Skocz do zawartości
IGNORED

Kino do 17m2

Tuxator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie. Posiadam pokój 17m2 ,odległość od tv ok 3 metry.

Czy jest sens pakować się w system 5.1 czy lepiej skupić się na stereo.Mam do wydania do 5K za aplituner + głośniki.

Czy pokój nie jest za mały na system 5.1??? Czy lepiej do tej kwoty zostać przy ampli stereo??

https://www.audiostereo.pl/topic/91306-kino-do-17m2/

Witam.

Mam pytanie. Posiadam pokój 17m2 ,odległość od tv ok 3 metry.

Czy jest sens pakować się w system 5.1 czy lepiej skupić się na stereo.Mam do wydania do 5K za aplituner + głośniki.

Czy pokój nie jest za mały na system 5.1??? Czy lepiej do tej kwoty zostać przy ampli stereo??

Ostatnio jestem pod wrażeniem kolumn Monitor Audio Rx2 - Grają one lepiej niż niejedne podłogówki, a do 17 metrowego pokoju to wręcz idealne kolumny. Wymagają one dosyć "jasnego" wzmacniacza czy amplitunera. Ja sprzedawałem je w połączeniu z Denonem 1612, ale nie omieszkałem sprawdzić ich z Onkyo - oczywiście w jednym i drugim przypadku dźwięk był pełny detali, świetne stereo (można dyskutować o niuansach i smaczkach wynikających z różnicy w amplitunerach) i przestrzeń a niskie tony tych kolumienek pozostawiają daleko w tyle takie konstrukcje jak Dali Concept 6 czy Canton GLE 470 - fakt cena nieco wyższa, ale jeśli chcesz mieć dobre kino za 5 tys to musisz gdzieś przyoszczędzić na jakości - napisz jak procentowo rozłoży się słuchanie muzyki do oglądania filmów/koncertów

https://www.audiostereo.pl/topic/91306-kino-do-17m2/#findComment-2386760

Dziękuję za odpowiedż.

Filmy60% i muzyka40%.

Muzyka głównie klubowa.

Czyli zostać przy stereo w tej cenie?

Zrobiłbym tak: Denon 1612 lub 1912, albo Onkyo TXNR609 + MARX2 potem dokupiłbym tyły RXFX i RX Center. Będziesz zadowolony na lata. Jeśli możesz to wpłać sobie te 3 tys jako pierwsza wpłatę a resztę weź sobie na "rozsądne" raty. Gwarantuje ci takie granie, że wielu ludkom opadnie szczęka. Druga opcja: Denon 1912 + Dali Concept 5.0 6 bez suba mieścisz się w 5tys i masz nie bardzo, ale "dobrze" i masz komplet.

https://www.audiostereo.pl/topic/91306-kino-do-17m2/#findComment-2387644

W 17 m możesz zbudowac calkiem fajne kino. Jeśli zalezy Ci natomiast na sluchaniu muzyki wybierz sprzet stereo. Kwestia tez w jaki spsob będziesz sluchal muzyki. Jeśli siedzisz i „wczuwasz „ się w to wybierz stereo. Jeśli muzyka gra u ciebie zawsze w tle wybierz ampli nie starcisz super doznan w kinie. Obecnie ciekawymi propozycjami amplitunerow sa Denon 1912 Yamaha 671 i Onkyo 609 Sprawdz je wszystkie pdo katem brzmieniowym roznia się nieco i wybierz ten dla siebie. Sprawdz je tez pdo katem funkcjonalności. Może jeden ma czego drugi nie a Ci się przyda. Głośników tez uwazam ze powinienes posłuchać. Mocna aletenratywa dla Dali i Cantonow jest Tannoy V4 super dźwięk. Szczerze polecam do odsłuchu.

https://www.audiostereo.pl/topic/91306-kino-do-17m2/#findComment-2388160

Witam.

Podepnę się do tematu... bo powierzchnia pokoju bardzo podobna z tym ze posiadam już sprzęt stereo, i zamierzam dokupić zestaw kina domowego. Oba systemy będą działały równolegle niezależnie.

amplituner to najchętniej yamaha rx-v771 głównie z powodu pozytywnej prasy i dwóch wyjść HDMI ( w przyszłości planuje zakup rzutnika ), a może wystarczy rx-v671 i po prostu jakiś rozdzielacz sygnału z jednego na dwa wyjścia HDMI?

co do kolumn to ... no właśnie w zależności od salonu do w jakim pytałem, różne zestawy były "idealne" do yamahy i tego metrażu.

