Skocz do zawartości
IGNORED

Pionieer jako transport?

MarcinJ

Rekomendowane odpowiedzi

....wiesz co , przerabiałem temat transportu do DACa( California Audio Labs.Sigma 2 ) dość dokładnie , mialem Pioneera 907, czy cos takiego, jakiegos "wysokiego" Denona , Philipsa DVD 963, pare innych CD , i tak naprawde mój przetwornik "zagrał" z transportem Audiomeki , moim zdaniem jak zalezy Tobie na barwnym , kontrolowanym dzwięku to szukaj transportu.

JacekG>>> No tak byc moze z Twoim DACem akurat zagrala Audiomeca. Zastanawiam sie tylko ze skoro transporty z Pionieerow sa stosowane do dzis w wysokich modelach CD to dlaczego te z przed 10 lat i wiecej mialyby byc duzo gorsze skoro sa te same. Innymi slowy chodzi mi o to czy warto wydawac 3000 pln czy moze nie warto i lepiej wydac do 1000 pln.

Jaki to model tej Audiomeci i ile dales?

Jozwa>>> No mysle o Audio Note, ale w Łodzi ktos tez podobno robi dobre DAC.

Pozdr

.....no tak , pisze ze moj DAC zagral z Audiomeca Danmation , bo naprawde przeprowadziłem wiele prób , i naprawde zagrałó to dopiero z tym transportem , a "pętala "sie ta Audiomeca po ogłoszeniach dośc dlugo , porównałem ja z Cyrusem i brzmienie , jezeli chodzi o kontrole i barwe bylo dla mnie ok , kiedy spinałem Daca transportami z CD to różnice byly , ale mniej widoczne , naprawde ten transport dopiero pokazał emocje w muzyce

Witam

Akurat jestem "na świeżo" po doświadczeniach z pioneerem PD 904 jako transportem. DAC- dpa SX-128 , kable(cyfra) Madrigal , Siltech, Albedo. W porównaniu do firmowego napędu dpa ( z wykorzystaniem połączenia Deltran - synchronizacja zegarów ) Pioneer oferował dzwiek mniej bogaty w mikroinformacje , ubozszy w barwy , jakby mniej obecny Scena uległa nieznacznemu spłyceniu , za to była bardziej rozciągnięta na boki. Słabsza była też dynamika -zarówno mikro jaki i makro . Podobne "objawy " zaobserwowałem przy wykorzystaniu jako DAC Denona DCD-3000 ( ma cyfrowe wejście) .

Znacznie lepiej jako transport spisał sie Sony 50ES . B. dobrze jako napęd spisuje sie California Audio Labs ICON.

Pozdrawiam

Marcin J. Ten problem przerabiałem kilka miesięcy temu , po kupnie dac-a. Jeśli chodzi o transporty do 1kzl. to na tym forum polecano najczęściej Marantz z laserem cdm 4. I tak chyba będzie najrozsądniej. Bo kupić transport za ok. 3kzl i do tego dac-a AN to już będzie drogo. I nie masz żadnej gwarancji ,że te dwa klocki będą "kompatybilne" .Wtedy lepiej kupić integrę.Co do dac-ów w Łodzi ,to zgadza się, jest facet ,który robi te cuda. Ja właśnie takowy posiadam. Choć nie są tanie, niestety.

Spróbój jakiegos Marantza. Mój znajomy używa CD63 KI z przetwornikiem Thety i jest naprawde nieźle.

Na forum DIY ktos kiedyś wspominał o mozliwości wymiany transformatora na wyjściu cyfrowym (jest takowy), co przy niewielkich nakładach daje podobno sporo. Można spróbować także z jakimś clockiem, ale nie wiem czy będzie to miało duży wpływ w przypadku kozystania tylko z transportu.

Generalnie za dobry transport (CEC 5100, Theta Data Basic) trzeba dac ok 3500-6000zł. Tańsze, ale tez przyzwoite są transporty CAL Delta.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.