Skocz do zawartości
IGNORED

No i gdzie to wszystko dąży?

RAF

Rekomendowane odpowiedzi

i kto tu mowi o troturach dla samych tortur? ukradl, obciac lape, szybko, bez tortur - to jest zabieg, a nie tortura.

zgwalcil mala dziewczynke i chlopczyka - obciac rownierz co trzeba, lapy tez by nie mogl krzywdzic, no chyba ze moze byc gwarancja o niewypuszczeniu typka kiedykolwiek. a takie gwarancje u nas sie nieczesto zdarzaja... zamknac, nigdy nei wypuscic, i niech zarabia przynajmniej na siebie cos tam robiac, a nie obijajac sie w demoralizujac dalej i dalej

Qubric - a możesz wyjaśnić kiedy kara wg Ciebie nie jest zwykłym odwetem? Proszę uprzejmie o definicję "progu minimalnego" kiedy to kara jest już prewencją, wyrazem sprawiedliwości etc a nie niskim, jak piszesz, odwetem.

The odd get even.

taka kara zapobiega kolejnemu przejawowi bandytyzmu - a nie watpie, ze jak koles wyjdzie z wiezienia po paru latach to zrobi to znowu, a na dodatek bedzie lepiej przeszkolony jak tym razem uniknac wyroku. Ktos kto raz w taki sposob zabije czlowiek nie bedzie mial juz oporow byc zrobic to ponownie.

Tak naprawde nigdy nie bylem za kara smierci - zdecydowanie jestem zwolennikiem dozywotniego wiezienia i ciezkich robot zebysmy nie musieli na dodatek takich "ludzi" utrzymywac.

Qubric > Nie wyjaśnię ci tego szybko , w kilku słowach, bo to nie jest takie proste - nie mam do końca zdefiniowanego aparatu pojęciowego , który przeniósłby mój emocjonalny pogląd na wspólną płaszczyznę.

Ps . Człowieka nie ma - fakt ! Pozostają rodzice tego studenta.

pitdog - Ty albo się z Osammą pocałowałeś, albo u Talibów praktykowałeś albo Cię w czasie przenieśli :))) Już widzę jak stajesz w pierwszym rzędzie gapiów patrzących co tam komu będą obcinać. Ale przypominam Ci że od jakiegos czasu tak sie przyjęło na tej szerokości geograficznej, że jak komuś brakuje jakiejs części ciała to jest inwalidą i w cywilizowanych państwach dostaje rętę. Oczywiście jeśli chcesz zrobić z Polski Afganistan to możemy przyjąć że tak nie musi być.

Lolo wyjasnił rzeczowo jaka powinna byc kara żeby odstraszała. Surowość nie ma tu nic do rzeczy.

Każda kara jest odwetem - taka jest jej istota. Cele przypisuje się jej rózne ale adekwatnośc kary nie oznacza cofnięcia sie w kulturze do kodeksu Hamurabiego.

W takim razie komu będzie słuzył odwet jeżeli ofiara nie zyje??? Rodzinie ofiary? (tylko że rodzina nie jest ofiarą, bo osoba ludzka jest indywidualna). Poza tym wtedy kara śmierci jest nieadekwatna - bo nalezałoby zabić kogoś z rodziny sprawcy, żeby zaspokoić chęc odwetu rodziny ofiary w sposób "adekwatny".

Możemy sie dalej posówać w tych absurdach. Albo uznac że Państwo nie moze promować niskich instynktów ale równiez nie mając mocy ochrony prewencyjnej, daje obywatelom prawo do obrony z użyciem srodka śmiertelnego.

pozdr.

