Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w odpowiednim ustawieniu kolumn

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

Z racji dosyć nieprzychylnych opinii co do rozmieszczenia mojego zestawu, zwracam się do was z prośbą o poradę w ustawieniu paczek.

Z racji tego że pokój nie jest największy (32m2) nie ma wielkich możliwości ale na pewno coś da się zrobić :-)

Denerwuje mnie to iż gdy słucham muzyki razem z kolumnami "gra" cały pokój.

Nie mam wielkiego doświadczenia w dziedzinie audio dlatego proszę was o pomoc.

Dołączam zdjęcia pokoju (wybaczcie słabą jakość)

Dziękuję i pozdrawiam

Ups chyba temat powinienem postawić w dziale AKUSTYKA, jeśli źle zrobiłem proszę o przeniesienie :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-26231-0-69694100-1327944993_thumb.jpg

post-26231-0-25788200-1327945036_thumb.jpg

post-26231-0-46937600-1327945252_thumb.jpg

post-26231-0-55824600-1327945259_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/91349-pomoc-w-odpowiednim-ustawieniu-kolumn/

Witam forumowiczów,

Z racji dosyć nieprzychylnych opinii co do rozmieszczenia mojego zestawu, zwracam się do was z prośbą o poradę w ustawieniu paczek.

Z racji tego że pokój nie jest największy (32m2) nie ma wielkich możliwości ale na pewno coś da się zrobić :-)

Denerwuje mnie to iż gdy słucham muzyki razem z kolumnami "gra" cały pokój.

Nie mam wielkiego doświadczenia w dziedzinie audio dlatego proszę was o pomoc.

Dołączam zdjęcia pokoju (wybaczcie słabą jakość)

Dziękuję i pozdrawiam

Ups chyba temat powinienem postawić w dziale AKUSTYKA, jeśli źle zrobiłem proszę o przeniesienie :-)

Po pierwsze to do przeniesienia do Akustyki.

Po drugie:

- kolumny masz imho zdecydowanie za blisko tylnej ściany --> wysuń do przodu, bo w tej chwili skos kaszani Ci scenę pewnie; poczytaj o proporcjach ustawienia, odległości od bazy etc. Ja bym wysunął kolumny zdecydowanie np. 1m do przodu i zobaczył jaka odległość jest od bazy do miejsca odsłuchu --> dopasowałbym to. Ogólnie, masz dość wąskie pomieszczenie, więc może być konieczne rozpraszanie/pochłanianie w miejscach pierwszych odbić.

- masz zupełnie gołe ściany, więc nie ma się co dziwić 'że pokój gra'. Zagospodarowałbym przede wszystkim rogi plus zrobił panele (ramy drewniane z wełną i płótnem) na ściany w miejsca pierwszych odbić; Może jakies chociaż kwiaty na boczne ściany, albo regalik z płytami/książkami - to wszystko dobre ustroje rozpraszające.

- masz fajne belki przy suficie i dość dużą kubaturę, także da się z tego pomieszczenia wiele wyciągnąć na pewno.

Musisz chyba tez dokładniej opisać w czym jest problem: czy za duże echo, czy brak sceny, czy płaska, etc.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gdybym wysunął je 1m do przodu został by 1m od kolumn do miejsca odsłuchu : D Spróbuję wysunąć 50cm i odsunąć trochę sofę w tył.

Echa dużego nie ma, praktycznie żadne, scena mi się nie podoba i duże rezonansy ; P

Dzięki za odpowiedź

Odsunąłem je 25cm od ściany, teraz znajdują się 63cm od tylnej ściany, 64cm od ścian bocznych oraz 2m od miejsca odsłuchu.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Gdybym wysunął je 1m do przodu został by 1m od kolumn do miejsca odsłuchu

To gdzie są te 32mkw? Podaj jescze wymiary pokoju i miejsca odsłuchowego. Dlaczego nie odsuniesz kanapy do tyłu?

Są w 2 części pokoju :D Odsunąłem kanapę maxymalnie jak mogę, dalej jest już biurko, komputer i szafa a dalej duże łóżko (195cm wzrostu trzeba gdzieś położyć:D)

Niestety dostał mi się pokój na samym końcu domu, średnio ustawny (długi i wąski) no ale nie mogę narzekać : P

Pokój ma szerokość koło 4m i długość 10m

Miejsce odsłuchowe dokładnie połowa pokoju, 5m długości i także 4m szerokości

Tak zrobiłem na teraz:

Ukryta Zawartość

2 część:

post-26231-0-95557300-1327950191_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

No to kolumny w rogach ustaw tak żeby miały po metrze luzu w bok i tył. Wtedy pomiedzy nimi będziesz miał 2m. Kanapa 4m od sciany za kolumnami, czyli trzy metry od kolumn. W wymiarach się mieścisz i słuchasz. A później to już lekkie przesuwanie, może trochę je szerzej rozstawić, lekko dogiąć, dywanik na podłogę, i powinno się poprawić.

Zrobione, na zdjęciach nie widać ale dywanik jest pośrodku miejsca odsłuchowego :-)

Już "na szybko" czuje że jest poprawa, jutro zacznę jeszcze testować, a jak z subem? Zostawić tak jak jest czyli skręcony w takim kierunku jak kolumny i w tyle czy jakoś inaczej go dać?

Odsunąłem je 25cm od ściany, teraz znajdują się 63cm od tylnej ściany, 64cm od ścian bocznych

Staraj unikać się ustawienia gdzie odległość od tylnej ściny = odległości od bocznej ściany

Spróbuj eksperymentalnie ustawić tak jak na rysunku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj dodatkowym problemem jest to, ze kolumny stoją pod samym skosem sufitu. Zdecydowanie musisz je wysunąć na przód pokoju co najmniej o 1m. Ja mam mniejszy pokój, bo raptem 18m2, ale znalazłem miejsce aby kolumny stały 1m od tylnej ściany. Jeśli wiec chcesz uzyskać lepsze brzmienie, to podstawowe zasady muszą być zachowane.

.

Powysuwałem Panowie jak mogłem, więcej nie da rady bo by to strasznie karkołomnie wyglądało : D Kolumny stoją 1m od tylnej ściany i po 70cm od bocznych, skierowane na słuchacza. Jutro posłucham i "poobracam" jeszcze trochę nimi.

Dzięki za rady :-)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Powysuwałem Panowie jak mogłem, więcej nie da rady bo by to strasznie karkołomnie wyglądało : D Kolumny stoją 1m od tylnej ściany i po 70cm od bocznych, skierowane na słuchacza. Jutro posłucham i "poobracam" jeszcze trochę nimi.

Dzięki za rady :-)

Za bardzo nie kieruj na słuchacza. Zacznij lepiej z prosto ustawionymi. Jak Ci się będzie rozłazić scena to wtedy lekko dognij je do siebie.

Za bardzo nie kieruj na słuchacza. Zacznij lepiej z prosto ustawionymi. Jak Ci się będzie rozłazić scena to wtedy lekko dognij je do siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam dokładnie tak jak na rysunku A i po obu stronach tam gdzie "materiał tłumiący" z lewej mam szafkę z płytami itd. której nie widać na zdjęciach z z drugiej mały niski stolik ;- )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.