Skocz do zawartości
IGNORED

>>> PROCESORY DO KINA DOMOWEGO <<<

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dziś coś pograliśmy. Na razie w ruch poszły dwa koncerty U2 i Deep Purple w DTS HD. Opcja SPDIF oraz analog 5.1. W konfiguracji promowanej przez BoDeXa (czyli rdzeń DTS puszczony z BD do DAC'a Meridiana) procek miażdży jakością wyjścia analogowe OPPO 95. Otwartość dźwięku, przestrzeń... To tyle na początek :-)

Witam,

Dziś coś pograliśmy. Na razie w ruch poszły dwa koncerty U2 i Deep Purple w DTS HD. Opcja SPDIF oraz analog 5.1. W konfiguracji promowanej przez BoDeXa (czyli rdzeń DTS puszczony z BD do DAC'a Meridiana) procek miażdży jakością wyjścia analogowe OPPO 95. Otwartość dźwięku, przestrzeń... To tyle na początek :-)

Dodam tylko, że kolega, który kupił ode mnie Oppo i użyczył je do dzisiejszych testów po usłyszeniu owej konfiguracji zaczął się zastanawiać nad sensem wydawania pieniążków na BD tej klasy w celu wykorzystania wyjść wielokanałowych - hmm... chyba musimy ochłonąć i ze spokojem jeszcze ten temat prześwietlić. Od jutra ruszamy z poważnym testowaniem. Jeśli macie propozycje materiału na którym mamy testować dajcie znać.

I o to właśnie chodzi.

Mnie nie musisz przekonywać, ja to wiem. Nie tak dawno robiłem test Meridiana 568.2 w którym opisałem różnice pomiędzy 568.2 a NAD T747 (dźwięk audio HD).

Opisałem to tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

568.2 zdeklasował T747 w filmach, koncertach nie wspominając zwykle stereo.

Obecnie mam Meridiana G68, który robi to jeszcze lepiej niż 568,2.

Wyobrażam sobie jak musi grać 861.

Poczałkowo zamierzałem zrobienia "upgrade" do formatów audio HD, ale to co usłyszałem z G68 zrezygnowałem z tego.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Ukryta Zawartość

Dźwięk bezstratnych formatów audio wcale nie jest cacy jak to wygląda ładnie na papierze a tym bardziej przesłanie go jednym kablem wraz z wideo.

sorki,ale nie rozumiem.

czyli, dźwięk przesyłany hdmi jest zły? przecież lpcm i dts ma jest bezstratny?

sorki,ale nie rozumiem.

To znaczy, że Jeśli taki Meridian 861 na starych formatach robi szał to jeśli miałby na pokładzie DTS HD MA to byłoby jeszcze lepiej :-)

Potwierdza się reguła, że nowe dekodery to nie wszystko! Liczy się też jakoś podzespołów wykorzystanych do budowy urządzenia. DAC w takim urządzeniu ze zwykłego rdzenia DTS potrafi zagrać bardzo dobrze.

Ja myślę, że tu trochę wkradł się błąd logiczny w pewne sprawy.

Andsie pisze, ze DTS na Meridianie gra znakomicie i niepotrzebne żadne Audio HD. Pewnie będzie tak, że DTS na bardzo dobrym sprzęcie zagra lepiej niż MA HD na kiepskim, jednak pytanie jak HD zagra właśnie na tym dobrym. To jest jak z formatami dźwiękowymi zapisanymi na płycie, dobrze zrealizowany Dolby Digital będzie lepszy od kiepskiego DTS i tu chyba każdy kto przeżucił trochę filmów zgodzi się z tym, ale przeciez wiemy też, że dobry DTS zawsze będzie lepszy od dobrego DD.

Andsie przeczytałem Twój opis Meridiana z linku z który podałeś wraz z całą dyskusją. Napracowałeś się, a ja chętnie przeczytałem.

W tym opisie jednak wiele rzeczy jest dla mnie dziwnych.

Opisując swoją konfiguracje sprzętu na jakim dokonywałeś odsłuch podałes, że na tyłach masz inne głośniki niż centralny i fronty. To moge zrozumieć ale już uzasadnienie tego stanu rzeczy nie:

"W KD nie ma znaczenia jaki jest tył. Tył to są głośniki efektowe. Do koncertów tak ale niekoniecznie takie same jak przód, ważne aby były pełnopasmowe."

Rozmawiamy o dźwięku na bardzo wysokim poziomie ze sprzętu za ciężkie tysiące $, a Ty piszesz, że tyły w kinie nie mają żadnego znaczenia. W tym opisie jest więcej kwiatków. To wszystko powoduje, że ten opis traktuje z dużym dystansem.

