Skocz do zawartości
IGNORED

Rehdeko - vintage do lampy?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam informacji rzetelnych nt tych kolumn, monitorów - jakkolwiek je zwać. Na rynku wtórnym rzadko. W necie realnie użytencznej informacji tyle co kot napłakał. Jak to brzmi? z czym warto łączyć? na co uważać?

https://www.audiostereo.pl/topic/91059-rehdeko-vintage-do-lampy/

Ostatnio słuchałem Rehdeko u bazodruta, w kilku konfiguracjach m.in. z moim Lebenem 300 i głośnikowymi Auditorium 23 i był za każdym razem karton, dramat, kiła i mogiła. Dźwięk płaski, zero sceny, wysokich i basu brak absolutny. Słychać było tylko średnie tony, na dodatek w bardzo przeciętnie... Ten akurat model, chyba 115, jest najniższy, podobno wyższe grają lepiej. Podobno.

Jak vintage do lampy i ma to być jeden głośnik to polecam tannoy'a. zdecydowanie.

Potwierdzam na przykładzie Rehdeco 115 .Środek mocno wyeksponowany i z lekka natarczywy szczególnie w wokalach, z tendencją do rozjaśniania góry.Bas słyszany proporcjonalnie ale w pomieszczeniu obok.

Jak za tą cenę jak w ofertach internetowych- dla mnie porażka.Analityka dosłownie do bólu.Słucham bo czasem muszę- juniorowi odpowiada:)

Ostatnio słuchałem Rehdeko u bazodruta, w kilku konfiguracjach m.in. z moim Lebenem 300 i głośnikowymi Auditorium 23 i był za każdym razem karton, dramat, kiła i mogiła. Dźwięk płaski, zero sceny, wysokich i basu brak absolutny. Słychać było tylko średnie tony, na dodatek w bardzo przeciętnie... Ten akurat model, chyba 115, jest najniższy, podobno wyższe grają lepiej. Podobno.

Jak vintage do lampy i ma to być jeden głośnik to polecam tannoy'a. zdecydowanie.

Podepnę się do tematu. Konkretnie jakie modele Tannoya kolega poleca Bo też myślę o kupnie kolumn do lampy, a modeli bardzo wiele. Dziękuję i pozdrawiam.

Podepnę się do tematu. Konkretnie jakie modele Tannoya kolega poleca Bo też myślę o kupnie kolumn do lampy, a modeli bardzo wiele. Dziękuję i pozdrawiam.

Nie jestem jakimś wielkim specem od tannoy'a, ale trochę się orientuję... Generalnie szukałbym red'ów , gold'ów, lub serii HPD. Trzeba posłuchać i porównać. Inaczej gra HPD i inaczej RED. Tannoy Dual Concentric - jest to specyficzne brzmienie, lecz wyrównane i w pewnym sensie prawdziwe, trzeba to polubić. Jak się spodoba to zostanie w systemie na długo. Osobiście na razie nie widzę alternatywy dla siebie.

pzdr. joachim

Tannoye to ciekawe kolumny, miałem Devony na HPD315A i teraz mam Ardeny na HPD385A. Brzmienie niczym się nie wyróżnia i o to chodzi, po prostu zapomina się że słucha się sprzętu.

Redy i Goldy to starsza seria, grająca bardziej sucho, jest minimalnie łatwiejsza do napędzenia ale nie schodzi tak nisko jak HPD na miękkim zawieszeniu. Crossovery z serii HPD można łatwo zmodyfikować powodując podobne brzmienie jak seria Gold (przeniesienie granicy crossovera z 1000Hz na 800Hz).

Wszystko pięknie gdyby nie obecne ceny Goldów i Redów, moim zdaniem nie warto tyle za nie płacić.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Tannoye to ciekawe kolumny, miałem Devony na HPD315A i teraz mam Ardeny na HPD385A. Brzmienie niczym się nie wyróżnia i o to chodzi, po prostu zapomina się że słucha się sprzętu.

Redy i Goldy to starsza seria, grająca bardziej sucho, jest minimalnie łatwiejsza do napędzenia ale nie schodzi tak nisko jak HPD na miękkim zawieszeniu. Crossovery z serii HPD można łatwo zmodyfikować powodując podobne brzmienie jak seria Gold (przeniesienie granicy crossovera z 1000Hz na 800Hz).