>Qubric raz - nie czytasz co sie do Ciebie pisze, lub tego nie rozumiesz. dwa - co powiesz o cywilizowanym kraju, widzac co sie dzieje na ulicach? toz to jest wlasnie Afganistan

ozcywiscie pewne rzeczy pisze pol serio, to powinno byc oczywiste. jednak teoretyzowanie, solwa cywilizacja, humanitaryzm, kultura - to typowe lanie wody, ktore nie uratuje nastepnych potencjalnych ofiar.

w ym przypadku byc moze pomoze uwaga mediow - moze gnojki dostana dozywocie, jesli bedzie rozsadny sedzia i prokurator. w wielu innych przypadkach, gdzi enie ma mediow, takie chlopaczki bslyskawicznie wychodza znowu na ulice - moze ofiara jakims cudem przyzyje, i juz jest cacy.

wiem o czym pisze, wierz mi.

co do celu, jakiemu ma sluzyc kara - znowy wszystko przekrecasz. sprawiedliwosc, ktorrej Ty piszesz, jest sprawieliwosci powiedmzy mafijna (moze masz cos wspolnego z mafia sycylijska hehe, skoro mi tu z binladenkiem wyjezdzasz). sprawiedliwosc, o tkorej pisza ludzie rozsadni ma na celu nie mszczenie sie, a zapobieganie i wprowadzenie bezpieczenstwa, ladu spolecznego. jesli tego nie rozrozniasz, to szkoda klepac wogole. jelsi dla Ciebie kazda kara jest rownoznazna z zemsta, to nie powinno sie za cokolwiek karac, moze skorzystam z okazji, i przyjade sobie zabrac co mi sie spodoba od Ciebie, he? :), nie zatrzymasz mnie, a tez nie bedziesz scigal - no bo to zemsta. na pewno bedziesz spokojnie patrzyl, jak wynosze Twoje klocki i co tam jeszcze masz lol

pisanie o checi odwetu rodziny ofiary - wiesz chlopie, naprawde ktorys juz raz czytajac Ciebie zastanawiam sie, jak mozna tak nielogicznie, niudolnie rozumowac...widac mozna. rozumujesz powierzchownie, ot co :0

Taaaa - był taki malarz z wąsikiem którego armia zabiła kilkadziesiąt milionów ludzi a na pasach miała napis "god mit uns". Rozumiem że polecasz mi katechizm tego samego Kościoła który pomagał zbrodniarzom wojennym w ucieczce do Argentyny - gratuluje wzorców!

pitdog - nie unos sie tak. Nawet nie przypuszczałem że z tym ucinaniem to napisałes serio.

Istota każdej kary jest odwet (tego sie dowiesz na każdym wykładzie z prawa karnego). Ale ponieważ przypisuje się jej rózne cele - dlatedo odwet nie może być ślepy - to przy okazji jest odpowiedź na pytanie "Theil28".

Niestety ale coś za coś - panstwo i tak cie nie ochroni przed napadem - nie ma takiej mocy, a nie jest po to żeby mordować sprawców. Za to może - i powinno rozszrzyć granice obrony koniecznej.

Co do "sytuacji na ulicach" to nie badź taki strachliwy. Polska i tak jest jednym z najbezpieczniejszych krajów (może poza Szwajcarią:) a w porównaniu z USA to oaza spokoju. Sam się dziwię ze przy takim bezrobociu nie ma jeszcze wybuchów społecznych jak w obu amerykach. No ale to sie może skanalizować zdobyciem władzy przez Leppera.

pozdr.

Qubric, nie powtarzaj tej mantry - istota kazdej kary jest odwet. znam ta zasade, ze iles razy nieprawde sie powtorzy to ludzie pomysla, ze to prawda, ale to nie zawsze dziala :)

Ciebie latwo rozszyfrowac, iq styka na tyle, by chciec zawsze miec ten ostatni wpis, mniejsza o poprawne rozumowanie. widac to bylo na forum juz kilka razy, wiec nawet nie bede mojej pieknej klawiatury zmuszal do pisania wiecej do Ciebie lol. raz Cie usadzilem jakis czas temu i starczy, dalej mnie to juz nudzi nieco...

i wogole wreszcie cd przyjechal do mnie :) muzyka gra, dobrze jest

"Co do "sytuacji na ulicach" to nie badź taki strachliwy. Polska i tak jest jednym z najbezpieczniejszych krajów (może poza Szwajcarią:) a w porównaniu z USA to oaza spokoju. Sam się dziwię ze przy takim bezrobociu nie ma jeszcze wybuchów społecznych jak w obu amerykach. No ale to sie może skanalizować zdobyciem władzy przez Leppera.