Dla jasności nie neguje natomiast jakości samego urządzenia.

Odnosząc się jeszcze do braku dekoderów AudioHD w Meridianie i tego co napisał gdzieś Bodex, że Meridian unika w ten sposób opłat licencyjnych. Takie tłumaczenie do mnie nie trafia ponieważ zrozumiałbym gdyby ten sprzęt kosztował 2 tys zł, więc opłata mogła by stanowić znaczną część ceny urządzenia, ale to jest urządzenie kosztujące ponad 10 tyś $. Za to klient chcąc korzystać z dobrodziejstw AudioHD ma dokupić ich skrzyneczkę rozplątująca sygnal z HDMI na 4xSpdif za ratpem 3,5 tyś $ - to jest taniej dla klienta ?

Omen, masz dużo racji. Musisz pamiętać, że w stanie euforii po nabyciu nowego sprzętu ludzie często mają tendencję do gloryfikowania go oraz utwierdzania się w doskonałości wyboru. Stąd te czasem karkołomne tezy.

Użytkownik andsie1 dnia 26.12.2012 - 14:51 napisał

Dźwięk bezstratnych formatów audio wcale nie jest cacy jak to wygląda ładnie na papierze a tym bardziej przesłanie go jednym kablem wraz z wideo.

sorki,ale nie rozumiem.

To znaczy, że Jeśli taki Meridian 861 na starych formatach robi szał to jeśli miałby na pokładzie DTS HD MA to byłoby jeszcze lepiej :-)

Potwierdza się reguła, że nowe dekodery to nie wszystko! Liczy się też jakoś podzespołów wykorzystanych do budowy urządzenia. DAC w takim urządzeniu ze zwykłego rdzenia DTS potrafi zagrać bardzo dobrze.

Czyli jakim kablem najlepiej przesłać ten cyfrowy dźwięk bezstratny, aby było okej, myślałem, że hdmi to najlepszy wybór.

Gdzie wyczytaliście, że mam rozdzielić dźwięk i obraz z hdmi na dwa osobne sygnały bo tak jest najlepiej. Na stronie meridiana nic takiego nie jest napisane. Czy ten konwenter hdmi na 4xspdif ma wpływ na sygnał, coś z nim robi, ulepsza?

A to nie jest tak, że do odbiornika przy sygnale cyfrowym zawsze dociera ta sama informacja niezależnie od rodzaju i ilości kabli?

wyprowadźcie mnie z błędu panowie, bo szukam procesora dla siebie i muszę wybrać kilka modeli, które będę brał pod uwagę przy swoich poszukiwaniach

omen

Gdybyś dokładnie przeczytał mój tekst, to na wiele poruszonych przez Ciebie kwestii

znalazłbyś odpowiedź.

Opisując swoją konfiguracje sprzętu na jakim dokonywałeś odsłuch podałes, że na tyłach masz inne głośniki niż centralny i fronty. To moge zrozumieć ale już uzasadnienie tego stanu rzeczy nie:

"W KD nie ma znaczenia jaki jest tył. Tył to są głośniki efektowe. Do koncertów tak ale niekoniecznie takie same jak przód, ważne aby były pełnopasmowe."

Tak mam inne głośniki na tyłach ale tej samej firmy.

Faktem jest, że w KD nie ma to wielkiego znaczenia jeżeli chodzi o głośniki surround. Są to głośniki efektowe, które na dobrą sprawę maja za zadanie jedynie oddać tło filmu i ich umiejscowienie w zestawie kina domowego nie jest tak rygorystyczne. Do KD stosuje się różnego rodzaju głośniki surround. Nie będę zagłębiał się jakie są to typy głośników, bo to nie jest tematem przewodnim tej dyskusji.

Natomiast jeżeli chodzi o muzykę wielokanałową, to tu sprawa wygląda inaczej. Muzyka wielokanałowa rządzi się swoimi prawami.

W tej konfiguracji należy już zastosować głośniki jakości frontów i z tej firmy i serii dla spójności dźwięku. Zastosowanie na tył innych głośników (czytaj) słabszych albo innej firmy skutkuje brakiem spójności dźwięku co w efekcie końcowym daje nieprzyjemny obraz sceny dźwiękowej. Umiejscowienie ich też ma bardzo duże znaczenie w przeciwieństwie do KD.

