Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny 5.0 + ampli do 5000

Zabuza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje kina domowego, które będzie wykorzystywane w 35% filmy, 35% PS3 oraz 30% muzyka. Nie ukrywam że na czystości dzwieku w muzyce tez mi bardzo zalezy.

Pomiesczenie w którym będzie zamonotwane kino ma ok 18m2 z wejscie do kuchni.

Slucham róznej muzyki z przewagą rege, soulu, hip hopu.

Bylem juz zdecydowany na Dali Concept 6, ale mam troche wiekszy budżet wiec chciałem kupic cos o jeden poziom wyżej.

Chodzą mi po glowie 2 zestawy:

- ampli HK 255 + Canton GLE 470;

- ampli HK 255 + Dali Zensor 5 + reszta głośników

Niestety nie mam obecnie możliwości odsluchu canotnów a na zensory musze jechac do innego miasta :/

Moje pytanie do was brzmi: Co byście wybrali dali czy cantony?

Jak pisałem wyżej duże znaczenie ma też dla mnie czystość dzwieku. Wiem że dali concept 6 mają mniejszy bass ale czystością dzwieku nadrabiają co idealnie sprawdza się przy sluchaniu muzyki (dlatego zrezygnowalem z JBL 80) - przy wcześniejszym budżecie.

Pytanie jak w porównianiu z dali bedą brzmialy Cantony??

Jestem otwarty na inne propozycje.

Będę bardzo wdzieczny za wypowiedzi i opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/90426-kolumny-50-ampli-do-5000/

Przenalizowal bym wybor Harmana jeszcze raz. Troche przestarzaly model i dosc awaryjny. Co do głosnikow sam sie keidys zastanawialem nad Cantonami wlasnie GLE natomiast jest to ciekawa konstrukcja bo "bezpłciowa" ogolnie mam tak sam i spotkalem sie z opiniami ze glosnik gra poprawnie ale nie wywoluje zadnych emocji. Generalnie zdecydowanie lepeij gra z wzmakiem z ampli nie wyciagniesz z nich calego potencjalu. Dali to zdecydowanie wiecej środka i cieplejszy glosnik. Beda graly glebszym basen niz Cantony jednak jak powiedziales nieco mniejszym. Przekroj muzyczny jest niekorzystny:P Gdyby nie bylo soulu latwiej bylo by dobrac cos basowego. Uwazam ze bardzo ciekawa i chyba sensowna propozycja beda Heco Metas 501, Magnaty Quantum 605, moze Tannoy V4 albo wlasnie te Dali

Przenalizowal bym wybor Harmana jeszcze raz. Troche przestarzaly model i dosc awaryjny. Co do głosnikow sam sie keidys zastanawialem nad Cantonami wlasnie GLE natomiast jest to ciekawa konstrukcja bo "bezpłciowa" ogolnie mam tak sam i spotkalem sie z opiniami ze glosnik gra poprawnie ale nie wywoluje zadnych emocji. Generalnie zdecydowanie lepeij gra z wzmakiem z ampli nie wyciagniesz z nich calego potencjalu. Dali to zdecydowanie wiecej środka i cieplejszy glosnik. Beda graly glebszym basen niz Cantony jednak jak powiedziales nieco mniejszym. Przekroj muzyczny jest niekorzystny:P Gdyby nie bylo soulu latwiej bylo by dobrac cos basowego. Uwazam ze bardzo ciekawa i chyba sensowna propozycja beda Heco Metas 501, Magnaty Quantum 605, moze Tannoy V4 albo wlasnie te Dali

Dzieki za odpowiedz

Przeanalizuje twoje propozycje.

Wobec powyższego jaki amplituner byś wybrał zamiast HK 255??

