Skocz do zawartości
IGNORED

ECC82 NOS do Unison S6

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakie NOSy wybrać?

Prosiłbym o opinie od właścicieli, niekoniecznie tegoż wzmaka.

Czy zmatchowaną parę mogę włożyć bez problemu czy będzie to wymagało jakiejś kalibracji?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

https://www.audiostereo.pl/topic/91262-ecc82-nos-do-unison-s6/

Cze

Ecc82 to lampa wejściowa, więc nic tam nie zmaczujesz. Popatrz na pomiary lamp i jeśli jest wszystko Ok to wsadzaj.

A NOSów to jak n...ł i rozpaprał a każde grają inaczej.

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Zakupilem nowa parke ECC82 Telefunkena, NOS, NIB, z tej samej serii, jeszcze w celofanie. Jak rozumiem mam je po prostu wsadzić. Może glupie pytanie ale jak w gniezdzie jest z pinami? Czy tam mozna lampe wsadzic na jeden sposob? jesli nie to jak sie nie pomylic?

Na wyjściu chcę wstawić nowe EH 6CA7, sparowany sextet. Także wsadzam i już?

Dzieki za pomoc. Pozdro.

Zakupilem nowa parke ECC82 Telefunkena, NOS, NIB, z tej samej serii, jeszcze w celofanie. Jak rozumiem mam je po prostu wsadzić. Może glupie pytanie ale jak w gniezdzie jest z pinami? Czy tam mozna lampe wsadzic na jeden sposob? jesli nie to jak sie nie pomylic?

Na wyjściu chcę wstawić nowe EH 6CA7, sparowany sextet. Także wsadzam i już?

Dzieki za pomoc. Pozdro.

Tak, wstawiasz normalnie w miejsce starych lamp. Zwróć uwagę na nóżki - lampy wchodzą w podstawki tylko w jednej pozycji, więc nie ma możliwości nieprawidłowego ich zainstalowania. Swoją drogą mam ten sam wzmacniacz i takie same lampy na wyjściu, bardzo dobrze to gra.

Ja też kupiłem Telefunkeny do UR S6. Ja dałem 500 zł. Może trochę przepłaciłem, ale nic warto było bo różnica jest znaczna w porównaniu do fabrycznych EH. PMCOMP jak wrażenia odsłuchowe. U mnie brzmienie się ociepliło. Góra przestała być ostra. Bardzo się wyrównało i scena także się polepszyła.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Niekiedy psu na budę wywalenie 500zł na lampy wejściowe ECC-82 nie mówiąc o większych cenach,wszystko zależy od wzmacniacza i reszty toru odsłuchowego,w jednym stosowanie różnych lamp będzie miało kolosalny wręcz wpływ na dżwięk,w inych systemach wręcz marginalny.

Nie wziąłem jednak tych TFK, sprzedający twierdził że nie mają tego diamond mark na spodzie. W sieci mnóstwo opinii, że jak go nie mają to podróbki. Wolałem nie ryzykować. Prawda to?

Za to zakupiłem 2 szt Mullardów, także NOS, NIB, w pudełkach i papierkach z 1961 roku. Heh, starsze ode mnie. Dałem 95 funciaków. Zobaczymy czy było warto jak przyjdą. A na dokładkę, żeby sobie poprawić humor, za śmieszne pieniążki zakupiłem z USA parkę uzywanych RCA clear top o dobrych parametrach. Porównamy. Ostatni tydzień "robiłem doktorat" z NOSów ECC82. Ten internet to okropny zżeracz czasu.

BTW sprawdziłem, że mój S6 ma teraz na wyjściu sextet EL34 Svetlany Winged C, oczywiście te z nowych lat produkcji, muszę się nad tymi EH 6CA7 jeszcze zastanowić. Zobaczymy po zabawie z wymianą wejściowych. Dzisiaj do Unisona podpiąłem świeżo zakupione Sonusy Minuetto. Dokładnie jest to czego szukałem. Mam nadzieję, że Mullardy nie przesłodzą a gdyby tak to mam w rezerwie te RCA.

Po odsłuchach coś skrobnę.

Pozdro

Gość rydz

(Konto usunięte)

Grupa

Użytkownicy Postów

47 Rejestracja

19.01.2005 Napisano 29.01.2012 - 10:51

Zakupilem nowa parke ECC82 Telefunkena, NOS, NIB, z tej samej serii, jeszcze w celofanie

To że zakupiłeś parkę nos z tej samej serii w celofanie,nie oznacza że to super zakup.

Lampy selekcjonuje się i dobiera parami poprzez żmudne długotrwałe i niejednokrotne pomiary.

Takie lampy kupuje się od uczciwych i sprawdzonych ludzi.

Ktoś myśli że jak kupi parę nosów z lat 50-60 będzie miał zaraz nirwanę.

