Skocz do zawartości
IGNORED

Powstanie Styczniowe.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

il Dottore

Nonsensy to akurat Ty wypisujesz.Różnię się od Ciebie w poglądach na powstania właśnie dlatego,że znam historię.Jak się zaczyna wojnę to trzeba mieć na nią siły i środki,to matematyka.

Jedyny wyjątek to sytuacja gdy stoisz pod ścianą tak jak Żydzi w Getcie i pozostaje tylko walka o honor.A takiej sytuacji nie było ani w 1863r ani w 1944r.

Z tą wypowiedzią zgadzam się całkowicie!

Inaczej bys psioczyl i dywagowal gdyby to Twoja np. rodzine a nie moja dotknela tragedia 2 Wojny Światowej. Wiec nie pieprz Pan glupot bo ja sobie nie przywlaszczam zaslug innych ludzi, a mowie tylko o tym co bylo... Tak najlepiej jest siedziec sobie za bioreczkiem z fajna posadka z reszta pewnie po tatusiu, ktory dorwal sie do koryta w czasach PRL-u i prawic moraly o polskiej inteligencji i patriotyzmie, ktora z pewnoscia miala najwiekszy wklad w uzyskanie przez Polske niepodleglosci right? To wlasnie tacy ''inteligenci'' podcierali sobie dupe krwia tych, ktorym nie zabraklo jeszcze odwagi zeby sie postawic przesladowcom. Wojna psychologiczna daje wieksze rezultaty niz myslisz chloptasiu... ale po co ja o tym w ogole pisze? Przeciez Ty jestes bardziej niemiecki i ruski od szwabow i ruskich...

Napisz coś więcej o tej tragedii! Tak na spokojnie i bez epitetów!

nudel1306

Rozumiem,że Twoi bohaterscy przodkowie również po wojnie prowadzili walkę zbrojną z komuną przez cały okres PRLu?Bo przecież była to okupacja i należało dalej walczyć i pięknie umierać.

A wracając do 1863r. to dopiero po upadku Powstania zaczęła się najcięższa rusyfikacja i prześladowania.Czyli bilans Powstania był następujący:zniszczenie kraju,śmierć tysięcy powstańców,katorga też dla tysięcy,emigracja a w kraju nasilenie rusyfikacji i prześladowań.Nie ma co,piękny bilans!

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

nudel1306

Przypominam Ci,że oba powstania zakończyły się klęską.Tak więc co mogła dać ta śmierć Ojców w kwestii naszej niepodległości?Gdyby były zwycięskie to co innego.

Ale tak w sumie to miło jest,że jest tak dużo chętnych do męczeńskiej śmierci za Ojczyznę.Zwłaszcza na emigracji!

No i widzisz czlowieku tym sie wlasnie roznimy... Ja oddal bym zycie w obronie Ojczyzny gdyby bylo trzeba, a Ty ze swoimi madrosciami pewnie ucieklbys za granice jak ostatni tchorz, a wielu latach wrocilbys do kraju nad Wisla i opowiadal swoim wnukom z US jak to Polacy pieknie walczyli rzecz jasna Ty razem z nimi... Szkoda slow...

Inaczej bys psioczyl i dywagowal gdyby to Twoja np. rodzine a nie moja dotknela tragedia 2 Wojny Światowej. Wiec nie pieprz Pan glupot bo ja sobie nie przywlaszczam zaslug innych ludzi, a mowie tylko o tym co bylo... Tak najlepiej jest siedziec sobie za bioreczkiem z fajna posadka z reszta pewnie po tatusiu, ktory dorwal sie do koryta w czasach PRL-u i prawic moraly o polskiej inteligencji i patriotyzmie, ktora z pewnoscia miala najwiekszy wklad w uzyskanie przez Polske niepodleglosci right? To wlasnie tacy ''inteligenci'' podcierali sobie dupe krwia tych, ktorym nie zabraklo jeszcze odwagi zeby sie postawic przesladowcom. Wojna psychologiczna daje wieksze rezultaty niz myslisz chloptasiu... ale po co ja o tym w ogole pisze? Przeciez Ty jestes bardziej niemiecki i ruski od szwabow i ruskich...

Ha, ha. Ale cudny prymitywizm :)

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Z tą wypowiedzią zgadzam się całkowicie!

Napisz coś więcej o tej tragedii! Tak na spokojnie i bez epitetów!

Tak tylko po co? Przeciez kazdy tutaj jest na tyle inteligentny, ze bez problemow pewnie wyzwolil by dzis Polske z rak tych zlodziei bez niczyjej pomocy... Bez obrazy oczywiscie. Nie lubie sie obrzucac blotem.

nudel1306

Piszesz bez obrazy.Wyjątkowy popis hipokryzji.Przecież nic innego nie robisz tylko obrażasz ludzi np. nazywając ich tchórzami.Jak by się kto zachował w sytuacji próby to akurat nie wiadomo.

