Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO - DENON - MARANTZ

urklus@wp.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

chcę zakupić nowy sprzęt do stereo i kina domowego w jednym. Dużo czytałem, jeździłem po sklepach, salonach audio aby zasięgnąć informacji.

Po pierwszej weryfikacji sprzętu mam już określoną konkretną listę wyboru. Chodzi o poniższe zestawy które podłączę do kolumn DALI LEKTOR 8:

DENON AVR 1912 3D + BLUERAY 1611

Lub

DENON AVR 3312 3D + BLUERAY 1611

lub

ONKYO TX-NR809 WI-FI + BLUERAY BD-SP809

Lub

MARANTZ SR6006 + BLUERAY UD 5005

Niestety problem jest w tym że co fachowiec to inna opinia. Już zgłupiałem i nie wiem co wybrać. Korzystał będę w proporcjach 40% kino i 60% stereo.

Proszę Was o podpowiedź. Może ktoś już testował ten sprzęt.

z góry dziękuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/90304-onkyo-denon-marantz/

No to po kolei:

Denon 1912 od modelu 1612 daje Ci tylko Lana moc jest wiesza od 5W na kanal wiec stwierdzenia ze nagle jest super sa mylne. Ogolnie nie wart swoich piniedzy. o BD 1611 tez juz sie tu rozprawiano ze jego kwota jest po prostu chora

3312 z kolei jest juz godnym wyborem

Onkyo 809 wedlug mnie i nie tylko mnie najlepszy amplituner w tym pulapie cenowym udanakonsrukcja zarowno pod wzgledem stereo kina jak i funkcji. Zeby nie bylo tak wesolo. BluRay 809 dobrze zbudowany solidny natomiast nie czyta DVD-Audio SACD

Marantz 6006 niestety polaczenie z Denonem wplynelo na pogorszenie budowy. Plastikowy panel przedni i wyswietlacz lub jego brak. Na szczescie jesl ichodzi o dzwiek Marantz to wciaz wysoki poziom.

UD 5005 czyta SACD i DVD-Audio

Ogolnie Denona bym wykluczyl bo wypada mizernie na tle pozostalych 2 typow, Co do reszty to zdal bym sie na sluch bo wybor jednego i drugiego to bardzo dobry wybor. 809 bedzie grala troche wyzej wysokimi 6006 nieco cieplejszy dzwiek i srednie tony ktore w dali sa przyjemne.

Skoro byles juz w salonie to zapytam, odsluchiwales? Nie mowmy tu o opini sprzedajacych tylko wedlug Ciebie ktory gra jak?

Mam podobne odczucia jak kolega wyżej,problem jest tylko jeden .Onkyo,i Marantz mają do niczego odtwarzacze Blu-ray.Drogie,wolne nie czytają wielu formatów.Marantz próbuje je odtwarzać ale strasznie kiepsko,a na dodatek to po prostu muł.

Mam podobne odczucia jak kolega wyżej,problem jest tylko jeden .Onkyo,i Marantz mają do niczego odtwarzacze Blu-ray.Drogie,wolne nie czytają wielu formatów.Marantz próbuje je odtwarzać ale strasznie kiepsko,a na dodatek to po prostu muł.

Dokładnie tak jak pisze kolega, po doświdczeniach z odtwarzaczami Onkyo stwierdzam, że jest to poziom lepszych odtwarzaczy Samsunga, LG, a to troszku mało za te pieniążki. Może Onkyo 809 plus Oppo 93EU, lub Cambridge Audio powinno być znacznie lepiej. Dobrym wyborem z amplitunerów będzie też Marantz 6006 lub ostatnio chwalone w testach wyższe modele Yamahy. Yamaszka ma trochu lepsze odtwarzacze niż Onkyo i tu można by się już zastanowić nad ich firmowym partnerem.

W najnowszym miesieczniku VIDEO-wydanie niemieckie- jest test 4 odtwarzaczy BR w cenie do 500 euro.Najslabiej wypadlo ONKYO BD SP 809, pozniej DENON DBP 1611,a najlepiej YAMAHA BD-A1010 i PIONIER BDP LX55.Z czego Ymaha byla najtansza.Noty za obraz Y-256;P-260;dzwiek Y-101;P-100,wypoaszenie Y-119,P-114. I za wykonanie Y-42, P-40 pkt.

No i,co z tego jak to i tak nic nie wnosi.Weżmy np Samsung czy LG po wgraniu najnowszego softu poprawa jest zawsze.Prawda jest taka że Denon,Marantz,Onkyo amplitunery robi nie złe ale blu-ray to chyba celowo lipne tak aby wyciągać kasę na coraz to nowsze niby lepsze odtwarzacze.Robią ludzi w konia.Oppo,czy Cambridge podobny pułap cenowy jednak bardziej się starają,podobnie Yamaha.