Jeszcze dzisiaj miałem na sklepie do PMA-510 podpięte Dali Concept 6 na A i na B właśnie te GLE 470.2. Stoją na sklepie zapraszam na odsłuch - Jelenia Góra. Dali dzisiaj sprzedałem wraz z AVR1912 sprzedane - bo tańsze a cantony są od nich wyraźnie lepsze, ale droższe i trudniej je sprzedać - nie każdemu podobają się blaszane maskownice - no i ja na sklepie mam w kolorze biały-orzech takie nietypowe. W Dali jest wyraźnie słabszy bas, odczuwalny jest zwłaszcza przy pomieszczeniach o powierzchni 18-20m2. Natomiast jak chcesz wydać te 5 klocków to może pomyśl o zestawie Paradigm Monitor 9v7 + Atom Monitor v7 + Center 1v7 wychodzi trochę więcej ale "dam radę". Dobrze graja z Harmanami,Yamahami i Onkyo. Przy czym tak jak pisze kolega wyżej, z tym Harmanem to jest różnie - można się naczytać o ponadprzeciętnej awaryjności, ale np. ja nie sprzedaje ich z innego powodu: Otóż dystrybutor daje na nie 12 miesięcy gwarancji i koniec. U każdej z poprzednio wymienionych firm jest przedłużenie do 3 lat za free, a u Harmana niestety nie - dla klienta to nie problem - bo ma Dziennik Ustaw z 5 września 2002 Nr 141 poz. 1176, ale dla mnie jako dystrybutora to już chwyt poniżej pasa - bo klient może zrezygnować z gwarancji na rzecz rękojmi i w 15 miesiącu może reklamować go u mnie w sklepie, bo tu przecież kupił u w D****e ma dystrybutora. reklamuje z tytułu niezgodności z umową i już, i dlatego właśnie Harman u mnie na sklepie nie postanie. Był raz !!! AVR 160 !!! sprzedałem i modle się żeby nie wrócił. Bierz jakieś Onkyo np. 609, albo Yamahę 671 i Paradigmy albo Denona 1912 z Cantonami.

5z0p3n - Zastanawiam sie teraz bardzo poważnie nad Heco Metas 501 :) Jaki amplituner byś polecił do tych glośników, nie ukrywam że mam sentyment do Harman Karodn -ów ;)? Znalazlem sklep w okolicach Łodzi gdzie mogę ich posluchać wiec za jednym zamachem przetestował bym porponowane przez Ciebie amplitunery. Szkoda tylko ze nia mają Dli Zensorów dla porównania :/

Co do paradigm to faktycznei budżet znacząco przekrocze, ale nie ukrywam że estetyka kolumn tez gra u mnie istotną rolę, a te paradigmy nie wygladają zachęciająco :/. Co innego Cantony 470 ;) metalowa oslonka, biały przód i drewno na bokach idealnie sie prezentuje (a na pewno w moim salonie :P). Daltego tez bardzo pasują mi Heco Metasy 501 a dokladnie ich wyglad bo posluchać jeszcze nie miałem okazji ;)

Z wspomnianych przez Ciebie dwóch konfiguracji zdecydowanie zestawienie z Dali Zensor 5. Przy Twoich preferencjach i pomieszczeniu dużo fajniej to zagra.

Natomiast zgadzam się z 5z0p3nem w kwestii Heco Metas XT 501. Warto posłuchać. No i rewelacyjny wygląd jak na tę cenę.

Pozdrawiam,

Michał

Heco Metas duzo lepsze od Cantonow na prawde. Glosnik ktory mozna brac w ciemno :) Polecilem go przyjacielowi jego bym nie oklamal :) A i to Ze Heco najlepeij sprawdza sie z ampli. Cantony zagraja "blaszanie"

Ampli to zalezy od tego jaki dzwiek chcesz uzyskac?

Dzieki wielkie za wypowiedzi :)

Wobec tego umawiam się na odsluch: Heco Matas VS Dali Zensor.

Odnośnie Dali mam jedno pytanie: czy Dali Zensor 7 nie będa za ostre do mojego pokoju (18 m2)? Bo szczerze powiem, że mam możliwość kupienia Dali Zensor 7 + central +1 taniej niz Zensor 5 + central + 1.