Odnosząc się jeszcze do braku dekoderów AudioHD w Meridianie i tego co napisał gdzieś Bodex, że Meridian unika w ten sposób opłat licencyjnych. Takie tłumaczenie do mnie nie trafia ponieważ zrozumiałbym gdyby ten sprzęt kosztował 2 tys zł, więc opłata mogła by stanowić znaczną część ceny urządzenia, ale to jest urządzenie kosztujące ponad 10 tyś $. Za to klient chcąc korzystać z dobrodziejstw AudioHD ma dokupić ich skrzyneczkę rozplątująca sygnal z HDMI na 4xSpdif za ratpem 3,5 tyś $ - to jest taniej dla klienta ?

BodeX i ja mamy rację i jedno nie wyklucza drugiemu.

Meridian jako jedyna firma wychodzi z założenia, że przesłanie jednym kablem (HDMI) obrazu i fonii ma wpływ na jakość dźwięku i powoduje jego degradację. Przeprowadzone badania przez firmę Meridian wykazały że wpływ obrazu na fonię jest znaczny, dlatego ich procesory nie posiadają wejść HDMI.

Procesor dźwięku wejściami HDMI w wykonaniu Meridiana, który spełniałby wysoką jakość dźwięku porównywalną z 861 musiałby kosztować dwa razy tyle. Meridian wyszedł z założenia, że ich procesory bez audio HD reprezentują najwyższy poziom reprodukcji dźwięku. A jeżeli ta jakość jest niewystarczająca może dokupić jako uzupełnienie prosesor HD 62.

Fakt, że urządzenia Meridiana nie są tanie, są to urządzenia kierowane do określonego klienta, dla którego dokupienie HD621 nie stanowi problemu.

Jeżeli chodzi o upgrade 861 czy G68 do audio HD, to wcale nie trzeba wydawać fortuny i kupować HD621, Wystarczy kwota około 350-500 zł.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Meridian jako jedyna firma wychodzi z założenia, że przesłanie jednym kablem (HDMI) obrazu i fonii ma wpływ na jakość dźwięku i powoduje jego degradację. Przeprowadzone badania przez firmę Meridian wykazały że wpływ obrazu na fonię jest znaczny, dlatego ich procesory nie posiadają wejść HDMI.

Jakieś potwierdzenie tej "znacznej" degradacji jest czy to tylko takie oświadczenia?A jeśli nawet, to w czym problem żeby wypuszczać osobo fonię i osobno obraz kablami HDMI - tak jak np. w Oppo, czy niektórych soniakach / panasonicach.Sorry, ale nie brzmi to zbyt przekonująco, a w kontekście tego, że taka "filozofia" nie pozwala normalnie przesyłać dźwięku w formatach HD - wręcz trochę absurdalnie ...

Procesor dźwięku wejściami HDMI w wykonaniu Meridiana, który spełniałby wysoką jakość dźwięku porównywalną z 861 musiałby kosztować dwa razy tyle

A to czemu? No i skąd to wiesz?

Czyli jakim kablem najlepiej przesłać ten cyfrowy dźwięk bezstratny, aby było okej, myślałem, że hdmi to najlepszy wybór.

Gdzie wyczytaliście, że mam rozdzielić dźwięk i obraz z hdmi na dwa osobne sygnały bo tak jest najlepiej. Na stronie meridiana nic takiego nie jest napisane. Czy ten konwenter hdmi na 4xspdif ma wpływ na sygnał, coś z nim robi, ulepsza?

A to nie jest tak, że do odbiornika przy sygnale cyfrowym zawsze dociera ta sama informacja niezależnie od rodzaju i ilości kabli?

wyprowadźcie mnie z błędu panowie, bo szukam procesora dla siebie i muszę wybrać kilka modeli, które będę brał pod uwagę przy swoich poszukiwaniach

Jak nie ma na stronie Meridiana;

Proszę:

HD621 HDMI Audio Processor

The Meridian HD621 HDMI Audio Processor - which now supports both 2D and 3D video sources - is the vital link between your Meridian system and the latest sources, such as Blu-ray Disc®, satellite/TV receivers and gaming consoles with HDMI outputs.

Many components today supply both audio and video via the same HDMI cable, which compromises quality. The HD621 separates the HDMI signal from up to six sources into its audio and video elements, maximising the audio quality and delivering it to your Meridian system free of video pollution, while the video content is fed direct to the display via a single cable, eliminating additional switching.

The HD621 performs up- and down-sampling of digital audio and includes Meridian's unique apodising system to ensure the very best sound from today’s varied sources. Meridian’s highest-performance FIFO buffering technology removes HDMI jitter, consistently delivering a significant improvement in audio quality from all your HDMI sources.

