Skocz do zawartości
IGNORED

Konserwacja starego gramofonu (Unitra Daniel)

zomb

Rekomendowane odpowiedzi

Mam gramofon Unitra Daniel i na jakiś czas musi mi on wystarczyć. Problem jest taki że czasem zdarza mu się cofać ramię w trakcie odtwarzania jak i jakość dźwięku nie jest do końca taka jak trzeba (przytłumiony, marnie wypada w porównaniu z cd).

Chce mu zrobić podstawowy Serwis, tchnąć w nie go trochę życia i w związku z tym mam kilka pytań.

1) wkładka: Zakupiłem AT95, nowy uchwyt i kabelki. Czy powinienem też wymienić kable sygnałowe w ramieniu?

2) Nowe paski napędowe. Tu chyba nie będzie problemu.

3) przesmarowanie mechanizmów: mam olej do mechaniki i drugi do mechanizmu windy. Jak zrobić smarowanie. Trzeba wszystko rozebrać na części pierwsze,wyczyścić i podać nowe smary, czy wystarczy przetrzeć bez rozkręcania i „wstrzyknąć” nowy olej w mechanikę?

4) montaż gniazd RCA: jakim kablem zrobić przedłużkę sygnału do gniazda RCA. Próbować upchać tam ekranowany czy podpiąć taki jak idzie z ramienia (cienka izolowana żyłka)?

5) rozdział mas: chcę rozdzielić masy sygnału od masy gramofonu i wkładki. Czy masa gramofonu i wkładki może iść wspólnie jednym dodatkowym kablem?

Co ewentualnie warto jeszcze wymienić w ponad dwudziestoletnim Danielu co poprawi odsłuch.

Witam !

W najblizszym czasie sam będę restaurował, a wlaściwie skladał z dóch Danieli jednego. Będę korzystał z pomocy fachmana z Krakowa, ale myślę, że podzieli się chociaż szczątkową wiedzą na temat kwestii technicznych.

Powiem Ci tyle, że mam dwa Daniele i każdy z nich gra inaczej. Porównywałem obydwa z taką samą wkładką i sam byłem zdziwiony różnicą. Podobno w tych gramofonach było stosowane różne rozwiazania w drodze prowadzenia sygnału. Był też montowany "magiczny" układ, który w czasie podnoszenia i opuszczania ramienia zwierał do masy sygnał. Eliminowało to stuk, który mógł powstać w czasie odrywania lub opadania ramienia na płytę. U mnie jednak działało to tak, że gdy głośność wzmacniacza była ustawiona dość wysoko, zwarcie sygnału do masy powodowało bardzo mocne wychylenie się membran głośników i częste wyłączenie wzmacniacza przez zabezpieczenia. Takie rozwiązanie absolutnie nie wpływa pozytywnie na dżwięk. Myślę, że w sowim Danielu puszczę sygnał bezpośrednio z wkładki i pominę ten układ.

Uwierz, że dobrze zrobiony Daniel gra bardzo przyzwoicie :-).

Z własnego doświadczenia radzę żebyś dokładnie wyczyścił mechanikę i zasmarował ją nowym dobrym smarem. Nie zaszkodzi, a masz spokój na długi czas, a najpewniej pomoże. Zastanów się nad jakimś przedwzmacniaczem, z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że chcesz puścić czysty sygnał z wkładki. Zastanów się, czy nie będzie lepiej wzmocnić tego sygnału, przed wyprowadzeniem na zewnątrz :)

Problem jest taki że czasem zdarza mu się cofać ramię w trakcie odtwarzania

Sprawdź dokładnie wyłącznik prędkościowy - fotorezystor lub tranzystor i kawałek folii z paseczkami naklejonej na element ramienia. Często folia się odkleja, a sama folia i element są po prostu zakurzone i dzieją się różne cuda.

Starsze Daniele, czyli te produkowane później nie miały już montowanego układu wyciszania. Jeśli takowy będzie to na pewno warto się go pozbyć.

To samo było z Bernardami.

Daniela nie znam, ale miałem doświadczenia z kilkoma innymi gramofonami Foniki i wiem, że w większości zasilaczy stosowano tam prostowniki jedno połówkowe. Założenie zamiast pojedynczej diody mostka i zwiększenie pojemności kondensatora bardzo pozytywnie wpływało na czas rozpędzania talerza, zmniejszenie poboru prądu, czy stabilność obrotów. Często wymiana neonówki stroboskopu na LED usuwała problem przydźwięku, którego źródłem był długi przewód, biegnący przez całą obudowę, a będący pod napięciem sieci zasilającej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.