Skocz do zawartości
IGNORED

>>> PROCESORY DO KINA DOMOWEGO <<<

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Oto urządzenie, które potrafi połączyć ogień z wodą i jest przeznaczone dla dwóch granicznych grup konsumentów.

Dla grupy low-end , ale także dla tych z high-endu , a szczególnie właścicieli MERIDIANA i im pochodnych.

Urządzenie działa jako "przelotka" dla sygnału HDMI , ale jego głównym zadaniem jest to, aby z tego strumienia

wyłowić dźwięk LPCM 7.1 i go wewnętrznie zdekodować do analogu, który możemy podać na wejścia wzmacniacza

nie posiadającego żadnego dekodera HD Audio ! ! !

Po odłączeniu gniazd wyjściowych od układu i podaniu na nie sygnału sprzed wew. przetworników DAC

otrzymujemy urządzenie, które podaje na wyjściu 4 pary (7.1) sygnałów SPDIF, które bez problemu

mogą być podawane dalej na przetworniki DAC - choćby do wymagającego ich procesora MERIDIAN.

I tak oto zamiast wydawać 3 500 $ za takie pudełko od MERIDIANA, można obejść problem za 129 $

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wyjścia analogowe są zrealizowane na 4 podwójnych zintegrowanych przetwornikach C/A Cirrus Logic CS4344

na oddzielnych szynach I2S które wychodzą z odbiornika HDMI SIL9135.

-Advanced multibit Delta-Sigma architecture

-105 dB dynamic range

--90 dB THD+N

-24-bit conversion

-Automatic detection of sample rates up to 192 kHz

Więc po analogu tragedii nie ma .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, nie - albo analog ( czyli najtańszy na rynku PROCESOR 7.1 HD Audio - he,he,he ) , albo 4 x S/PDIF

Wybór zastosowania zależy od potrzeb, gdyż trzeba kilka drucików przelutować dla 4 x S/PDIF.

Proponuję zapoznanie się ze specyfikacją i jego możliwościami.

Ozywacie i ja uważam, że cena HD621 jest bardzo wysoka i można za mniejsze pieniądze osiągnąć podobny skutek ale nie taki sam jak z HD621.

Będzie to substytut tego co uzyskamy z tego urządzenia.

Jest rozwiązanie i konkurencja dla HD621 a mianowicie urządzenie z wyjściem audio po HDMI np. DVDO DUO. Wtedy można z powodzeniem zastosować rozwiązanie dedykowane przeze Ciebie. Ale wtedy cena zbliży się do ceny HD621.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Maridian oprócz większej ilości wejść i mnożnikowi x 2 do podnoszenia częstotliwości taktownia nie różni

się jakościowo od proponowanego przeze mnie rozwiązania ... upsamplem i dekodowaniem do analogu ma

się zająć procesor - po co dublować rozwiązania ?

DVDDuo nie jest absolutnie do niczego potrzebne - tak z niego, jak i z dowolnego playera można wydobyć

3 x SPDIF - są firmy, które robią takie mody - podawałem już to wyżej, ale mogę Ci powtórzyć linka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podany przez Ciebie link odnosi się do modułu OPPO BDP-93. Każde urządzenie posiada inne rozwiązania i konieczne jest zastosowanie konkretnego rozwiązania do danego modelu i nie do każdego.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Ten konkretny tak, ale to przecież można zrobić z każdym odtwarzaczem/urządzeniem, które ma transmiter HDMI.

A bez potrzeby grzebania w urządzeniu, mozna to załatwić pudełkiem, które powyżej opisałem.

Zgadzam się.

Próbowałem nawiązać kontakt z firmą JVB, która modernizowała mi odtwarzacz DVD OPPO poprzez dorobienie SDI z zapytaniem o możliwość rozbudowy mojego DVDO Duo o dodatkowe wyjścia cyfrowe S/PDIF i nie otrzymałem odpowiedzi.

Przypuszczam, że jest to niemożliwe.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Nie dziuraw urządzenia, bo to jest zbędne. Z każdego miejsca gdzie masz HDMI można wyciągnąć to, co potrzebujesz.

Kiedyś modyfikowano DVDDuo, bo chodziło o tablice EID, którą Duo może zarządzać i pozwolic na przesył po HDMI.

Teraz już to jest łatwiejsze, a jedyny modyfikator DVDO wycofał się z roboty. "Pudełko" powino Cię zadowolić ...