Wszystko pięknie gdyby nie obecne ceny Goldów i Redów, moim zdaniem nie warto tyle za nie płacić.

Ardeny już gotowe, przerabiałeś zwrotnice??

Obudowy sa na chwilę obecną gotowe, przód będę malował pistoletem bo to za dużo zakamarków na pędzel czy wałek.

Głośniki są w sobotę do odbioru, poprosiłem tylko o wymianę terminali i okablowanie na jakieś porządne OFC i lutowane bezpośrednio do płytki bo w oryginalne jest kabel jak od lampki nocnej i montowany na wsuwki.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Obudowy sa na chwilę obecną gotowe, przód będę malował pistoletem bo to za dużo zakamarków na pędzel czy wałek.

Głośniki są w sobotę do odbioru, poprosiłem tylko o wymianę terminali i okablowanie na jakieś porządne OFC i lutowane bezpośrednio do płytki bo w oryginalne jest kabel jak od lampki nocnej i montowany na wsuwki.

Ja jak w redach zmieniłem kable i gniazda to niebo a ziemia w porównaniu do tego co było.

Pochwal się jak skończysz.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

sonik77, polecam stronę www.hilberink.nl. Masa informacji o Tannoyach (w jęz. angielskim).

Tak wyglądają oryginalne Ardeny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

adamgdansk, polecam Ci wizyte u Bazodruta, on w tej chwili ma pare na sprzedaz. Mniemam ze jestes z Gdanska wiec do Leborka daleko nie masz, latwo wiec przynajmniej wyrobic sobie na ich temat zdanie. Pozatym u Bazy jest zawsze cala masa smacznych kolumn wlasnie do lampy, i to takich ktore z latwoscia zagraja nawet z SET.

adamgdansk, polecam Ci wizyte u Bazodruta, on w tej chwili ma pare na sprzedaz. Mniemam ze jestes z Gdanska wiec do Leborka daleko nie masz, latwo wiec przynajmniej wyrobic sobie na ich temat zdanie. Pozatym u Bazy jest zawsze cala masa smacznych kolumn wlasnie do lampy, i to takich ktore z latwoscia zagraja nawet z SET.

ta a propos kolumn do lampy, interesowal sie ktos z was projektem Visaton Pentataon bazujacym na szerokopasmowym B200??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niemcy bardzo sie nimi zachwycaja, musze przyznac ze ten pomysl bardzo mnie urzekl, przy najblizszej mojej wizycie za Odra mam zamiar umowic sie w centrali Visatona w Haan na odsluch :)

Ukryta Zawartość

a co stoi na przeszkodzie????

Stabilne 4 ohm w całym zakresie częstotliwości jest lepsze niż impednacja skacząca od np 20 do 2 ;-).

Jedyne o co musisz zadbać to to aby wzmak miał odczep na 4 ohm-y.

BTW Nookie, nie znam niemieckiego a po angielsku mało jest napisane na temet tych kolumn. Czy możesz podsumować w kliku zdaniach jaka opinia się przewija a ich temat u naszych zachodnich sąsiadów (wady, zalety itd)..

Artur

Hej,

zalety:

w skrocie jak to napisal jeden z posiadaczy: po puszczeniu muzyki przez Pentatony, pomieszczenie odsluchowe zmienia sie "na pozimiomie subatomowym" :))) kwieciste stwierdzenie, ale podobno graja z niesamowita dynamika i wrecz holograficzna scena, b200 ma do tego wysmienita barwe ktora slyszalem w warjacji NOBOXA i ktora po moich doswiadczeniach z wszelkiej masci vintagowymi papierowcami, moge tylko potwierdzic.

Sam konstruktor jak i zreszta wiekszosc niemcow ktorzy zalapali sie na odluchy u Visatona, stwierdza jednoglosnie ze sa to najlepiej, wrecz spektakularnie grajace kolumny w ich ofercie. Z charakteru brzmienia podobne do duzych elektrostatow z wieksza dynamika i efektywnoscia.