The HD621 integrates HDMI sources seamlessly into your Meridian system. So seamlessly, in fact, there’s even a programmable lip-sync delay to be sure sound and picture remain in perfect synchronisation – one of the most important details in a quality video experience.

If you want to expand your Meridian experience to include the latest audio and video components, the HD621 forms the vital link.

The HD621 is a perfect partner for one of Meridian's Surround Sound Processors such as the G61R, G68, or 861, enabling you to input and decode HDMI audio sources.

Jakieś potwierdzenie tej "znacznej" degradacji jest czy to tylko takie oświadczenia?A jeśli nawet, to w czym problem żeby wypuszczać osobo fonię i osobno obraz kablami HDMI - tak jak np. w Oppo, czy niektórych soniakach / panasonicach.Sorry, ale nie brzmi to zbyt przekonująco, a w kontekście tego, że taka "filozofia" nie pozwala normalnie przesyłać dźwięku w formatach HD - wręcz trochę absurdalnie ...

A to czemu? No i skąd to wiesz?

Nie porównuj tych urządzeń do Meridiana. To tak jakbyś porównał Fiata do Mercedesa.

Odpowiedź znajdziesz powyżej.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

dalej tego nie rozumiem

zanim sygnał dojdzie do tego rozdzielacza hdmi na 4xspdif to przecież też jest prowadzony przewodem hdmi, czyli jest poddawany wg was znacznej degradacji

Czyli najlepiej jeśli to rozdzielenie by miało miejsce u źródła, bo przy tym rozdzielaczu to nie ma sensu

Andsie, czytaj ze zrozumieniem. Zapytam jeszcze raz. Skoro Meridian twierdzi, że wysyłanie jednym kablem dźwięku i obrazu "degraduje" dźwięk, to w czym problem, żeby zastosować odtwarzacz BR, który ma dwa wyjścia HDMI z możliwością takiej konfiguracji, że obraz wypuszczasz jednym wyjściem HDMI a dźwięk drugim wyjściem HDMI?

dalej tego nie rozumiem

zanim sygnał dojdzie do tego rozdzielacza hdmi na 4xspdif to przecież też jest prowadzony przewodem hdmi, czyli jest poddawany wg was znacznej degradacji

Czyli najlepiej jeśli to rozdzielenie by miało miejsce u źródła, bo przy tym rozdzielaczu to nie ma sensu

Tak, ale to jest rozwiązanie połowiczne. którego nie chcę stosować.

Przy systemach mało wymagających, można to zrobić.

Andsie, czytaj ze zrozumieniem. Zapytam jeszcze raz. Skoro Meridian twierdzi, że wysyłanie jednym kablem dźwięku i obrazu "degraduje" dźwięk, to w czym problem, żeby zastosować odtwarzacz BR, który ma dwa wyjścia HDMI z możliwością takiej konfiguracji, że obraz wypuszczasz jednym wyjściem HDMI a dźwięk drugim wyjściem HDMI?

Meridian nie produkuje odtwarzaczy BD.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Kręcisz i udzielasz niejasnych odpowiedzi, rodem z broszurek reklamowych. Co z tego, że meridian nie robi odtwarzaczy BR? To znaczy że jak meridian czegoś nie robi to czegoś takiego nie ma?

Możesz zacząć odpowiadać na pytania swoimi słowami, jak w normalnej dyskusji a nie na prelekcji o wyższości filozofii Meridiana nad resztą świata?

Użytkownik k9driver dnia 27.12.2012 - 13:40 napisał

dalej tego nie rozumiem

Tak, ale to jest rozwiązanie połowiczne. którego nie chcę stosować.

Przy systemach mało wymagających, można to zrobić.

co jest rozwiązaniem połowicznym? i jakie systemy mało wymagające?

wymagania: sygnał cyfrowy LPCM lub DTS MA - jakość najlepsza na chwilę obecną

wypuszczamy to przewodem HDMI z odtwarzacza do procesora ( według was następuje degradacja )

wypuszczamy to przewodem HDMI z odtwarzacza do rozdzielacza na 4xspdif ( według was nie następuje degradacja )

o co chodzi?

Kręcisz i udzielasz niejasnych odpowiedzi, rodem z broszurek reklamowych. Co z tego, że meridian nie robi odtwarzaczy BR? To znaczy że jak meridian czegoś nie robi to czegoś takiego nie ma?