Dostaniesz 7.1 LPCM HD Audio, zepniesz z Meridianem i ... gra muzyka.

Mam firmware 2.5beta, który jest kluczem do możliwości przesłani do Meridiana audio HD.

Firmware 2.5beta został wydany w 2004 roku i jest to ostatni dla 568.2. W tym oprogramowaniu jest dużo opcji modyfikacji 568.2 a dźwięk jest na poziomie G68.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Już po wszystkim. Firmware 2.5beta wgrany, procesor skonfigurowany. Terasz czekam na Decybelomierz sonometr niemiecki Voltcraft SL-100.

Pozostało jeszcze do zrobienia konfiguracja 568 pod kątem wejść S/PDIF dla audio HD i zakup tego magicznego pudełeczka i przeróbka na 4xS/PDIF.

Będą problemy z konfiguracją 568 aby widział 4xS/PDIF. i rozdzielał sygnał do odpowiednich kolumn.

Nowy program do konfiguracji Meridiana nie widzi tego procesora. Trzeba korzystać ze starego a w nim mogą być problemy.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Proszę bardzo,

McIntosh MX151,MX151 McIntosh Processor,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś ma zbędnych 10k zł to na allegro pojawił się procek i końcówka Meridiana.

Tutaj nie trzeba obawiać się o jakość dźwięku. Będzie grubo w kinie i stereo :-)

Zamiecione - moje gratulacje ... :)

Zgadza się.

Urządzenia trafiły do mnie tj Meridian G68 i G55.

Testuje te dwa klocki. 568.2 wraca do pierwotnego właściciela.

Ukryta Zawartość

g55rear971.th.jpg

g55int1499.th.jpg

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanko - czemu tam są podwójne zaciski na głośniki ?

Podwójne zaciski przeznaczone są do bi-wiringu 5 kanałów ( 4 kable na kolumnę o ile ma rozpinane sekcje góra/dół),

lub do bi-ampingu w wersji stereo po zmostkowaniu kanałów - mamy wówczas wzmacniacz 3 kanałowy .

kabelek bi-wire wygląda tak :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na stronce emotiva pojawił się dziś nowy budżetowy procek, tylko czekać na pierwsze recenzje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fakt, Trudno jest cokolwiek powiedzieć o tych procesorach.

Uważam, że jak jest w procesorze audio i wideo to nic dobrego nie wróży. Chyba, że to są urządzenia z górnej półki takie jak McIntosh MX151. No ale to wydatek dużo forsy i nie każdego stać na to.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Witam.Czytałem dwa razy wszystkie wypowiedzi.W kinie domowym dzielonym jestem laik .Amplitunerów miałem wiele obecny to onkyo TX-NR- 5007 raczej zadowolony jestem i z zaciekawieniem czytam wasze wypowiedzi że na dzielonym kinie Procesor+Końcówka jeszcze lepsze rezultaty można uzyskać..A dlaczego tak jest?? oddzielne podzespoły są lepsze?? Amplituner z dekoderami to przecież procesor i końcówka mocy w jednym więc po co to rozdzielać??Pisaliście wcześniej że to rozwiązanie (amplituner) dla ludzi co nie mają miejsca w domu itp..takie prostsze kino TAK?? No ale jak piszecie że końcówki mocy roznoszą w pył amplitunery typu właśnie onkyo i to najwyższy model typu 5009 to jestem w szoku... nie wszystkie rzeczy rozumiem

Jeśli mam odtwarzacz blu ray z dekoderami i wypuszczę dzwięk po analogu 5.1 out i wpuszczę to do np 5.1 IN w Rotel RMB-1095 to będzie lepiej brzmiało niż mój Onkyo???

Druga sprawa to wyjście z blu raya SUBWOOFER gdzie podłączamy ??Prosto na suba??

Trzecie pytanie, ta końcówka mocy rotela jak się w tym reguluję siłę głosu?:) chyba coś jeszcze potrzebne przedwzmacniacz??

Taki rotel RMB-1095 czy niższy model (słabszy) RMB-1075 będzie lepszy i rozniesie w pył to moje onkyo??Może za kilka lat jak ten mój sprzęt będzie już złomem poszedł bym w końcówkę mocy...hmm

Proszę o wyrozumiałość dzielone kino jak wspomniałem to dla mnie inny świat....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.