Kolumny:

-KEF C5, C1, C6 LCR,

-Zensor Dali

-Diamond Wharfedale

sub:

-Jamo Sub 300 ( słyszałem i podobał mi sie)

-Energy ESW 10

-JBL ES 150

budżet to ok 6k zł (max. 7k zł)

dzięki za odpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/91306-kino-do-17m2/#findComment-2390251

Witam.

Podepnę się do tematu... bo powierzchnia pokoju bardzo podobna z tym ze posiadam już sprzęt stereo, i zamierzam dokupić zestaw kina domowego. Oba systemy będą działały równolegle niezależnie.

amplituner to najchętniej yamaha rx-v771 głównie z powodu pozytywnej prasy i dwóch wyjść HDMI ( w przyszłości planuje zakup rzutnika ), a może wystarczy rx-v671 i po prostu jakiś rozdzielacz sygnału z jednego na dwa wyjścia HDMI?

co do kolumn to ... no właśnie w zależności od salonu do w jakim pytałem, różne zestawy były "idealne" do yamahy i tego metrażu.

Kolumny:

-KEF C5, C1, C6 LCR,

-Zensor Dali

-Diamond Wharfedale

sub:

-Jamo Sub 300 ( słyszałem i podobał mi sie)

-Energy ESW 10

-JBL ES 150

budżet to ok 6k zł (max. 7k zł)

dzięki za odpowiedź.

Na Yamaszkę nie przyrzydzaj, bo te przełączniki/rozgałęźniki to działają jakby chciały a nie mogły - poza tym bał bym się o uszkodzenie płyty HDMI, jedyną rozsądną opcją jakbyś chciał kiedyś mieć oprócz TV projektor to są dwa wyjścia HDMI w ampie no i druga opcja oprócz wyjścia HDMI to wyjście do projektora samym komponentem - miałem tak podłączone jak miałem swojego czasu Yamahę RXV630 a później Onkyo TXSR605. Różnicy w obrazie nie było - tyle, że na dzisiaj jak kupisz projektor to na pewno będzie to model 3d, gdyż są coraz tańsze - a wtedy komponent to za mało. więc wybrałbym RXV771 no i Na pewno nie Wharfedale-bo zamulenie dźwięku będzie totalne - tylko właśnie Zensory albo Kefy c5. Pod ten amplituner wziąłbym jeszcze pod rozwagę kolumny kanadyjskiej firmy Paradigm albo Roth Audio. Weź jeszcze pod rozwagę fakt, że 661 nie ma pre-out'ów.

https://www.audiostereo.pl/topic/91306-kino-do-17m2/#findComment-2390449

Paradigm nigdy nie słuchałem ale czytałem ze warto, i być może w przyszłości ( zmiana pomieszczenia na większe ) będzie to możliwe. Natomiast Roth Audio z tego co widzę maja otwór bass reflex z tyłu, a w małym pomieszczeniu nie będę miał miejsca na odsunięcie ich od tylnej ściany... poza tym nie spotkałem się z nimi nigdzie w Poznaniu, a chciałbym osobiście ich posłuchać.

Yamaha RX-V771 to już pewna sprawa... a kolumny posłucham i ocenie:)

https://www.audiostereo.pl/topic/91306-kino-do-17m2/#findComment-2391365

To jeszcze ja napiszę.

Proszę znawców jeśli chodzi o wybór plazmy.

Interesuje mnie plazma 50" do 4k zł.

A więc w skrócie:

Jakie masz warunki - pokój 17m2

Preferowana wielkość matrycy – 50"

Preferowane marki - Panasonic

Jaki sygnał – platforma espol

Czy siedzisz na wprost telewizora czy również z boku? – na wprost

Jaka odległość od ekranu – od 3 do 3,5

Jakie urządzenia do podłączenia - laptop,za niedługo kino

Jaka klasa cenowa – 3,5 - 4k

Więcej oglądasz w dzień czy w nocy – dzień i noc

Jakie masz nasłonecznienie pokoju – okno na zach., telewizor na ścianie północnej

Ile osób zasiada przed telewizorem – 2-3

Jaki masz ulubiony program – filmy, programy przyrodnicze, bajki

Oglądasz przy włączonym świetle czy bez światła - przy świetle (ale nieduże natężenie),

Ma stać czy wisieć - wisieć

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/91306-kino-do-17m2/#findComment-2393159

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.