Możesz zacząć odpowiadać na pytania swoimi słowami, jak w normalnej dyskusji a nie na prelekcji o wyższości filozofii Meridiana nad resztą świata?

Przypuszcza, że Twoje zdenerwowanie wynika z niezrozumienia tematu i małej wiedzy.

Tak jak napisałem, Meridian nie produkuje odtwarzaczy BD. Może w przyszłości będzie to robił i Twoje „rozwiązanie” przesłania łączem HDMI, oddzielnie audio i wideo stanie się faktem. Ale jak na razie tego nie robi z przyczyn o których pisałem.

Na dzień dzisiejszy Meridian posiada w swojej ofercie urządzenie HD621, które posiada kilka wejść HDMI i tylko jedno wyjście HDMI dla obrazu, czyli wideo. Natomiast dźwięki jest wysyłany łączami SmartLink, którymi jest przesyłane audio w formacie bezstratnym LPCM.

O bardziej szczegółowe informacje w tej sprawie musisz się zwrócić do firmy Meridian.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Ukryta Zawartość

Tak mam inne głośniki na tyłach ale tej samej firmy.

W teście miałeś:

Kolumny (fronty) - Sonus Faber (seria Toy) Tower.

Centralny - Sonus Faber (seria Toy) Center.

Kolumny tylne - Dynaudio Audience 42.

Więc tyły to całkiem coś innego niż przody. Ja się jednak tego wcale nie czepiam, chodzi mi o to, że nie zgadzam się z tym:

Faktem jest, że w KD nie ma to wielkiego znaczenia jeżeli chodzi o głośniki surround. Są to głośniki efektowe, które na dobrą sprawę maja za zadanie jedynie oddać tło filmu i ich umiejscowienie w zestawie kina domowego nie jest tak rygorystyczne

Nie da się uzyskać dobrych efektów przestrzennych, np.przelatujących pocisków i innych przedmiotów (czy bardziej subtelnych efektów) przez pokój jak z tyłu będą słabe głośniki.

Pozwolę sobie jeszcze raz odnieść się do Twojej wypowiedzi z tamtego forum:

"Widzisz jak się znasz. W KD nie ma znaczenia jaki jest tył. Tył to są głośniki efektowe. Do koncertów tak ale niekoniecznie takie same jak przód, ważne aby były pełnopasmowe."

Powiem Ci, że z mojego skromnego doświadczenia wynika dokładnie odwrotnie, najbardziej jakość głośników tylnych odczujemy w muzyce wielokanałowej, następnie filmach i najmniej na koncertach. Na koncertach z tyłu najczęściej jest tylko odgłos publiczności, okrzyki, brawa itp.

Na dodatek nie jest aż tak istotne aby z tyłu były głośniki pełnopasmowe, zresztą mało kto tak ma, od tego jest sub.

Jakieś potwierdzenie tej "znacznej" degradacji jest czy to tylko takie oświadczenia?

Myślę, że to jest nie do sprawdzenia, przecież tak robi tylko Meridian.

Nawiązując do wątpliwości Drivera to mam podobne. Przecież sygnał audio/video wychodzi z BD razem w jednym kablu do rozdzielającego urządzenia Meriadian, więc według filozofii tej firmy właśnie został zdegradowany.

czym problem żeby wypuszczać osobo fonię i osobno obraz kablami HDMI - tak jak np. w Oppo, czy niektórych soniakach / panasonicach

Według filozofii Meridiana to właśnie to rozwiązanie powinno być chyba najlepsze ? Jednak nie jest promowane.

A może wszyscy mamy za małe głowy aby to objąć :)

co jest rozwiązaniem połowicznym? i jakie systemy mało wymagające?

wymagania: sygnał cyfrowy LPCM lub DTS MA - jakość najlepsza na chwilę obecną

wypuszczamy to przewodem HDMI z odtwarzacza do procesora ( według was następuje degradacja )

wypuszczamy to przewodem HDMI z odtwarzacza do rozdzielacza na 4xspdif ( według was nie następuje degradacja )

o co chodzi?

Opisana przez Ciebie konfiguracja w istocie nic nie zimnie. Nadal dźwięk jest przesyłany przez HDMI.

Cala filozofia Meridiana polega na tym aby dźwięk z płyty BD nie był przesyłany HDMI do głównego procesora dźwięku, ponieważ jitter, który ma bardzo duży wpływ na dźwięk, jest większa niż na S / PDIF i do tego dochodzą „zanieczyszczenia” od wideo.

Musi nastąpić podział sygnału wejściowego HDMI do oddzielnych kanałów audio i wideo oraz przesyłanie ich do osobnych wyjść.

