Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest sens stosować parę kolumn centralnych jako FRONTY?

Jareen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, trafiają mi się nówki sztuki centralne Tannoy Sensys C, para, po 175zł za sztukę. Jest to konstrukcja typowa dla centrala, 2x165mm + kopułka. Zastanawia mnie czy warto je zastosować jako fronty lub tyły w kinie domowym. Czy są one jakoś specjalnie strojone czy "strój" obudowy i nastaw tych kolumn jest raczej ten sam jak reszty? I ew drugie pytanie - ponieważ kolumny te same w sobie jak dla mnie są paskudne, czy jest sens robić im nowe obudowy, np podłogowe, przekładając głośniki i całą resztę np w układzie d'apolito lub klasyczny tweeter/woofer/woofer z zachowanym litrażem (takim jak w pierwotnej centalce) w części w której miałyby pracować głośniki? Wtedy osiągnąłbym (przynajmniej wizualnie) ten sam wygląd co w podłogowych sensysach tej linii, placac znacznie mniej. Proszę o opinie.

Witam, trafiają mi się nówki sztuki centralne Tannoy Sensys C, para, po 175zł za sztukę. Jest to konstrukcja typowa dla centrala, 2x165mm + kopułka. Zastanawia mnie czy warto je zastosować jako fronty lub tyły w kinie domowym. Czy są one jakoś specjalnie strojone czy "strój" obudowy i nastaw tych kolumn jest raczej ten sam jak reszty? I ew drugie pytanie - ponieważ kolumny te same w sobie jak dla mnie są paskudne, czy jest sens robić im nowe obudowy, np podłogowe, przekładając głośniki i całą resztę np w układzie d'apolito lub klasyczny tweeter/woofer/woofer z zachowanym litrażem (takim jak w pierwotnej centalce) w części w której miałyby pracować głośniki? Wtedy osiągnąłbym (przynajmniej wizualnie) ten sam wygląd co w podłogowych sensysach tej linii, placac znacznie mniej. Proszę o opinie.

Moim zdaniem jak najbardziej. Z tą tylko różnicą że ustawiłbym je pionowo a nie poziomo no i pewnie trzeba stosować Subwoofer.

Dołożyć podstawy lub masywne cokoły (kopułka najlepiej na wysokości uszu), nie dosuwać zbyt blisko ściany, a pasmo jeśli producent za bardzo nie oszukuje może wystarczyć (51 Hz), jeśli nie ma za dużo hektarów, no powiedzmy do 16 - 18 m2. Jak nie, to za radą KrzyśkaA dołożyć subwoofer. A wyglądają rzeczywiście nieszczególnie, chyba że z maskownicami, inaczej lepiej nie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No więc sprawa ma się tak - kolumny kupione, w roli kanałów głównych dobrze sobie radzą, za taką cenę - powiedziałbym rewelacyjnie. Nie wypowiadam się co do zejścia, bo głośniki są nowe, nie wygrzane, wszystko się może zmienić. Niemniej jednak skrzynki z kazdym dniem wydają mi się coraz brzydsze, krystalizuje się więc decyzja stworzenia podłogówek z wydzieloną "fabryczną" V dla przetworników. Będzie to projekt badawczo-rozwojowy, z możliwością testów na zwiększonych litrażach i innym strojeniu (ruchoma półka). Jeżeli nie odszukam - w wolnej chwili z pomocą znajomego zdejmę TS z głośników i zobaczę co mi zaoferują w kalkulatorze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.