Wywalenie pieniędzy w błoto nie jest problemem:)

Jedyne lampy ecc82 Telefunkena jakie widziałem NOS w folii pochodzą z TAD-były produkowane w NRD!-wyglądają tak jak na foto,nie mają ``diamentu`` między pinami.Nowe ale z ``bulk``(bez opakowania firmowego) mają w Langrex.

To że zakupiłeś parkę nos z tej samej serii w celofanie,nie oznacza że to super zakup.

Lampy selekcjonuje się i dobiera parami poprzez żmudne długotrwałe i niejednokrotne pomiary.

Takie lampy kupuje się od uczciwych i sprawdzonych ludzi.

Ktoś myśli że jak kupi parę nosów z lat 50-60 będzie miał zaraz nirwanę.

Wywalenie pieniędzy w błoto nie jest problemem:)

rydz ... a co Ty taki malkontent jesteś? Dwa wpisy i dwa z szukaniem dziury w całym. Audiofilizm polega moim zdaniem na czerpaniu przyjemności, a nie na szukaniu problemów. Za Św. Gralem nie dążę, króliczka już przestałem gonić, ostatnio słucham muzy a nie sprzętu. I Tobie też tego życzę.

Najwyżej 500 zł pójdzie się jebać. Znam większe problemy i tragedie życiowe. Żadnej nirwany nie szukam, ciekawi mnie dźwięk z takich lampek.

A zapewne otwieranie takiego pudełka z celofanu plus świadomość, że bawisz się cacuszkiem sprzed 50 lat i nikt go przed tobą nie macał i nie używał moim zdaniem jest bezcenne.

Więcej luzu.

Pozdro

Jedyne lampy ecc82 Telefunkena jakie widziałem NOS w folii pochodzą z TAD-były produkowane w NRD!-wyglądają tak jak na foto,nie mają ``diamentu`` między pinami.Nowe ale z ``bulk``(bez opakowania firmowego) mają w Langrex.

Jak donosi Wikipedia Telefunken miał fabrykę w Berlinie Zachodnim, na Moabicie, Sickingenstr. 71:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Sprzedawca tych lamp twierdzi, ze te lampki pochodzą z tej właśnie fabryki, a nie z Ulm i że tamte nie mają diamenta. Nie mam prawa mu nie wierzyć bo ... jest z Niemiec i sprzedaje tych lamp TFK mnóstwo, właśnie NOSów i NIBów. I są one właśnie w takich opakowaniach jak zamieściłeś na zdjęciu.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W zasadzie masz rację-jest tylko jedno ale-w brzmieniu jest różnica jak pomiędzy RFT=>TFKn,że o różnicy w cenie nie wspomnę.W tad-24euro/szt.

Coś mi się nie zgadza ... RFT to Niemcy Wschodnie, a fabryka TFK w Berlinie to Berlin Zachodni. Nie żebym sie upierał, może i TFK robił też coś w fabrykach w DDR ale z Wikipedii wynika też coś innego.

RFT też miało fabrykę lamp w Berlinie ... ale Wschodnim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Teraz pogdybam: może TFK kupował od RFT same bańki. Co by było logiczne bo tańsze niż przywozić je z Niemiec Zachodnich do Berlina Wschodniego. A Ossie prawdziwych marek potrzebowali. Ale to tylko moje przypuszczenie niepoparte żadnymi dowodami.

BTW zakupiłem Mullardy więc teorii żadnej w celu poprawy własnego samopoczucia nie tworzę.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

rydz ... a co Ty taki malkontent jesteś? Dwa wpisy i dwa z szukaniem dziury w całym. Audiofilizm polega moim zdaniem na czerpaniu przyjemności, a nie na szukaniu problemów.

Malkontent zaraz eee,chciałem tylko poprzez mój wpis powiedzieć że warto szukać zaufanego Gościa który sparuje lampy jak trzeba,sam miałem dwa komplety dobranych lamp RCA i Tesle-802,jak i nie dobieranych,różnice w dżwięku były bardzo duże,a i wpływ na pracę samego wzmacniacza jego układów znaczący.

Z NOSami zawsze jest pewne ryzyko. Oprócz ryzyka braku właściwych parametrów bywają problemy z oryginalnością i niezawodnością. Kupiłem ostatnio PSVANE 12AU7T i zapomniałem o NOS. Spróbujcie, bo warto, a i cena nie zabija. Macie do tego gwarancję, że lampy są pomierzone i dokładnie dobrane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Oczywiście strata 500 pln to nie tragedia życiowa , jednak jeśli to nie TFki to co sie nasłuchasz? RFT kosztuja 10 razy mniej. A diamencik to raczej być powinien.

Pozdr

Ja

Tutaj w klubie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (post #117) mój opis po zamianie ECC82 EH na uzywki RCA clear top. Niedługo Mullardy.