pozdr."

skad masz te informacje, skad wiesz jak jest bezpieczie lub nie na ulicach? ja akurat wiem, i moje informacje troszke nie pokrywaja sie z Twoimi... chyba wode lejesz po prostu, nie pierwszy raz.

pisanie do mnie, bym sie nie byl strachliwy - ehhh, szkoda gadac. natomiast bedac kompletnym ignorantem moza po prostu niepotrzebnie sie narazac na ulicach. powiedz to ofiarom, juz pobitym bez przyczyny, zeby nie byly takie strachliwe, powiedz im, ze przeciez jest u nas ok, ze pewnie sie potkneli (potknely)

przy okazji poklep po plecach chloptasiow, ktorzy np. niedawno w gdansku nie dosc , ze wyrwali mlodej dziewczynie torebke, to , tak dla jaj, zlali ja do nieprzytomnosci, silnym kopniakiem praktycznie wbili jej mostek w pluca, jak juz byla na kolanach paroma kopami przeprowadzili blyskawiczna operacje plastyczna, majac przy tym sporo uciechy. a mogli tylko zabrac torebke i zwiac. dziewczyna jest na trwale inwalidka, dobrze, ze przyzyla. takich przykladow znam sporo, regularnie o nich slysze. znam tez opinie tych, ktorzy zawodowo na co dzien maja stycznosc z taka brutalnoscia.

klepiesz nie majac pojecia o czym piszesz. chyba nawet nie wiesz, co to jest prawdzwy bol

Buhahahahahahahahahaha - ciekawe kiedy miało to miejsce:))))) Za cienki w uszach jestes chłopcze. Najpierw się troche poducz - niektórycm starcza piec lat ale ty raczej będziesz potrzebował wiecej.

Poza tym chłopcze - mitomania jest uleczalna, zacznij szybko terapię bo wkrótce juz tylko na nogi bedziesz mógł sie leczyć.

pozdrawiam - i bez urazy - wiecej pisał na temat nie bedę więc masz szczęcie - bo internet dzisiaj chodzi wolniej niż twoje myślil ;)

Qubric - co ty do cholery majaczysz? czy zwrot "chlopcze" ma na celu zdenerwowanie mnie? chcesz mi to live powiedziec, czy tak sobie teraz klikasz, zastanow sie dobrze.

jesli odwaznego klikania nie jestes w stanie poprzec czynami, to sie nie wydurniaj. po co atmosfere na forum psuc.

mam specjalnie szukac watek, o ktorym pisalem? nie pamietasz moze? bylo mniej wiecej o tym wlasnie - o byciu kozaczkiem za klawiatura, a jak co do czego by przyszlo, to placz jest. dalej nie pamietasz? przeciez mlody jestes, pamiec powinna byc ok

pituś - a wogóle skąd masz taki dreśiarski nick??? - no kurde, miałes juz nie pisać.

Dlatego własnie napisałem że trzeba wyrywać chwasty. Nie zrobi tego państwo - Sędzia Dreed nie nadleci i nie zrobi porządku. Jedyne co mozna to rozszerzyc prawo do obrony.

Niestey nic nie poradze na twoje fobie - nie przekonam cię że jest mniej morderstw i napadów niż np. USA bo jak twierdzisz masz takie doświadczenia. No cóż - nie szwendaj sie d rechami po ulicach, wtedy bedzie mniej rozbojów ;)

pozdr.

WLASNIE PRZECZYTALEM ARTYKUŁ....

Chore chore chore....jak w polsce nie masz 55cm w łapie to nie czujesz sie bezpiecznie NIGDZIE ! A najlepiej jak masz klamke i paru kolesi za plecami. Inaczej - Uwazaj bys nie dostal....

Jestem za kara smierci. Czy to usprawiedliwione moralnie czy nie to mnie to nie obchodzi. Szkoda kasy z pieniedzy podatnikow na utrzymywanie takich sk***ysynow w wiezieniu. Zreszta co to za wiezienia co bandziory wychodza jeszcze bardziej wyedukowani, a i moga sobie podupczyc w imie praw czlowieka. O lepszym jedzeniu niz wielu "biednych emerytów" nie wspomne.