Można to zrobić w dwojaki sposób:

Bezpośrednio w odtwarzaczy BD i przesłać dalej do procesora dźwięku oddzielnymi

wyjście z dwóch kanałów na każdym gniazdzie, jak S / PDIF. Muszą być trzy gniazda S / PDIF.

Zastosować oddzielne urządzenia w postaci HD621, lub innego switch,a np. Octava 4x1 HDMI switch.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Przypuszcza, że Twoje zdenerwowanie wynika z niezrozumienia tematu i małej wiedzy.

Tak jak napisałem, Meridian nie produkuje odtwarzaczy BD. Może w przyszłości będzie to robił i Twoje „rozwiązanie” przesłania łączem HDMI, oddzielnie audio i wideo stanie się faktem. Ale jak na razie tego nie robi z przyczyn o których pisałem.

czy naprawdę nie możesz zrozumieć jednej podstawowej rzeczy: SĄ JUŻ NA RYNKU ODTWARZACZE WYPUSZCZAJĄCE OSOBNO SYGNAŁ AUDIO I VIDEO. I co za tym idzie nie ma żadnego zagrożenia "degradacją" sygnału spowodowaną przesyłaniem jednym kablem sygnalu audio i video. Co za różnica w takim razie czy meridian robi odtwarzacze BR czy nie ??? kurde, co za logika. Nie gadaj jak katarynka, "Meridian nie produkuje ...", "Meridian uważa ..." itp. tylko zacznij w końcu normalnie odpowiadać na pytania, które tu się pojawiają i które zostawiasz bez odpowiedzi, uprawiając w zamian jakąś dziwną nowomowę.

W teście miałeś:

Kolumny (fronty) - Sonus Faber (seria Toy) Tower.

Centralny - Sonus Faber (seria Toy) Center.

Kolumny tylne - Dynaudio Audience 42.

Więc tyły to całkiem coś innego niż przody. Ja się jednak tego wcale nie czepiam, chodzi mi o to, że nie zgadzam się z tym:

Nie da się uzyskać dobrych efektów przestrzennych, np.przelatujących pocisków i innych przedmiotów (czy bardziej subtelnych efektów) przez pokój jak z tyłu będą słabe głośniki.

Pozwolę sobie jeszcze raz odnieść się do Twojej wypowiedzi z tamtego forum:

"Widzisz jak się znasz. W KD nie ma znaczenia jaki jest tył. Tył to są głośniki efektowe. Do koncertów tak ale niekoniecznie takie same jak przód, ważne aby były pełnopasmowe."

Powiem Ci, że z mojego skromnego doświadczenia wynika dokładnie odwrotnie, najbardziej jakość głośników tylnych odczujemy w muzyce wielokanałowej, następnie filmach i najmniej na koncertach. Na koncertach z tyłu najczęściej jest tylko odgłos publiczności, okrzyki, brawa itp.

Na dodatek nie jest aż tak istotne aby z tyłu były głośniki pełnopasmowe, zresztą mało kto tak ma, od tego jest sub.

Myślę, że to jest nie do sprawdzenia, przecież tak robi tylko Meridian.

Nawiązując do wątpliwości Drivera to mam podobne. Przecież sygnał audio/video wychodzi z BD razem w jednym kablu do rozdzielającego urządzenia Meriadian, więc według filozofii tej firmy właśnie został zdegradowany.

Według filozofii Meridiana to właśnie to rozwiązanie powinno być chyba najlepsze ? Jednak nie jest promowane.

A może wszyscy mamy za małe głowy aby to objąć :)

Jednak dokładnie nie przeczytałeś mojego tekstu z którego podajesz cytaty.

Pierwszy osłuch 568.2 stereo i wielokanałowy (tylko muzyka) był przeprowadzony na kolumnach Sonus Faber przód i tyły i miało to miejsca w Studio Hi-Fi w Nieporęcie. Natomiast KD w mnie w domu na kolumnach Sonus Faber przód a tył Dynaudio i drugi zestaw Dynaudio przód i tył.

