Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat Quantum i kłopot z wyborem amplitunera

szela00

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem już świeżo po odsłuchu...i w zasadzie dalej niż bliżej co do zakupu ampl.

No więc tak:

przesłuchaliśmy w sklepie Onkyo i Marantz'a.Obydwa grają poprawnie,jednak Marantz'a wyróżnia to,że grał bardziej miękko,Onkyo zaś miał brzmienie surowe ale słychać było na nim zaś dźwieki,których nie było słychać w Mar.Jednak na 90% podobał się bardziej Mar.

Odsłuch był robiony na 2 parach kolumn(już nie pamietam jakiej firmy ale cenowo porównywalnych z Magnatami) i dźwięk był przyjemny ale jak dla porównania sprawdziliśmy KEFy- plus Marantz to dopiero był dźwięk!Ale cena takich kolumn jak na razie nie dla mnie(ponad 10tyś).Może kiedyś...

A ,że najlepiej słuchać sprzętu u siebie i na swoich kolumnach to zapakowaliśmy w.w amplitunery do auta i pojechaliśmy na odsłuch do domu(oczywiście razem ze sprzedawcą sklepowym).

Najpierw Onkyo,potem Marantz.I znów Marantz wygrał.Jednak co się okazało-Technics(podpięty do procesora dźwieku też z Technics-a) gra lepiej!Tzn ma więcej basu i jakoś tak przyjemniej dla ucha.Poprosiliśmy pana sprzedawcę aby podpiął nam nasz korektor do w.w. wzmacniaczy i się okazało,że nie działa(eqalizer działał jednak bez różnicy w dźwieku).Może cos tam trzebabyło załączyć w amplitunerach?Tego nie wiemy.

Potem szukaliśmy equalizera w Marantz'ie,pan sprzedawca nie znalazł,jedynie podbicie wysokich i niskich tonów.W Onkyo już znalazł bez problemu,jest kilkustopniowa regulacja.

Na 90% jestem przekonana co do Marantz'a jednak może wiecie czy ten amplituner ma equalizer czy rzeczywiście go tam nie ma?

. Jak czytam, że amplituner pobór mocy ma 460W i 7*125W no to jest to perpetum mobile,

większość sprzętów podaje moc dla w pełni wysterowanego jednego kanału więc jest to możliwe , a że amplituner posiada aż 7 takich końcówek to inna para kaloszy

test Onkyo 609

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dla dwóch kanałów da 2x146W ( przy zniekształceniach 0.1% ) lub też 2x188 przy zniekształceniach 1%

odpowiednio dla 5 kanałów mamy 5x81W i 5x95W

dla 7 kanałów 7x77W i 7x89W

to i tak bardzo dużo i wystarczy aby nagłośnić spory pokój

7x125W oznacza ze przy wysterowaniu jednej koncowki mocy potrafi ona bez znieksztalcen podac napiecie znamionowe 125W.

nie napięcie tylko Waty

Ukryta Zawartość

Jesli nie sugerowalas sie opinia sprzedawcy to byl rzetelny odsluch. Czemu nie sprawdziliscie tez chcianego przez was od poczatku Denona? Widzisz co oznacza odsluch w drugim blizniaczym temacie kolego Urkus stwierdzil ze jednak Onkyo bije na glowe Marantza. Dlatego uwazam ze kazdy ma inne ucho i szuka czego innego zupelnie jak kobiety :) lub mezczyzny :P

nie napięcie tylko Waty

Racja nie napiecie tylko moc moj blad zalozenie to samo

A jak wygląda sprawa korekcji w Marantz'ie?Czy jest jakiś equalizer?

EQ jest bo amplituner ma Audyssey czyli pomiar akustyki pomieszczenia i na jego podstawie ustawia min. EQ - tryb manulny też chyba tam jest . Jednak jeśli już na starcie nie gra tak jak powinno to nie liczył bym że tego typu wynalazki coś poprawią - na pewno nic w kierunku naturalnego odtwarzania muzyki.Najlepiej sprzęt porównywać w trybie pure direct. Czy udało się odsłuchać wzmacniacz stereo?

EQ jest bo amplituner ma Audyssey czyli pomiar akustyki pomieszczenia i na jego podstawie ustawia min. EQ - tryb manulny też chyba tam jest . Jednak jeśli już na starcie nie gra tak jak powinno to nie liczył bym że tego typu wynalazki coś poprawią - na pewno nic w kierunku naturalnego odtwarzania muzyki.Najlepiej sprzęt porównywać w trybie pure direct. Czy udało się odsłuchać wzmacniacz stereo?

Nie o taki Equalizer kolezance chodzilo. Ty mowisz o korekcji audysseya a kolezanka o ustawieniach charakterystyki dzwieku. Nie chodzi o to aby caly czas sluchac pure audio. Po ta sa ustawienia zeby dopasowac to do pomieszczenia i swoich potrzeb. Nie mam obecnie dostepu do 6006. Natomiast jesli nie ma equalizera to.... :/ tez mnie to ciekawi bardzo.

Zostaje tylko lektura:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie o taki Equalizer kolezance chodzilo. Ty mowisz o korekcji audysseya a kolezanka o ustawieniach charakterystyki dzwieku. Nie chodzi o to aby caly czas sluchac pure audio. Po ta sa ustawienia zeby dopasowac to do pomieszczenia i swoich potrzeb. Nie mam obecnie dostepu do 6006. Natomiast jesli nie ma equalizera to.... :/ tez mnie to ciekawi bardzo.

Zostaje tylko lektura:

Ukryta Zawartość

.

....to?....:)??

Przeczytałam instrukcję i nie chyba nie ma korektora...niestety....

Ukryta Zawartość

Jesli faktycznie nie ma chodz wciaz nie moge w to uwierzyc :P To polaczenie z Denonem zciaga ich w dol.

Jesli chodzi o produkt nie mowie tu o sprzedazy ktora za pewne wzrosla :P

Nie mam kiedy do niej zagladnac, a co raz bardziej mnie to ciekawi

Jesli faktycznie nie ma chodz wciaz nie moge w to uwierzyc :P To polaczenie z Denonem zciaga ich w dol.

Jesli chodzi o produkt nie mowie tu o sprzedazy ktora za pewne wzrosla :P

Nie mam kiedy do niej zagladnac, a co raz bardziej mnie to ciekawi

Jeśli możesz to sprawdź bo może coś przeoczyłam.

• 4 tygodnie później...

Witam po dłuższej przerwie:)Po odsłuchu wcześniej wspomnianych amplitunerów, zdecydowaliśmy się z mężem na Marantza SR7005.Wyższy model,produkcja japońska.Udało się nam go kupić w okazyjnej cenie.Gra cudownie,jest moc,jest brzmienie(widać kolosalną różnicę w porównaniu z Technicsem).Teraz szukam tylko do niego kabli Hdmi oraz optycznego.Nie wiem czy kupić coś droższego czy taniego.Kable max 3 m.do podłączenia z TV oraz satelitą.

No to super że jesteście zadowoleni o to chodziło. A i equalizer jest na pewno :) Kable coś z linii oehlbach lub odpowiedniego będzie wystarczające. Van den hul itp

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.