Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber Electa Amator

Fud

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Witam.

Mam male pytanko za ile te kolumienki mozna nabyc??? I co o nich sadzicie??

POzdrawiam.

Można i za 11 kzł choć to totalny idiotyzm,jak trafisz za 7 w b.dobrym stanie i wersję I to brać, II to już inne moim zdaniem gorsze granie.Pamietaj jednak,że to dość leciwe głośniki i ich czas grania będzie już w jakiś stopniu ograniczony.

Sredia na ebay 2140 Euro za I i 1700 za II - to z moich notatek. Ja nie uwazam ze 11k PLN to idiotyzm, zwlaszcza jesli komus pasuje takie granie. SF Electa Amator and SF Guarneri ciezko jest kupic za duzo mniej. Nie uwazam tez, ze glosniki - zwlaszcza te modele - maja ograniczony czas grania - jasne ze gumowe elementy parcieja , ale ostatnio robilem renowacje swojego Thorensa i gumowe "gromety" z 1974 trzymaja sie calkiem OK, mysle, ze lepiej niz obecna guma za 10 lat.

W tamtych czasach - SF Amator, Gurneri etc. duza wage przywiazywano do jakosci komonentow - glosniki na zamowienie i takie tam.

Ale zwlaszcza przy tych glosnikach wymagany jest odsluch albo znajonosc dzwieku. Graja one specyficznie i jesli polaczy je Pan z "nudna" elektronika to bedzie kiepski dzwiek.

I na koniec nie pisze w tego bo posiadam cos na sprzedaz czy obecnie uzytkuje te kolumny - z pelna swiadomoscia po odsluchu tego co na rynku i przy mojej obecnej elektronice wybralem uzywane Guarnery. Electy I bardzo mi sie podobaly - mialem swego czasu wypozyczone na miesiac ale byly poza zasiegiem finansowym,Electy II nie znam , ale porownywalem tego samego dnia Guarneri nowe i stare i uwazam ze stare to magia, a nowe "tylko" bardzo dobre - ale to tylko ja.:)

Miałem amator 1. Piękne i bardzo dobrze brzmiące kolumny.

Pewnie bym ich prędko nie sprzedał gdybym nie usłyszał tego co mam obecnie.

Teraz moim celem jest szukanie czegoś co mi się jeszcze bardziej spodoba (kiedyś szukałem tego co "lepiej gra" teraz szukam tego czego "lepiej się słucha" i amator 1 należy zdecydowanie do tej drugiej grupy.

A ceny z jakimi się spotykałem na przełomie ostatnich trzech lat od 6,5 do 14 tyś (ostatnio na ebay za tyle poszły).

Pozdrawiam.

• 4 lata później...

Sonus Faber Electa Amator I to glosniki rewelacyjne - nie slyszlaem lepszych monitorow - i uwaga po dosc dlugich poszukiwaniach recepty na nie nie brakuje im nic z podlogowek!!!!! Bas zroznicowany, gleboki jak marzenie - a o gorze juz nie wspomne - znany gwizdek jest bardzo trudny do pobicia - jak wrecz tylko do dorownania mu.

Niestety malo ktory wzmacniacz jest w stanie go kontrolowac! Na to trzeba uwazac najbardziej. Elektrokompaniet AW 180 gral, ale bas mimo byl troche misiowaty, gora nie odslonieta - nie ten tranzystor - tym kolumnom trzeba by chyba wydajnego pradowo minimoum 2 * 300 watt i to gleboko sie zastanowic jakiego - a to moglobybyc bardzo drogo.

wiec wariant tanszy-lampa

Po zastosowaniu lampy single ended 845 w koncowki w klasie A 2*37 watt dopiero gra - i to z bardzo dopiero z bardzo dobrymi komponentami - kable sa nie mniej wazne niz sam wzmacniacz i kolumny - zwlaszcza sieciowki dobrze dobrane

Przy czym koncowka podobna tez oparta na lampie mocy 845 ale uzyskujaca 2*30 watt dobrana w najlepszej konfiguracji lamp nie byla w stanie kontrolowac tych kolumn.

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.