Pozdro

Ukryta Zawartość

U mnie w Telefunkenach jest diament między pinami. I jest na lampce napis Made in Germany. Kupiłem je w Audio Lazur w Warszawie. Nic więcej niestety nie wiem na temat tych lamp bo i się specjalnie nie interesowałem.

Wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie w Telefunkenach jest diament między pinami. I jest na lampce napis Made in Germany. Kupiłem je w Audio Lazur w Warszawie. Nic więcej niestety nie wiem na temat tych lamp bo i się specjalnie nie interesowałem.

Wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Jeżeli twoje ECC82 wyglądają tak jak na zdjęciach-to oryginalne lampy Telefunkena z fabryki w Berlinie,niezły rocznik-smooth plates-uznawane za bardzo muzykalne-łakomy kąsek dla każdego,który lubi lampy.Tylko ta cena!!!

Ukryta Zawartość

Witam

Dokładnie. Jeśli facio cały taki karton wynalazł pare lat temu, to troszke grosza przybije. Strach pomyśleć ile by zarobił na kartonie 802-jek. Ale z drugiej zaś strony czy warto 200 $ płacić za parkę? Może warto poszukać Siemensa, Amperexa może coś z Francji? A co będzie jak ktoś ma system ( lub upodobania muzyczne )troche inne i jak te 200 $ zostanie po prostu zmarnowane bo się nie spodoba. Ja wiem że TFki to fajne lampy ( sam jednak używam ecc83 ) a le ceny chore. I najciekawiej że taniej nie będzie

Pozdr

Ja

Witam

Dokładnie. Jeśli facio cały taki karton wynalazł pare lat temu, to troszke grosza przybije. Strach pomyśleć ile by zarobił na kartonie 802-jek. Ale z drugiej zaś strony czy warto 200 $ płacić za parkę? Może warto poszukać Siemensa, Amperexa może coś z Francji? A co będzie jak ktoś ma system ( lub upodobania muzyczne )troche inne i jak te 200 $ zostanie po prostu zmarnowane bo się nie spodoba. Ja wiem że TFki to fajne lampy ( sam jednak używam ecc83 ) a le ceny chore. I najciekawiej że taniej nie będzie

Pozdr

Poza RTC-pozostałe lampy z tych uznanych,wcale nie są tańsze.Chińczycy robią niezłe lampy ale do czołówki jeszcze im daleko.Druga sprawa jak nie wydasz nie będziesz wiedział czy warto.

Cze

jednak chyba tańsze niz 200 baksów, Znam i podzielam chęć płacenia na za napis West Germany, Telefunken, kod fabryki z Heerlen, Z Monachium, Z Blackburn. Tylko czasem trzeba sobie odpowiedzieć czy to ma jakiś sens. RFT z byłego NRD tez ma wzięcie. I czy to dla nas zagra - bo kupujemy to z myśla że to uzdrowi nasze bolączki. Triode dobrze wiesz że jak ktoś ma jasny system i jak sobie zapoda Silver Plates ( czasem zwane nickel plates ) Siemensa to może sie zniechęcić, ale jak miał muła to mu kapcie spadną. Tak to juz jest z lampami. A jak ma muła to nawet Mullardy Box plates go zdołują . Patrzec w sieć , korzystać z wiadomości i świadomie wybierać

Pozdr

P.S k..a tekst misjonarski

Ja

Cze

jednak chyba tańsze niz 200 baksów, Znam i podzielam chęć płacenia na za napis West Germany, Telefunken, kod fabryki z Heerlen, Z Monachium, Z Blackburn. Tylko czasem trzeba sobie odpowiedzieć czy to ma jakiś sens. RFT z byłego NRD tez ma wzięcie. I czy to dla nas zagra - bo kupujemy to z myśla że to uzdrowi nasze bolączki. Triode dobrze wiesz że jak ktoś ma jasny system i jak sobie zapoda Silver Plates ( czasem zwane nickel plates ) Siemensa to może sie zniechęcić, ale jak miał muła to mu kapcie spadną. Tak to juz jest z lampami. A jak ma muła to nawet Mullardy Box plates go zdołują . Patrzec w sieć , korzystać z wiadomości i świadomie wybierać

Pozdr

P.S k..a tekst misjonarski

@kazek680

totalnie się nie zgadzam.

Percepcja uszu i pomieszczenia tak wpływa na dzwięk, że Twoje określenia są o kant doopy potłuc.

Własnie jestem po dwugodzinym słuchaniu S6 plus SF Minuetto na lampach ECC82 RCA clear top w zupełnie innej konfiguracji pokojowej tzn. inne ustawienie sprzetu w tym samym pomieszczeniu.

Iiiiiii ???