W tej chwili sa dwie wersje, 99 decybelowa w ktorej b200 nie jest filtrowany i gra fullrange i wersja PLUS w ktorej zastosowano filtracje na b200 plus kilka innych zmian, w skutek czego efektywnosc spadla do okolo 90db za to pasmo przenoszenia na basie spadlo o ile pamietam o 30Hz w dol.

Wady:

kolumny dla egoistow z uwagi na bardzo waski sweet spot.

Jak zapewne zauwazyliscie na wykresach, maja dosyc spore spadki na skrajach pasma, w szczeglnosci na basie. Braku wysokich nie stwierdzono. Dla basoholikow bez subwoofera sie nie obejdzie.

W tej chwili trwaja prace nad pasujaca kolumna centralna do zastosowan w kinie domowy.

Ja chyba w przyszlym tygodniu wybiore sie do Visatona na odsluch. Jak mi sie uda zdam wam relacje, wydaje mi sie jednak ze moga to byc wybitne kolumny dla wszystkich lampowcow z odrobina miejsca w pomieszczeniu odsluchowym.

słuchałem 115 - lipa, i tych wyższych z eliptykiem - rześki audiofilizm z kiepską podstawą

zapuszczony po nich altec 604 pokazał jak powinno zagrać

jest kilka głośników na świecie uznanych od lat

i mnóstwo ambitnych konstrukcji dla ambitnych audiofili

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

sonik77, polecam stronę www.hilberink.nl. Masa informacji o Tannoyach (w jęz. angielskim).

Tak wyglądają oryginalne Ardeny:

Ukryta Zawartość

Stronkę znam, dziękuję. No cóż ardeny mają swój urok, chciałbym żeby kiedyś jakiś model Tannoya mógł zagościć u mnie w pokoju. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Stronkę znam, dziękuję. No cóż ardeny mają swój urok, chciałbym żeby kiedyś jakiś model Tannoya mógł zagościć u mnie w pokoju. Pozdrawiam

Masz szansę, są tannoy little gold monitor na allegro:)

Masz szansę, są tannoy little gold monitor na allegro:)

Dzięki. Koledzy a możecie się wypowiedzieć na temat tego modelu, będę zobowiązany. A jak z ceną za little gold monitor bo ceny Tannoya bywają zróżnicowane.

Dzięki. Koledzy a możecie się wypowiedzieć na temat tego modelu, będę zobowiązany. A jak z ceną za little gold monitor bo ceny Tannoya bywają zróżnicowane.

Ja mam little red monitor zapłaciłem podobne pieniądze a przesłuchiwałem na prawdę wiele kolumn w tych cenach i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Klasa sama w sobie, do muzyki jazzowej, lekkiego rocka idealna kolumna. Dużo powietrza, lekkość przekazu, piękne wokale, barwa instrumentów takich jak wiolonczela, gitara akustyczna po prostu bajka. siadasz w fotelu i odpływasz, idealnie pasują do lampy. Z cenami to jest różnie, jak ktoś ma zadbany egzemplarz to go ceni. zdarzają się kolumny po np 4 lub 4,5k ale zazwyczaj coś jest nie tak, albo zawieszenie i membrana na wykończeniu albo coś trzeszczy albo wyglądają jakby je czołg przejechał. Myślę że cena tych na aukcji jest normalna jak za kolumny w bardzo dobrym stanie (na takie wyglądają) a pojawiają się dosyć żadko i szybko znikają.

Ja mam little red monitor zapłaciłem podobne pieniądze a przesłuchiwałem na prawdę wiele kolumn w tych cenach i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Klasa sama w sobie, do muzyki jazzowej, lekkiego rocka idealna kolumna. Dużo powietrza, lekkość przekazu, piękne wokale, barwa instrumentów takich jak wiolonczela, gitara akustyczna po prostu bajka. siadasz w fotelu i odpływasz, idealnie pasują do lampy. Z cenami to jest różnie, jak ktoś ma zadbany egzemplarz to go ceni. zdarzają się kolumny po np 4 lub 4,5k ale zazwyczaj coś jest nie tak, albo zawieszenie i membrana na wykończeniu albo coś trzeszczy albo wyglądają jakby je czołg przejechał. Myślę że cena tych na aukcji jest normalna jak za kolumny w bardzo dobrym stanie (na takie wyglądają) a pojawiają się dosyć żadko i szybko znikają.