Ponadto powiem że Dali Zensor 7 będa lepiej wyglądały w moim pokoju bo są wyższe tzn normalnego "wzrostu" a Dali Zensro 5 to taki małe "knypki" które niestety niezby ładnie będą wygladały w moim pokoju (kwestia otoczenia). Biorąc jeszcze możliwość taniego zakupu Dali Zensor 7 z chęcia bym je przetestował, ale wiadomo w sali odsluchowej nie będzie takich waruknów jak w moim mieszkaniu. Więc licze na wasze doświadczenie w kwestii wyboru Dali Zensro 7 czy 5.

I ostatnie pytanie, powtarzajace sie pytanie odnośnie amplitunera:

Czy Harman Kardon avr 260 będzie ok ?

Glosnik ktory mozna brac w ciemno :)

Hehe, raczej żadnego nie powinno się brać w ciemno ;)

18m2 to niedużo biorąc pod uwagę gabaryty Zensor 7, jednak skoro jest tyle "za" to posłuchaj. Jednak pamiętaj, że efekt będzie inny w Twoim pomieszczeniu :)

Jestem po jednym odsluchu i wracam z następnymi pytaniami :)

Mam teraz poważny dylemat, może jako bardziej doswiadczeniu koledzy z forum pomożecie mi wybrać scieżke, którą mam podążać ;)

Otóż bylem dzisiaj na odsluchu Dali Zensor 7 z ampli HK 260. Poniewaz wszedle spontanicznie poogladać sprzet a akurat mieli je podpiete wiec graly same fronty. Dzwiek jak najbardziej ok.... ale po chwili facet podlączyl te glośniki pod jakies ampli stereo (nie pamiętam marki) i graly o niebo lepiej. Jak mówie przyszedlem spontanicznie i nie mialem swoich plyt z filamami itp. wiec opierałem sie na dzwieku puszczanym z cd przez pracownika.

Do czego zmierzam:

Może lepiej jest kupic same fronty Dali Zenso 7 plus lepszy ampli stereo i miec bardzo dobra muzyke, bez efektu przestrzennego w filmach.

Jak taki zestaw stereo bedzie sie sprawdzal w kinie domowym. Dodam ze i tak nie rozpatrywalem zakupu suba.

Logicznie rzecz biorąc taki zestaw stereo w filmie powinien miec lepsza jakosć na frontach z tym ze bez efektu dolby itp.

Wiem wiem myslicie sobie ze w pore sie obudzilem, ale nigdy dotąd nie mialem okazji porówać tych saych glosnikó podpity do ampli KD a pozniej do stereo i dostrzec takiej różnicy.

Doda, że jezęli moja powyższa teora bylaby prawdziwa tj ze traci sie tylko dzwiek przestrzenny to móglbym zadowolić sie w kinie dzwiekiem 2.0 ale lepszezj jakośći.

Poza tym takie stereo przy udziale Dali Zensor 7 taniej mnei wyniesie bo nie place za pozostale glsoniki a za 2000 mysle ze kupie dobry ampli stereo? Poprawiajcie mnir jezeli jestem w bledzie.

Co wy o tym wszystkim sadzicie bo ja juz zglupialem :/

No tak :) Jesli nie zalezy Ci na dzwieku dookolnym to jest to zdecydowanie lepsze rozwiazanie. Kazda kolumn gra lepeij w stereo. Jedna znaczaco lepeij inna troche lepiej ale zawsze lepiej.

A już mialem sie pytac czemu tak uparles sie na Harmana :D:P Ale chyba sam sie z niego wyleczyles:P

No tak :) Jesli nie zalezy Ci na dzwieku dookolnym to jest to zdecydowanie lepsze rozwiazanie. Kazda kolumn gra lepeij w stereo. Jedna znaczaco lepeij inna troche lepiej ale zawsze lepiej.

A już mialem sie pytac czemu tak uparles sie na Harmana :D:P Ale chyba sam sie z niego wyleczyles:P

5z0p3n- wobec tego zapraszam do działu stereo do m ojego tematu :)Oczywiście zapraszam również wszystkich pozostałych forumowiczów :) .... chyba że będziecie tak mili i szybko udzielicie mi podpowiedzi jaki zestaw stereo kupić do 4500 - 5000 zł. Chodzi mi o wzmacniacz + kolumny.