Ojczyzny trzeba bronić ale mądrze i wtedy kiedy to ma sens.W obu przypadkach( 63 i 44r.) pomimo tragizmu sytuacji byt narodu nie był zagrożony.

nudel1306

Nie wiem jak mnie rozpoznasz na ulicy ale ja Ciebie poznam zapewne po biało-czerwonej opasce z którą się nie rozstajesz.

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

No dobra ludzie dalej jakie jeszcze obelgi macie w rekawie? Nie chcecie mnie zmieszac z blotem i za wszelka cene udowodnic, ze jestescie inteligentniejsi zeby sie dowartosciowac? To boli prawda? Boli was, ze ja mam serce i jestem patriota... Jak widzice nie wszystko da sie wykorzenic chociaz nie jedni probowali(Rosja,Austro-Węgry,Niemcy)

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

nudel1306

Piszesz bez obrazy.Wyjątkowy popis hipokryzji.Przecież nic innego nie robisz tylko obrażasz ludzi np. nazywając ich tchórzami.Jak by się kto zachował w sytuacji próby to akurat nie wiadomo.

Ojczyzny trzeba bronić ale mądrze i wtedy kiedy to ma sens.W obu przypadkach( 63 i 44r.) pomimo tragizmu sytuacji byt narodu nie był zagrożony.

nudel1306

Nie wiem jak mnie rozpoznasz na ulicy ale ja Ciebie poznam zapewne po biało-czerwonej opasce z którą się nie rozstajesz.

Niestety owej nie posiadam i nie sadze zeby byla ona potrzebna wystarczy tylko odrobine lubic Polska juz nie mowie zeby ja kochac... Przeciez nie mozna zmusic kazdego prawda?

nudel zostan se tym, patryjotom ale juz nie.... nudz.Takich to mamy na peczki w kazym telewizorku.... codziennie.tylko mądrych mniej.

Słyszales chiba ze ojczyzna w potrzebie .Naczelnik wzywa.

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Takich potem pełno w bezimiennych grobach po lasach i drogach. Wyprodukowani na mięso armatnie...

No dobra... Powiedz mi kolego co by sie stalo z Polska na przestrzeni wiekow gdybysmy nie mieli miesa armatniego jak to ujales? Gdybysmy nie mieli wowczas patriotow a nawet fanatykow? Inteligencja polska wygralaby jakas wojne lub bitwe? Szczerze watpie...

nudel zostan se tym, patryjotom ale juz nie.... nudz.Takich to mamy na peczki w kazym telewizorku.... codziennie.tylko mądrych mniej.

Bzdurna prowokacja... Postaraj sie troche;]

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Po drugie skoro zanudzam to po co to czytasz i odpowiadasz?

No dobra... Powiedz mi kolego co by sie stalo z Polska na przestrzeni wiekow gdybysmy nie mieli miesa armatniego jak to ujales? Gdybysmy nie mieli wowczas patriotow a nawet fanatykow? Inteligencja polska wygralaby jakas wojne lub bitwe? Szczerze watpie...

Proste, jak konstrukcja cepa. Bylibyśmy potęgą !

Bo problem w tym, że my od stuleci walczyliśmy bez inteligencji i wszystko przegrywaliśmy. Pozostał nam patriotyzm i duma.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Takich potem pełno w bezimiennych grobach po lasach i drogach. Wyprodukowani na mięso armatnie...

A ich przywódcy i dowódcy w Berlinie, Paryżu, Londynie, rzadziej w Moskwie - nobliwi patrioci, bezkrytyczni w własnych wspomnieniach...

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Proste, jak konstrukcja cepa. Bylibyśmy potęgą !

Bo problem w tym, że my od stuleci walczyliśmy bez inteligencji i wszystko przegrywaliśmy. Pozostał nam patriotyzm i duma.

Potega nie bylismy i nie bedziemy nigdy bo rzadza nami niedouczone i niekompetentne swinie bez obrazy oczywiscie mowie o naszych politykach... A po drugie mamy zbyt ambitnych sasiadow np. Niemcy czy Rosja, ktorzy trzymaja lape na nie jednym w PL

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Potega nie bylismy i nie bedziemy nigdy bo rzadza nami niedouczone i niekompetentne swinie bez obrazy oczywiscie mowie o naszych politykach... A po drugie mamy zbyt ambitnych sasiadow np. Niemcy czy Rosja, ktorzy trzymaja lape na nie jednym w PL

Zapomnialem dodac wuja sama z Ameryki, ale to juz nie nas sasiad... on nam tylko mowi co mamy robic;]

muls - nie obrażaj kalesonów. Od czasów wojska noszę je regulaminowo - z dużym pożytkiem dla zdrowia własnego!

...bo jest takie powiedzenie, dupa nie kalesony.Tu kalesony stoja nizej..
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A no jednak byliśmy i to przez co najmniej parę setek lat!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.