No i,co z tego jak to i tak nic nie wnosi.Weżmy np Samsung czy LG po wgraniu najnowszego softu poprawa jest zawsze.Prawda jest taka że Denon,Marantz,Onkyo amplitunery robi nie złe ale blu-ray to chyba celowo lipne tak aby wyciągać kasę na coraz to nowsze niby lepsze odtwarzacze.Robią ludzi w konia.Oppo,czy Cambridge podobny pułap cenowy jednak bardziej się starają,podobnie Yamaha.

Pomyśleć, ze kiedyś Denon robił doskonałe odtwarzacze dvd nie tylko w najwyższych klasach. Pozmieniało się oj pozmieniało. Faktem jest natomiast, że Yamaha pomału wychodzi na lidera w amplitunerach kd. Ciekawe było by porównanie najnowszych referencyjnych amplitunerów.

Dziękuję Wszystkim za szybką odpowiedź.

Odpowiadając na pytanie o odsłuch,to właśnie wróciłem z salonu na Al. Krakowskiej gdzie Panowie podłączyli mi wszystkie 3 modele do takich kolumn jak mam w domu i decyzja zapadła - zwłaszcza że koledzy z forum też typowali i polecali ten model: ONKYO NR-809. Bije i DENONA i MARANTZA na głowę! Nawet bym powiedział: nie ma co porównywać. Nie mówiąc o jakości i materiale wykonania.

Dynamika, czystość brzmień - REWELACJA. Jutro kupuję.

Dzięki Wam za pomoc!!!

Sprzedawałem ostatnio dwóm klientom takie identyczne kompleciki SR6006+UD5005 z kolumnami Avance K3 i faktycznie tak jak potwierdzają przedmówcy na minus: Wyświetlacz w SR6006 i mulastość UD5005 ale to właściwie koniec z wadami, no można jeszcze czepić się tych plastików i kilku naprawdę już drobiazgów. Jeśli chodzi o BluRay'e to faktycznie nie wiadomo skąd te ceny bo Marantz UD5005 i Denon DBP1611 to właściwie te same urządzenia z tej samej fabryki jednak w nieco innych cenach (na niekorzyść Marantz'a) W drugą stronę SR6006 należało by pozycjonować w okolicach Denona 3312 i tutaj jest w drugą stronę - Denon jest droższy a 2312 słabszy od SR6006. Pomimo tego samego rodowodu amplitunery Denona i Marantza różnią się w graniu co stwierdziłem na własne uszy i uszy kilku klientów w salonie. Nie wiem czy na korzyść któregoś, ale tutaj są gusta i guściki - a wiadomo że tam, gdzie trzech polaków, tam są cztery zdania na ten sam temat. Na obecną chwilę Bluray Onkyo jest najdroższy z nich i nie czyta SACD, ponadto miałem problemy z odtworzeniem po sieci zripowanego filmu BluRay, gdzie w instrukcji jak byk stoi że czyta m2ts, ale za to ma piękny aluminiowy panel, fajne intuicyjne menu i dwa wyjścia HDMI czego Denon, Maratz, nie mają, a co może mieć znacznie jak ktoś chce 3D a amplituner nie ma wyjść 1.4a. Nie ukrywam, że szukam odtwarzacza, który spokojnie po sieci lub z USB czytałby ripowane bluray'e i miał dwa wyjścia HDMI. Niestety żaden Denon,Marantz,Onkyo czy Yamaha na obecną chwilę tego nie załatwia. Powiedzmy, że jak ja miałbym jeszcze raz wybierać z tej czwórki Yamaha, Marantz, Denon, Onkyo to wybrałbym Onkyo bo najbardziej mi dźwiękowo pasuje nic od siebie nie dodaje, ani też w jakiś sposób nie zuboża dźwięku - sprawuje się dobrze w stereo i w kinie/koncertach. Oczywiście mówię tutaj o modelu TXNR5007, którego aktualnie używam. Testowałem też w domowych warunkach TXNR-807-kę i niedawno u klienta TXNR-3009 wszystko na bardzo dobrym poziomie zwłaszcza z kolumnami KEF.

Napiszę może jako osoba która się bardzo zawiodła na BDP-5005 Marantz.Miałem amplituner sr-6003 MARANTZ KTÓRY UWAŻAM ZA NAJLEPSZY Z WSZYSTKICH 6.POTEM CIERPLIWIE CZEKAŁEM NA TO CUDO JAKIE MIAŁO WYJŚĆ MIAŁ CZYTAĆ WSZYSTKIE FORMATY,ORAZ SACD I DVD AUDIO.Bardzo długo nie był dostępny w sklepach,wreszcie skończyła się moja cierpilwośc i kupiłem go w ciemno z Niemiec.Paczka dotarła no i wielki ale to wielki zawód.Długie wczytywanie płyt,długie uruchomianie,pliki z HDD czytał kiepsko m2ts wcale MKV tylko nie liczne.Dzwięk z cd raczej nie zachwycił ,sporo mniej szczegółów niż z cd -6003,nie wspomnę o cd7001,7003.SACD odtwarzał ale bez fajerwerków,oczekiwałem więcej od tego klocka.Nie polecam

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.