Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofonowe dylematy

kook

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko dotyczące przedwzmacniacza.Po podłączeniu gramofonu zastanawiam się nad funkcjami gałki CARTRIGE SELECTOR.Są dla niej trzy mozliwości ustawienia dla wkładki MM i dwa dla wkładki MC.Interesuja mnie ustawienia po stronie wkładki MM:

1.pozycja 47k - nie wiem co oznacza - Dźwięk stłumiony z dobrą dynamiką-mocno schowana góra

2.pozycja 100k - nie wiem co oznacza -dźwięk pdobnie jak w punkcie nr.1

3.pozycja 78Q - Słabsza dynamika i bardzo jasne brzmienie - słychać bardzo dużą ilość trzasków z płyty

Które ustawienie jest prawidłowe i co one wogóle oznaczają?

Pozdr.

Witam - pozycja pierwsza dla wkladki o impedancji 47kohm, druga 100kohm, trzecia dla płyt wytłoczonych z prędkością 78 obrotów/min. Trzeba spradzić w opisie wkładki jaką ma obciążalność (load resistance) i taką ustawić na preampie.

Widze, ze powrocil moj stary gramofonowy watek, pozwole sobie zatem pochwalic sie, ze nareszcie doczekalem sie phonostage'a z prawdziwego zdarzenia. Po wielu deliberacjach i konsultacjach zamowilem produkt Darkula i od tygodnia slucham, slucham i slucham i sluchac przestac nie moge. Nie chce tu wiklac sie w spor o wyzszosci winylu nad cd (albo na odwrot), ale latwosc z jaka czarne plytki w wielu przypadkach po prostu wymiataja kompakty jest zdumiewajaca! Sam i ze znajomym zrobilismy wiele testow porownawczych i w wiekszosci przypadkow bardziej podobal sie nam dzwiek generowany przez analogi, z tym, ze w przypadku klasyki rocka (i w ogole plyt nagrywanych w epoce przedkompaktowej), zwyciestwo analogu bylo bezwarunkowe. Co wiecej, analogi zwrocily mi radosc sluchania niektorych nagran, na przyklad Marillion z Fishem. Kiedy we wczesnych latach 80-tych nagrywalem Marillion z audycji radiowych na prymitywny radiomagnetofon kasetowy Sanyo (zakupiony w Pewexie za 109 $ - kupa kasy w tamtych czasach), to ich muzyka budzila we mnie zachwyt, ale kiedy w latach 90-tych zaczalem kupowac cedeki z reedycjami pierwszych plyt, to cos bylo nie tak, ta muzyka mnie juz nie brala. Coz, myslalem, gust sie zmienia... Kilka dni temu wrzucilismy z kumplem cd B'Sides Themselves z niesmiertelna Margaret na zywo - nuda! zero dynamiki, dzwiek jak ze studni. A potem wlaczylismy gramofon i zapodalismy oryginalny maxi singiel - i juz od pierwszych taktow wgniotlo nas w fotele, wykop straszny i magia Marillion powrocila! Przy innych odsluchach roznice nie byly tak spektakularne, ale winyl przewaznie byl gora. Uczciwie musze przyznac, ze duza role w zwyciestwie winylu odegral preamp Darkula: nie mialem co prawda mozliwosci, aby porownac go bezposrednio z innymi preampami, ale porownywalismy go do wejscia gramofonowego we wzmaku Marantza (model ze sredniej polki) i nasza zabawe zakonczylismy po dwoch kawalkach, bo biedny Marantz zostal zdeklasowany, dynamika, przestrzennoscia, szczegolowoscia ustepowal na kilometry. Niechaj zatem zyja winyle!!!

>Zegarmistrz

Soniacz wlasnie powrocil z tuningu i gra swietnie, z duzym wykopem, ladna przestrzenia, szczegolowo, ale co z tego, skoro wiekszosc kompaktowych edycji plyt z okresu przedkompaktowego jest po prostu tragicznie skopana? (brzmia plasko, anemicznie, dzwiek dochodzi jakby zza kurtyny albo jak ze studni: odsluchane przyklady to m. in. wspomniany Marillion, Deep Purple i Beatlesi). Nie bede sie pozbywal kompaktu, bo kolekcji kilkuset pozycji muzyki klasycznej na analogu nie zbiore, a zreszta nagrania robione z mysla o kompakcie brzmia na ogol bardzo dobrze. Postawilem sobie taki skromny cel, zeby na winylach zbierac rzeczy wydawane do mniej wiecej konca lat 80-tych, a potem juz kompakty.

kook - generalnie masz rację ,ale są wyjatki - na przykład "Clutching at straws" z CD jest bardzo dobrzze nagrane - mam też LP do porównania. Ale Fugazi, B-Sides... czy Script to gaktycznie z trudem przyswajalne via CD.

• 3 miesiące później...

Wkładka na zdjęciach to Audiotechnica AT 70 . Igły pasujące do niej to ATN 70- ATN 71 E(eliptyczna ) AT 72. Róznią się od najpopularniejszej At 3600 że jest teoche inaczej mocowana . Jest dłuższa szczelina w przetworniku. Zamiennie mozna stosować w/w modele igiel różnią się kolorami .czerwona ,`zółta , zielona (elipt. )

Też takich szukam . Gdyby okazało się że ktoś dysponuję albo może nówke za Odrą kupić proszę o kontakt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.