Skocz do zawartości
IGNORED

Cayin A-88T - wymina KT 88

niedźwiedź

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś dokonywał wymiany lamp KT-88 w Cayin A88T? Ja testowałem Golden Lion i wcale to u mnie nie zagrało. Przez pierwsze dwa dni było ok potem wysokie tony i średnica grały jak "głośnika na procesji". Tak "kuły" w uszy że natychmiast włożyłem oryginalne. Teraz czekam na Harmonixy. Czy ktoś podzieli się opiniami?

https://www.audiostereo.pl/topic/91243-cayin-a-88t-wymina-kt-88/

Jak miałem Cayina A88t to używałem lamp 6550 Electro Harmonix oraz Tung Sol ( obecnej produkcji ).

Które lepsze? Kwestia gustu i reszty systemu. U mnie i jedne i drugie grały bardzo dobrze.

Nie bez znaczenia są lampy wejściowe i sterujące wymiana tych lamp na NOSy wnosi bardzo dużą poprawę.

Powalcz z lampami sterującymi. A 6550 Tungsola też polecam

Pozdr

Nie tylko sterującymi ale i wejściowymi. Wymiana zarówno sterujących jak i wejściowych na dobre lampki wnosi sporą poprawę.

Proponuję wymienić i jedne i drugie.

Jako wejściowe ( te z przodu ) mogę polecić:

JAN CRC 5691 RCA Red Base,JAN CHS 6SL7WGT Sylvania Brown Base, JAN CHS 6SL7GT VT-229 Sylvania,JAN CKR 6SL7GT VT-229 Ken Rad,JAN CRC 6SL7GT VT-229 RCA.

Jako sterujące ( te z tyłu )mogę polecić:

JAN CRC 5692 RCA Red Base,JAN CKR 6SN7 VT-231 Ken Rad ( z czarnym szkłem i czystym szkłem ), JAN CRC 6SN7GT VT-231 RCA ( tzw. szaraki ),JAN CHS 6SN7GT VT-231 Sylvania,

JAN CHS 6SN7W Sylvania Metal Base, JAN CHS 6SN7WGT Sylvania

Warto wypróbować różne konfiguracje w swoim systemie, jednak muszę ostrzec że zabawa lampkami do tanich nie należy.

Najlepsze jednak i jedne i drugie Tung Sol Round Plate ale cena bardzo wysoka.

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy

Nie tylko sterującymi ale i wejściowymi. Wymiana zarówno sterujących jak i wejściowych na dobre lampki wnosi sporą poprawę.

Proponuję wymienić i jedne i drugie.

Jako wejściowe ( te z przodu ) mogę polecić:

JAN CRC 5691 RCA Red Base,JAN CHS 6SL7WGT Sylvania Brown Base, JAN CHS 6SL7GT VT-229 Sylvania,JAN CKR 6SL7GT VT-229 Ken Rad,JAN CRC 6SL7GT VT-229 RCA.

Jako sterujące ( te z tyłu )mogę polecić:

JAN CRC 5692 RCA Red Base,JAN CKR 6SN7 VT-231 Ken Rad ( z czarnym szkłem i czystym szkłem ), JAN CRC 6SN7GT VT-231 RCA ( tzw. szaraki ),JAN CHS 6SN7GT VT-231 Sylvania,

JAN CHS 6SN7W Sylvania Metal Base, JAN CHS 6SN7WGT Sylvania

Warto wypróbować różne konfiguracje w swoim systemie, jednak muszę ostrzec że zabawa lampkami do tanich nie należy.

Najlepsze jednak i jedne i drugie Tung Sol Round Plate ale cena bardzo wysoka.

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy

Dzięki za info. Tak się składa że sklep z lampkami mam w kielcach "pod nosem" i możliwości wypróbowania - na początek sprawdzę KT 88 Harominxa - właśnie czekam aż wrócą z testów i jestem następny w kolejce.

Dzięki za info. Tak się składa że sklep z lampkami mam w kielcach "pod nosem" i możliwości wypróbowania - na początek sprawdzę KT 88 Harominxa - właśnie czekam aż wrócą z testów i jestem następny w kolejce.

Ja brałbym 6550 Electro Harmonix albo 6550 Tung Sol lub Svetlana C zamiast KT88

Brzmienie lampy KT88 mi niezbyt odpowiada, 6550 są szybsze moim zdaniem.

Pochlebne są natomiast opinie na temat takiej lampki KT88:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja brałbym 6550 Electro Harmonix albo 6550 Tung Sol lub Svetlana C zamiast KT88

Brzmienie lampy KT88 mi niezbyt odpowiada, 6550 są szybsze moim zdaniem.

Pochlebne są natomiast opinie na temat takiej lampki KT88:

Ukryta Zawartość

Lordzie, potrzebuję troszkę więcej niższego basu do moich Usher-ów Dancer DMD, na Lionach było za mało basu, za dużo środka i góry.

Jak w 6550 w basem?

Ukryta Zawartość

Lordzie, potrzebuję troszkę więcej niższego basu do moich Usher-ów Dancer DMD, na Lionach było za mało basu, za dużo środka i góry.

Jak w 6550 w basem?