I mój Krell za SRP 25 tys plus Thiel CS 3.6 za kolejne 25 tys gra gorzej niż Minuetto za 5 tys plus IR S6 za 15 tys. W tym samym pomieszczeniu, ta sama muza.

I tyle.

Nie doceniamy zupełnie warunków odsłuchu, pomieszczenia, dywanu, nastroju, porcji znakomitego single malta, temperatury zewnętrznej i innych takich tam...

Ten cały audiofilizm o kant potłuc.

EOT.

Pozdro.

Wywołałeś temat różnych lamp sterujących. Więc daruj sobie gadki o kancie dupy jak nie za bardzo wiesz co ludzię Ci chcą przekazać.Spuszczasz sie nad TFkami a potem doceniasz RCA ca kwotę kilka razy mniejszą. Z dywanami i całą reszta udaj sie do wątku AKUSTYKA.

Pozdr

A jak byś zapomniał

to przypomnę

"

Jakie NOSy wybrać?

Prosiłbym o opinie od właścicieli, niekoniecznie tegoż wzmaka.

Czy zmatchowaną parę mogę włożyć bez problemu czy będzie to wymagało jakiejś kalibracji?

Pozdro"

Więc gadki o percepcji i kwotach za sprzęt, ustawieniu i znakomitego single malta sobie w moim kierunku daruj proszę. Bo to są inne tematy

Pozdr

Ja

Nadążam tylko za wątkiem.

Nad TFK się nie wywnętrzam bo ich .. nie słuchałem.

Przy okazji moich ostatnich zmian, także z lampami, zauważyłem tylko to o czym nagminnie zapominamy ... POMIESZCZENIE. Zmieniamy lampy, kable, źródła, wzmaki, ... a zapominamy pojeździć doopą i dostosowac się do pomieszczenia.

A to najtańszy sposób upgrade'u. Nic nie kosztuje. Audiofilizm w pełnej krasie.

Jak dostanę Mullardy i zamienię je z obecnych RCA to napiszę co się stało. Co nie zmienia faktów jw.

Ty wypowiedziałeś się tylko nt. napisów, pochodzenia itp. ... zero własnych doświadczeń ... znaczy zero porad ... sorry. Patrzenie w sieć może być także zawodne bo ... pełno tam ... sprzedawców.

Pozdro.

12AU7 RCA clear top to bardzo fajne lampki i do tego tanie.

Tanie to one były kiedyś.Te rebrandowane na Conn lub Hammond akurat mają zupełnie inny charakter.

Nadążam tylko za wątkiem.

Nad TFK się nie wywnętrzam bo ich .. nie słuchałem.

Przy okazji moich ostatnich zmian, także z lampami, zauważyłem tylko to o czym nagminnie zapominamy ... POMIESZCZENIE. Zmieniamy lampy, kable, źródła, wzmaki, ... a zapominamy pojeździć doopą i dostosowac się do pomieszczenia.

A to najtańszy sposób upgrade'u. Nic nie kosztuje. Audiofilizm w pełnej krasie.

Jak dostanę Mullardy i zamienię je z obecnych RCA to napiszę co się stało. Co nie zmienia faktów jw.

Ty wypowiedziałeś się tylko nt. napisów, pochodzenia itp. ... zero własnych doświadczeń ... znaczy zero porad ... sorry. Patrzenie w sieć może być także zawodne bo ... pełno tam ... sprzedawców.

Pozdro.

To o czym piszesz to przedszkole-nie wyobrażam sobie sytuacji ,gdy ktoś bierze się za wymianę lamp nie znając własnego systemu,pomieszczenia.

Pełno sprzedawców i pełno też ludzi dających sie nabierać. Chciałeś porady czy możesz zamieniac lampy - dostałeś. Chcesz porady jakie nosy proszę oto moje typy - Sylvanie 6189 Gold Pin ( złote tez napisy )- za kapitalny bas, Amperex Bugle Boy za całość, Mazda CIFte lata 59 - 61 za całość, RCA 5963 black long plates - za gitarowy drive, i jeszcze ukłon w stronę Triode 12au7 Siemens-Halske nikel plates za fenomenalną szybkość. Wszystkie je mam więc gadka o moich doświadczeniach też troche nietrafiona.

P.S A z tańszych mającą fajną relacje jakości do ceny polecam Raytheony, GE 5814 pięciogwiazdkowe, RCA clear Topy, stare TungSole z lat 50tych - przesłodkie. I jak byś chciał wiedzieć te też mam.

Pozdr

Ja

dobrze kazek, tak trzymać, pisują prawie już wyłącznie o tym co się wydaje a nie co się zna

bo żeby poznać trzeba trochą baxów wydać a gadanie z wyobraźni wychodzi taniej :(

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

A jak byś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chciał kiedyś RFT po nawet 200pln to zapraszam

Ukryta Zawartość

Ja

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.