Co do głośników efektownych, to możesz się ze mną nie zgadzać. Nie będę podważał Twojej filozof konfiguracji KD

Pozdrawiam,

AndrzejS@

pewnie to magiczne pudełeczko ten sygnał z powrotem upgrade'uje i wychodzi na zero.Przepraszam, prawidłowa odpowiedź brzmi: "Firma Meridian dba o najwyższą jakość swoich produktów i takie rozwiązanie uważa za optymalne z punktu widzenia najwyższych standardów jakości dźwięku".

czy naprawdę nie możesz zrozumieć jednej podstawowej rzeczy: SĄ JUŻ NA RYNKU ODTWARZACZE WYPUSZCZAJĄCE OSOBNO SYGNAŁ AUDIO I VIDEO. I co za tym idzie nie ma żadnego zagrożenia "degradacją" sygnału spowodowaną przesyłaniem jednym kablem sygnalu audio i video. Co za różnica w takim razie czy meridian robi odtwarzacze BR czy nie ??? kurde, co za logika. Nie gadaj jak katarynka, "Meridian nie produkuje ...", "Meridian uważa ..." itp. tylko zacznij w końcu normalnie odpowiadać na pytania, które tu się pojawiają i które zostawiasz bez odpowiedzi, uprawiając w zamian jakąś dziwną nowomowę.

Staram się czytać twoje wypowiedzi ze zrozumieniem, ale w dalszym ciagu nie bardzo wiem o co ci chodzi.

To, że na rynku są odtwarzacze BD z dwoma wyjęciami HDMI , to w dalszym ciągu nie rozwiązuje sprawy jakości dźwięku z tych urządzeń.

Zacytuję Ci co napisał na ten temat kolega stempel

Witam,

Pozdrawiam,

AndrzejS

Odpisujesz trochę od rzeczy. Jakość dźwięku podanego z wyjścia HDMI zależy od procesora a nie od odtwarzacza. Poza tym co ma mieć wspólnego jakość wyjść analogowych w Oppo z jakością wyjść HDMI? Chyba tylko ty to rozumiesz ...

Cala filozofia Meridiana polega na tym aby dźwięk z płyty BD nie był przesyłany HDMI do głównego procesora dźwięku, ponieważ jitter, który ma bardzo duży wpływ na dźwięk, jest większa niż na S / PDIF i do tego dochodzą „zanieczyszczenia” od wideo.

Zostawmy "filozofię" filozofom, a my pogadajmy na temat. Fajnie byłoby, gdybyś udzielił odpowiedzi na poniższe pytania:

1. jak duży wpływ na dźwięk ma jitter? czy ten wpływ słychać?

2. o jakich zanieczyszczeniach od wideo piszesz

3. skąd wiesz, że takowe zanieczyszczenia w ogóle są i jaki jest ich wpływ na sygnał audio?

4. w jaki sposób ten groźny jitter i zanieczyszczenia są likwidowane w rozwiązaniu meridiana, skoro w nim też sygnał wychodzi 1 kablem HDMI z odtwarzacza?

Albo inaczej: w czym konfiguracja: BD - kabel HDMI - procesor jest gorsza od rozwiązana meridiana: BD - kabel HDMI - pudełeczko - kabel SPDIF - procesor ?

Odpisujesz trochę od rzeczy. Jakość dźwięku podanego z wyjścia HDMI zależy od procesora a nie od odtwarzacza. Poza tym co ma mieć wspólnego jakość wyjść analogowych w Oppo z jakością wyjść HDMI? Chyba tylko ty to rozumiesz ...

Zostawmy "filozofię" filozofom, a my pogadajmy na temat. Fajnie byłoby, gdybyś udzielił odpowiedzi na poniższe pytania:

1. jak duży wpływ na dźwięk ma jitter? czy ten wpływ słychać?

2. o jakich zanieczyszczeniach od wideo piszesz

3. skąd wiesz, że takowe zanieczyszczenia w ogóle są i jaki jest ich wpływ na sygnał audio?

4. w jaki sposób ten groźny jitter i zanieczyszczenia są likwidowane w rozwiązaniu meridiana, skoro w nim też sygnał wychodzi 1 kablem HDMI z odtwarzacza?

Albo inaczej: w czym konfiguracja: BD - kabel HDMI - procesor jest gorsza od rozwiązana meridiana: BD - kabel HDMI - pudełeczko - kabel SPDIF - procesor ?

Ręce opadają.

Myślałem, że na Forum o tematyce audio znajdują się osoby z podstawowym poziomem wiedzy.

Na pierwsze pytanie znajdziesz odpowiedz w dziale Hi-End.

Na 2-4 to musisz zwrócić się do Meridiana , może oni potrafią Ci fachowo to wyjaśnić, bo ja nie jestem w stanie.

Na ostatnią kwestię odpowiedź znajdziesz po ponownym przeczytaniu ostatnich kilku postów, albo Bodex.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Na pierwsze pytanie znajdziesz odpowiedz w dziale Hi-End.

w sensie, że powtarzasz coś, o czym nie masz pojęcia?