Ten kraj pokazuje ze jak jestes gownem to warto zadrzec z prawem bo nawet jak cie wsadza to masz lepiej niz bezrobotny na kuroniowce.

A malolaty sa najgorsze...gnoje 14-16 lat ruchaja sie po klatkach, pija pala i szukaja draki. Rodzice maja to w dupie, panstwo ma to w dupie. Oczywiscie jak kogos zamorduja to zaraz obroncy krzycza : "gwałtu rety bedne zagubione dziecko chca do mamra wsadzic" a przekupione sady po paru latach "edukacji" wypuszcza ich na wolnosc.

Co mnie do k**wy nedzy obchodzi dlaczego oni to zrobili: ONI TO ZROBILI I POWINNI PONIESC KARE !!! A poniewaz nie mam zamiaru utryzmywac ich za moje pieniadze to mam 2 wyjscia:

-kara smierci

-obozy pracy (niech za***rdalaja za darmo az umra z wycienczenia)

Obroncy moralnosci prosze o jedno POMYSLCIE: gdy by to byl syn/brat któregos z Was??

Pojebany kraj..

pitdog - nawet zabawny jesteś - w sumie to chyba dobry chłop z ciebie, szkoda że głupi. Pa - idź juz słuchac muzyczki i zobacz czy ci się paski na spodenkach nie przekrzywiły.

A propos - proponujesz pojedynek na pistolety, szable czy bejsbole??? Może zasięgnij porady jakiegoś specjalisty - od głowy

jak dziecko, pisz normalnie, agresja slowna chyba ma cos na celu, prawda? skoro zaczynasz pisac "chloptasiu", pitusiu itd, to moze cos chcesz? jesli nie to po co tak piszesz? pisz normalnie, tu nie chlew. gdy tylko sie gubisz, od razu mowa o jakichs paskach, dresach i innych absurdach... po co taki poziom? bark argumentow zastepujesz obrazaniem, teraz mam isc do specjalisty od glowy... coraz gorzej...

powtarzam pytanie, czy to samo bys mi mowil live? to foru jest virtualne do pewnego stopnia tylko, prawdziwi konretni ludzie tu pisza, to nie gra lol. dlatego lepiej pisac swiadomie, nieco sie liczyc ze slowami

Robert Gdańsk - dlatego jestem za rozszerzeniem prawa do obrony koniecznej. Z bronią palną czy bez - chodzi o to żeby szczyli spacyfikować - chocby nawet trzeba ich chowac na stojąco. Żadne odstraszanie nie działa na takie typki, bo kary boi sie ten uczciwy - bandzior robiąc napad nie mysli o karze. A mozliwośc odstrzelenia śmiecia wielokrotnie zmusiłaby go do myślenia zanim by podjął ryzyko.

pozdr.

pitdog - po pierwsze to ty sam obrażasz. Po drugie masz debilne porównania. I po trzecie powiedziałbym to takze live - tyle że na szczęście live sam sobie dobieram dyskutantów, więc nie mając nic do powiedzenia niewperdalałbyś mi sie wypowiedzi. A tu sobie możesz potrolować człowieczku obrażalski.

Tu sie Qubric z Toba zgadzam. Obrona konieczna to jest jedna z opcji. Powinno to pomóc.

Ale to co pisze Pitdog jest tez w 100% prawdziwe! Wez zobacz co tych 3 studentów mogło zrobic w ramach obrony koniecznej- mogli tylko sp***dalac (przepraszam za słownictwo ale jestem wsciekly).

I tutaj jest poszezenie nic by nie dalo....

Moze gdyby wiedzieli ze do konca zycia beda za***rdalac w kamieniolomach przy 1 kromce chleba dziennie to moze by sie zastanowili.

