Skocz do zawartości
IGNORED

zamiana głośników w kolumnach?

arrek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Jestem nowym klubowiczem i chciałbym zadac pytanie szanownemu gronu.Noszę się z zamiarem podmiany głośników w moich kolumnach PIEGA LDR 3.2 myślałem o średniotonowym i basie żeby wymienić na np focale w oryginale są VIFY.Pytanie : czy warto ryzykować taką przeróbkę?

Dziekuję z góry za rzeczowe podpowiedzi i pozdrawiam

Vifa z reguły robi bardzo dobre przetworniki. Tez kiedyś szalałem i chciałem przerabiać swoje z resztą bardzo dobre kolumny, do czasu aż zadałem sobie pytanie na które również musisz odpowiedzieć - co Ci w nich nie pasuje? :) Bardzo dużo da się skorygować zwrotnicą, niekiedy nawet liniowość brzmienia stosując komponenty lepszej jakości.

Witam.Jestem nowym klubowiczem i chciałbym zadac pytanie szanownemu gronu.Noszę się z zamiarem podmiany głośników w moich kolumnach PIEGA LDR 3.2 myślałem o średniotonowym i basie żeby wymienić na np focale w oryginale są VIFY.Pytanie : czy warto ryzykować taką przeróbkę?

Dziekuję z góry za rzeczowe podpowiedzi i pozdrawiam

Jak wymieniasz niskotonowy to trzeba by było najpierw przeliczyć jak to jest z objętością obudowy. No i oczywiście nie obejdzie się bez poprawki zwrotnicy. Ja osobiście budował bym od podstaw zamiast rozbabrać działające kolumny. Poza tym Focal owszem bardzo dobre głośniki ale Vify też nie są krowie z pod ogona wyciągnięte i na ewentualną przeróbkę zdecydowałbym się dopiero gdybym jedne i drugie usłyszał w akcji i byłbym przekonany że wymiana przynosi oczekiwaną poprawę.

Dziękuję za podpowiedzi , a już zaczynałem tracić nadzieję :)brakuję mi troszke niskiego basu bodajże ten co jest teraz schodzi na jakieś 80Hz tak wyszło na generatorze a średnie są bardzo kierunkowe.zwrotnice to nie problem znam kogoś kto świetnie sobie radzi z dostrojeniem tylko że brak mu troche przęglądu rynku

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.