy zakładaniu pokrywki na garnek dotyka ona przycisku który "zczytuuje" zawartość płytki :)

To jest dobre, bo w jedynce trzeba naciskać przycisk po wsadzeniu nowego krążka. Na początku mnie to wkurzało. Ale w sumie fajne są te "ceregiele"

Miłego sluchania

Napisano dziś, 14:54

Poszukuję odtwarzacza do wzmacniacza Accuphase E-308 i ze względu na ograniczenia budżetowe zdecydowałem się na używany.

Mam możliwość kupienia w podobne cenie (różnica kikuset złotych) jeden z trzech odtwarzaczy:

- Ayon CD-2 2letni

- Ayon CD1s 2 letni

- Accuphase DP-65 kilkunastoletni

Często ludzie polecają ponoć Ayony do Accu. Miałem kiedyś możliwość słuchania E-211 z CD1 i nie grało to źle ale miałem wrażenie jakby trochę był to "szalony" dźwięk. Poza tym ponoć między CD1 i CD1s/CD2 jest duża różnica.

Odtwarzacza Accu nigdzy nie słyszałem, ale z tego co wyczytałem w niektórych opiniach to gra on poukładanym dźwiękiem z mocnym basem. Co się boję w stosunku do DP-65 to to że ma już trochę latek, chociaż może niepotrzebnie bo ponoć Accuphase mało się psują.

Niestety nie mam możliwości odsłuchu tych odtwarzaczy wiec proszę o porady, które pomogą mi ułatwić wybór.

Musisz wybrać czy 2 letni Fiat czy 15 letni Mercedes

To ja podejdę do tematu z jeszcze innej strony. Przyjmijmy, że kupujemy "nowe" klocki. Cudzysłów dlatego, że oba zostały zastąpione, ale mając około 20kzł do wyboru jest Accu DP-500 i ayon CD-2. Z tych dwóch biorę ayona, a Accu jakby mi ktoś wcisnął, to by poszedł od razu na sprzedaż lub zamianę, bo słuchać na nim bym nie chciał.

Ja bym faktycznie zainwestował w EMC 1 UP tak jak tu już ktoś napisał - ale w miarę z małym przebiegiem :) to pięknie grające źródło wyrafinowanym dźwiękiem, trochę ciężko, ale bardzo muzykalnie... dla mnie jeden z najlepszych CDów w podobnym przedziale cenowym (+ 30% ceny) za nówkę sztukę. I uważam że fajniej gra niż te o których wspominasz.

Co do sprzętu tego co masz do wyboru to chyba Ayon CD2. Sorry ale 15 lat na CDka nawet made in japan to dużo. Może się psuć laser albo mechanizm...

Jeśli nie musisz jeszcze podejmować decyzji to trochę bym poszperał... w kierunku Gamuta CD3. To zupełnie inna filozofia muzyki niż EMC 1UP. Któryś z tych dwóch powinien Ci się spodobać :)

bdaras

i jak z tym ayonem? nie spasował się? spasował? napisz jak wrażenia... widzę , że chyba jednak nie zagrał, dlaczego?

Pewnie jednak nie spasował, a pisał nie będzie z dwóch powodów:

1. Wstyd się przyznać że nie robił porównań CDków które polecane były przez forumowiczów i kupił w ciemno.

2. Jeśli napisze niepochlebnie, to potencjalny kupiec może przeczytać jego opinię i inne niepochlebne opinie w sieci i nie kupi Ayona który niebawem

będzie na sprzedaż.

Może się mylimy i gość zapomniał o forum i cieszy się zakupionym CDkiem i muzyką odtwarzaną na nim. Oby tak było !

Pozdrawiam.

Odwagi ! Jak kupiłem monobloki 1.2R Lamma, to od razu napisałem że jestem zawiedziony, zanim wystawiłem do sprzedaży :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.