Skoro chcesz więcej basu to 6550 Tung Sol. Bas z nich jest szybszy lepiej kontrolowany niż z KT88.

Kup sobie również lampy sterujące JAN CKR 6SN7 VT-231 Ken Rad , one basu Ci dodadzą.

Skoro chcesz więcej basu to 6550 Tung Sol. Bas z nich jest szybszy lepiej kontrolowany niż z KT88.

Kup sobie również lampy sterujące JAN CKR 6SN7 VT-231 Ken Rad , one basu Ci dodadzą.

o! i to dobra podpowiedź. Wypróbuję i podzielę się wrażeniami.

Jako wejściowe ( te z przodu ) używam JAN CHS 6SL7GT VT-229 Sylvania,

Jako sterujące ( te z tyłu )używam JAN CRC 6SN7GT VT-231 RCA ( tzw. szaraki )

lampy mocy Sovtek kt 88

W tym zestawie jest bajka :)

Przed Sovtekami miałem 6550 EH - grało to gęściej, z większym basem, ale mniej przejrzyście. Ani jedna, ani druga opcja nie jest dla mnie wyraźnie lepsza - po prostu trochę inna.

Zależy czego bardziej brakuje w Twoim zestawie.

Jeżeli można - w jakim towarzystwie gra Twój Cayin ?

Jako wejściowe ( te z przodu ) używam JAN CHS 6SL7GT VT-229 Sylvania,

Jako sterujące ( te z tyłu )używam JAN CRC 6SN7GT VT-231 RCA ( tzw. szaraki )

lampy mocy Sovtek kt 88

W tym zestawie jest bajka :)

Przed Sovtekami miałem 6550 EH - grało to gęściej, z większym basem, ale mniej przejrzyście. Ani jedna, ani druga opcja nie jest dla mnie wyraźnie lepsza - po prostu trochę inna.

Zależy czego bardziej brakuje w Twoim zestawie.

Jeżeli można - w jakim towarzystwie gra Twój Cayin ?

Primare Cd 21 + rDac, spięte coaxialem XLO Ultra + interkonekt Stereovox Vespa - listwa Supra, kolumny Ushery Dancer mini DMD zapięte Chordami Odyssey 4 na bi-wi.

Brzmienie: Wysokie i środek super a bas, jakby trochę go brakowało w pewnych momentach, ale dobrze kontrolowany.

Gram w pokoju 30m2, akustycznie dość poprawnie urządzony.

Jedyne wyjście to zamiana lamp, bo mam oryginalne Cayina.

Jeżeli sterujące i wejściowe masz oryginalne Cayina (chińskie) to wymień je koniecznie na jakieś NOSy - będziesz miał dźwięk zupełnie innej klasy.

Jak wzmacniacz się sprawia w 30 m2 ?

Ja obecnie mam go podpiętego pod monitory na ss revelator i węglowej 18 w pokoju 12m2, ale w połowie roku będę miał gotowe pomieszczenie 30 m, tylko do odsłuchu i zastanawiam się nad kolumnami. W obecnie kubaturze poziomy natężenia dźwięku są ok, ale w 30 m z kolumnami o efektywności 86-87 db może być słabo.

Jeżeli sterujące i wejściowe masz oryginalne Cayina (chińskie) to wymień je koniecznie na jakieś NOSy - będziesz miał dźwięk zupełnie innej klasy.

Jak wzmacniacz się sprawia w 30 m2 ?

Ja obecnie mam go podpiętego pod monitory na ss revelator i węglowej 18 w pokoju 12m2, ale w połowie roku będę miał gotowe pomieszczenie 30 m, tylko do odsłuchu i zastanawiam się nad kolumnami. W obecnie kubaturze poziomy natężenia dźwięku są ok, ale w 30 m z kolumnami o efektywności 86-87 db może być słabo.

Daje spokojnie radę na 30m2, kolumny mam 87db i nie ma problemu z wysterowaniem.

Własnie wsadziłem wygrzane lampy 6550 Svetlana C i przepaść jest między chinolami.

We czwartek będę miał NOS-y RCA 6SL7 GT i 6SN7 GT - wtedy się okaże co potrafi ten wzmak.

Jestem dobrej mysli.

I dlatego nie powinniśmy tam kupować?

Dlaczego nie?

Oni mają osobne lampy do testowania, bez problemu pożyczają do odsłuchu a jak ci pasuję to dostajesz nową, spasowaną parę albo kwadrę.

Bardzo w porządku.

Jeśli tak , ok ;) Tydzień temu u nich kupiłem,mam nadzieję,że nowa ;)

Myślę że tak.

Na lampy do wypożyczenia czekałem 2 tygodnie aż klient im zwróci i teraz też czekam mimo że mają takie od "ręki" a pożyczenie nowych równa się z ich zakupem.

Jednak ciągle doradzam zabawe w sterowanie. Na naszych poziomach cenowych jednak lampy mocy są dużo mniej słyszalne niż te od stopni wejściowych i sterujących. Oczywiście polecam te przywołane przez Borrrysa. Osobiście gram na europie i małej ameryce ( sterowanie i wejście ) ale 6550 i kt88 mam dogłębnie przerobione. Obecnie ruskie 6550 Clear Top

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.