Robert Gdańsk - mnie opis zdarzenia troche zdziwił. Ale kilkunastu pijanych drechów nie myśli - nie boja sie śmierci ani wiezienia ani niczego. Ale też w nogach sa dość słabi (moze studenci byli nietamtejsi i nie znali terenu???) W kazdym razie takich trzeba by zabić - prawdopodobnie wszystkich żeby ich powstrzymać, chyba że niektórzy trzeźwiejsi sami by zwiali. Wiem coś o tym. Jeżeli w takiej sytuacji wyciągnez na nawalonego np. nóż to musisz go uderzyć, zeby ci go nie odebrał. I tu jest problem, bo przekraczasz granice obrony koniecznej. Pijaczek nie jest niebezpieczny - wystarczy go przewrócić, ale 14 pijaczków juz tak. Zniesienie konieczności wnoszenia oskarżenia przy każdej takiej wątpliwości mogło by zadziałac bardzo skutecznie na myslenie podpitych drechów.

pozdr.

Ja jestem przeciw rozszerzaniu prawa do obrony koniecznej na broń palną. Spowoduje to falę morderstw i dresy sterroryzują społeczeństwo (bo jak Ty możesz kupić broń to czemu on nie?).

A najlepszą obroną przed dresami jest ucieczka zanim jeszcze podejdą. I to nie jest mój wymysł. Mistrzowie różnych sztuk walki i instruktorzy samoobrony jednym chórem i zgodnie na pytanie 'co być zrobił gdyby zaatakowała cię grupka dresiarzy' odpowiadają 'uciekałbym'. Na pijanych dresiarzy jest to broń podwójnie skuteczna bo człowiek pijany jest ospały i szybko się męczy.

Życie to nie film gdzie jeden człowiek może kataną w sekundę powalić pięciu przeciwników. Pierwszy cios oznacza najczęściej poważne uszkodzenia ciała oraz utratę przytomności, każdy następny może być śmiertelny. Przynajmniej dla tych którzy nie dostają kilka razy na tydzień kopa w głowę albo plomby prosto w nos.

fv - masz rację - dlatego mówię że zdarzenie wyglada dziwnie. Podpity pacjent nie jest wstanie dogonic szybko idącego człowieka.

Obrona konieczna to nie tylko broń palna - zresztą tę drechy już dawno mają. Widać że ci nie byli przygotowani - mieli tylko przypadkową broń.

A pamiętacie zdarzenie z juwenaliów na Uniwersytecie Łódzkim? Policja zabiła jedną czy dwie osoby. Jaka wybuchła wrzawa. Dwa tygodniej póżniej były juwenalia na Politechnice i wszyscy spodziewali sie rozróby - a tu była cisza i spokój. Chłopcy z miasta sie schowali w swoich norach. Niebezpieczeństwo rozwalenia łba breneką podziałało bardzo otrzeźwiająco.

pozdr.

Qubric - idea o której piszesz jest piękna - niestety do zastosowania w społeczeństwie stojącym na nieco wyższym poziomie niż nasze.

Po drugie - masz napastliwy charakter jeśli chodzi o Twoje wypowiedzi, tym samym Twoje "humanistyczne" oblicze nieco traci. Nie rozumiem niektórych zwrotów użytych przez Ciebie wobec pitdoga.

Po trzecie - bawisz się w semantykę i jak to słusznie ktoś zauważył morderstwo samo w sobie rozmydla się w takiej mdłej gadaninie z historyczno-prawniczymi wycieczkami na boki.......

Po czwarte - wnoszę że nie masz dziecka. Jak masz - to faktycznie jesteś humanista (czasem chamski ale zawsze :)) pełną gębą.

Pozdrawiam.

The odd get even.

Poza tym ta żonglerka. Najpierw piszesz tak:

- Możesz mi wyjasnić czemu taka kara ma służyć? Poza tym że będzie zwykłym odwetem - całkowicie bezmyslnym

A potem:

- Każda kara jest odwetem - taka jest jej istota.

Najpierw - odwet jest ślepy a potem że kara jest odwetem. To pochodzi z dwóch Twoich wypowiedzi gdzie napisałeś tak aby było wygodniej. Z tego wynika że każda kara jest ślepym odwetem ale zaraz można do tego napisać coś równie sprytnego ale odwracającego kota ogonem.

:)

Sorki - prawniczy bełkot.

Pozdrawiam.

The odd get even.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.