Na 2-4 to musisz zwrócić się do Meridiana , może oni potrafią Ci fachowo to wyjaśnić, bo ja nie jestem w stanie.

pytam ciebie, bo sam o tym pisaleś, ale rozumiem, że piszesz znowu nie mając pojęcia o co chodzi ...

Na ostatnią kwestię odpowiedź znajdziesz po ponownym przeczytaniu ostatnich kilku postów, albo Bodex.

no widzisz, nie potrafisz sam odpowiedzieć na żadne z pytań, które dotyczy głoszonych przez ciebie teorii, słabo to wygląda ...

Faktycznie jeśli można dokupić pudełeczko za 3,5 tys. dolarów, to równie dobrze procesor mógłby posiadać te funkcje a już rolą klienta byłby wybór czy z nich chce skorzystać czy nie.

Problem polega na tym, że niewielkie w skali całego rynku firmy jak Meridian, Anthem czy Arcam mają dużą trudność we wprowadzaniu na rynek skomplikowanych urządzeń, jakimi są amplitunery czy procesory AV. Zanim zakończą prace projektowe, rynek często się już zmienia, tak że dany model w momencie wprowadzenia do sprzedaży często nie dorównuje funkcjonalnością i bajerami nawet tanim modelom od producentów masowych, dla których coś takiego jak płytka główna z gniazdami HDMI to pestka. I jak koniec końców z wielkim trudem "przestarzały" procesor pojawia się na rynku, to np. dla takiego Meridiana magiczne pudełeczko to jedyne wyjście "na szybko". Po prostu nie jest w stanie nagle zaprojektować czegoś nowego i wdrożyć do produkcji. To znowu będzie mozolna robota i znowu z opcją, że jak w końcu się zakończy, to rynek znowu ucieknie. I tak bez końca. Oczywiście trzeba to jakoś wytłumaczyć i stąd pojawiają się różne karkołomne teorie, "filozofia" itd. podczas gdy sprawa jest prosta. To są różne protezy, wynikające z braku posiadania opracowanych układów docelowych.

Jeśli chodzi o moją wypowiedź to zależało mi na jak najszybszym przekazaniu informacji o jakości DAC'a w Meridianie względem przetworników będących na pokładzie Oppo. Zrobiłem to gdyż prowadziłem zaciętą walkę z kolegą BoDeX'em, który to słusznie stwierdził, iż zakup takiego urządzenia mija się z celem jeśli nie zamierzamy wykorzystywać wbudowanych w nim przetworników. O ile Meridian 561 po analogu grał z takim samych charakterem dźwięku po SPDIF i Analogach z Oppo to w 861 temat wygląda inaczej. Choć tak jak pisałem do ostatecznych wniosków jeszcze kawał drogi - myślę, że 1-2 tygodnie dadzą odpowiedzi na wszystkie pytania.

P.S. Testy po analogach z OPPO zawsze DTS HD itp.

Problem polega na tym, że niewielkie w skali całego rynku firmy jak Meridian, Anthem czy Arcam mają dużą trudność we wprowadzaniu na rynek skomplikowanych urządzeń, jakimi są amplitunery czy procesory AV. Zanim zakończą prace projektowe, rynek często się już zmienia, tak że dany model w momencie wprowadzenia do sprzedaży często nie dorównuje funkcjonalnością i bajerami nawet tanim modelom od producentów masowych, dla których coś takiego jak płytka główna z gniazdami HDMI to pestka. I jak koniec końców z wielkim trudem "przestarzały" procesor pojawia się na rynku, to np. dla takiego Meridiana magiczne pudełeczko to jedyne wyjście "na szybko". Po prostu nie jest w stanie nagle zaprojektować czegoś nowego i wdrożyć do produkcji. To znowu będzie mozolna robota i znowu z opcją, że jak w końcu się zakończy, to rynek znowu ucieknie. I tak bez końca. Oczywiście trzeba to jakoś wytłumaczyć i stąd pojawiają się różne karkołomne teorie, "filozofia" itd. podczas gdy sprawa jest prosta. To są różne protezy, wynikające z braku posiadania opracowanych układów docelowych.

Myślę, że wiele w tym sensu. Ja np. bezwzględnie gonię za jakością dźwięku i tego typu niedogodności nie mają dla mnie znaczenia. Ale już wielu moich znajomych nie wyobraża sobie tego typu sprzętu bez HDMI, dekoderów HD itp. i też to jakoś rozumiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.