Zastanawiałem się nad Daili Zensor 7 + wzmacniacz Harman Kardon 980 (wiem wiem znowu Harman KArdon - ale nie ukrywam, że bardzo mi się podoba wizualnie HK :P )

Moje doswiadczenia z 980 sa zle wiec odemnie aprobaty na ten wzmak nie uzyskasz :P posluchaj tak:

Tannoy V4

Klipsch RF 62

Dali Zensor 7

Canton GLE 470/490 obojetne

JBL L studio

Monitor audio RX 6

i powiedz co ci pasowało w ktorych a co w danych nie. Moze wtedy ustalimy zloty srodek

Jestem po jednym odsluchu i wracam z następnymi pytaniami :)

Mam teraz poważny dylemat, może jako bardziej doswiadczeniu koledzy z forum pomożecie mi wybrać scieżke, którą mam podążać ;)

Otóż bylem dzisiaj na odsluchu Dali Zensor 7 z ampli HK 260. Poniewaz wszedle spontanicznie poogladać sprzet a akurat mieli je podpiete wiec graly same fronty. Dzwiek jak najbardziej ok.... ale po chwili facet podlączyl te glośniki pod jakies ampli stereo (nie pamiętam marki) i graly o niebo lepiej. Jak mówie przyszedlem spontanicznie i nie mialem swoich plyt z filamami itp. wiec opierałem sie na dzwieku puszczanym z cd przez pracownika.

Do czego zmierzam:

Może lepiej jest kupic same fronty Dali Zenso 7 plus lepszy ampli stereo i miec bardzo dobra muzyke, bez efektu przestrzennego w filmach.

Jak taki zestaw stereo bedzie sie sprawdzal w kinie domowym. Dodam ze i tak nie rozpatrywalem zakupu suba.

Logicznie rzecz biorąc taki zestaw stereo w filmie powinien miec lepsza jakosć na frontach z tym ze bez efektu dolby itp.

Wiem wiem myslicie sobie ze w pore sie obudzilem, ale nigdy dotąd nie mialem okazji porówać tych saych glosnikó podpity do ampli KD a pozniej do stereo i dostrzec takiej różnicy.

Doda, że jezęli moja powyższa teora bylaby prawdziwa tj ze traci sie tylko dzwiek przestrzenny to móglbym zadowolić sie w kinie dzwiekiem 2.0 ale lepszezj jakośći.

Poza tym takie stereo przy udziale Dali Zensor 7 taniej mnei wyniesie bo nie place za pozostale glsoniki a za 2000 mysle ze kupie dobry ampli stereo? Poprawiajcie mnir jezeli jestem w bledzie.

Co wy o tym wszystkim sadzicie bo ja juz zglupialem :/

Radziłbym kupować coś z preout i do stereo podłączyć porządną końcówkę mocy. Nie będziesz musiał zrezygnować kina domowego.

Ja Miałem Onkyo 608 teraz mam Denon 1912 i powiej jedno pierwszy lepszy wzmacniacz stereo a mam ich kilka rozkłada te dwa amplitunery na łoptaki w przedbiegach.

Niestety ale w tych obu amplitunerach końcówki mocy są bardzo prymitywne. Mniej więcej tej samej klasy co kiedyś montowali w diorowskich wzmacniaczach.

Nie ma siły żeby procesor, dekodery i do tego siedem końcówek mocy w tej samej cenie co wzmacniacz stereo grały tak samo dobrze. Jest to w tych kosztach niemożliwe.

Jeżeli chcesz mieć dobre stereo to najlepiej kup jakiś amplituner z preout'em (Z używanych można dosyć tanio kupić. Niestety producenci przestali montować preout w tańszych amplitunerach)i później spróbuj dokupić końcówkę mocy lub wzmacniacz stereo z możliwością wpięcia się w końcówkę mocy.

Wierz mi skorzysta na tym i kino i muzyka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.