Zastanawia mnie jeszcze czy nie są za duże do pomieszczenia 13m. Czytałem że stare konstrukcje nie są tak wrażliwe na ustawienie jak te dzisiejsze, zresztą widać to na zdjęciach z epoki.

Zastanawia mnie jeszcze czy nie są za duże do pomieszczenia 13m. Czytałem że stare konstrukcje nie są tak wrażliwe na ustawienie jak te dzisiejsze, zresztą widać to na zdjęciach z epoki.

tannoye są dosyć czułe na ustawienie, chociażby na dogięcie ich pod odpowiednim kątem. u kumpla słuchałem goldów w bardzo małym pokoju i było super, u mnie jest 22m i też jest ok chociaż mam większy problem z dołem (kwadratowy pokój) niż u niego( tam nie było żadnego problemu). Poza tym wszystko zależy od konfiguracji systemu.

7k za SRM12X? No bez żartów panowie. Gość który wymieniał zawieszenia w moich Ardenach ma SRM12X i nie może się za 900 euro pozbyć, w idealnym stanie z frontami. Stoi tez druga para za €1000, obudowa polakierowana na wysoki połysk i głośniki po kompletnej renowacji, też nikt nie chce.

Tannoyki na twardym zawieszeniu są trochę ostrzejsze (mają większy horn) i nie schodzą tak nisko jak modele na miękkim zawieszeniu typu HPD czy Gold. Moim zdaniem LGM za 6900 absolutnie nie warto, może za 3500-4000. Za 7k można bez problemu kupić Ardeny w dobrym stanie.

Bawiłem się ustawieniem ale różnica jest marginalna, równie dobrze mogą stać całkiem przy ścianie z tym że u mnie stoją w malutkim pokoju, tak że ledwo mieści się między nimi stolik na sprzęt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7k za SRM12X? No bez żartów panowie. Gość który wymieniał zawieszenia w moich Ardenach ma SRM12X i nie może się za 900 euro pozbyć, w idealnym stanie z frontami. Stoi tez druga para za €1000, obudowa polakierowana na wysoki połysk i głośniki po kompletnej renowacji, też nikt nie chce.

Tannoyki na twardym zawieszeniu są trochę ostrzejsze (mają większy horn) i nie schodzą tak nisko jak modele na miękkim zawieszeniu typu HPD czy Gold. Moim zdaniem LGM za 6900 absolutnie nie warto, może za 3500-4000. Za 7k można bez problemu kupić Ardeny w dobrym stanie.

Bawiłem się ustawieniem ale różnica jest marginalna, równie dobrze mogą stać całkiem przy ścianie z tym że u mnie stoją w malutkim pokoju, tak że ledwo mieści się między nimi stolik na sprzęt.

Ukryta Zawartość

Porównywałem ardeny z redami i goldami. Może ardeny schodzą niżej ale reszta zdecydowani na korzyść tych drugich.

Ukryta Zawartość

we wszystkich starszych tannoyach głośniki są bardzo ok, to patenty w zwrotnicach pieprzą (dla innych upiększają)

popatrzcie jak krótka jest zwrotnica reda 12"

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Masz racje, ogolnie jesli chodzi o sama konstrukcje glosnika (membrana, cewka itp.) to HPD sa najlepsze ale Tannoy strasznie cudowal ze zwrotnicami, autotransformatory, odwrocenie fazy itp. Pierwsza seria HPD385 bez dopisku A uzywala chasis i filtrow z Goldow, potem weszly poprawki i wyszly HPD385A.

Ze względu na dużą obudowę i małe pomieszczenie w SRM12Xś muszę o nich zapomnieć, myślałem o Tannoy Eaton lub Devon są trochę mniejsze, a może jakaś inny model z kolumn Tannoya. Co byście polecili do pokoju 12m.

Przepraszam założyciela wątku za odbieganie od tematu ale do sedna: jak tam poszukiwania kolumn vintage do lampy. Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.