Skocz do zawartości
IGNORED

Rozmyślania nad rozstawieniem sprzętu

zipon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Czekając na zamówione Paradigm Mini Monitor v.6 zastanawiam się gdzie by je ustawić w pokoju. Pokój znajduje się na poddaszu, skosy na całej powierzchni. Początkowo planowałem postawić je bezpośrednio na biurku, jednak myślę, że da się wymyślić coś lepszego. Był też pomysł postawienia sprzętu przy ścianie gdzie obecnie stoi łóżko. Monitorki potrzebują teoretycznie 20cm miejsca z tyłu.

Poniżej schemat pokoju wraz z legendą. Przerywane ściany to cegła plus cement, a na podłodze leżą panele. Reszta ścian to płyta gipsowa.

1-biurko(dużo szkła+metal)

2-szafka na ubrania

3-rozkładane łóżko, po złożeniu 100cm wysokości

4-ceglane wnęki z drewnianymi półkami

5-szafka ze sprzętem audio

6-wnęka z ubraniami,kartonami

7-grzejnik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem że nie jest to najlepszy pokój ale tylko taki mam do dyspozycji.

Ukryta Zawartość

Witaj - jest parę wątków o ustawieniu kolumn w pokoju ze skosami. Na pewno postawienie kolumn na standach pozwoli rozwinąć im skrzydeł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny dostaną jakieś standy, to jest pewne. Bardziej chodziło mi o wpływ ściany ceglanej na akustykę. Kolumny wylądują na 99% przy ścianie gdzie obecnie jest łóżko, przed nimi będzie dywan.

Zastanawiam się jednak nad ustawieniem łóżka. Stanie przy przeciwległej ścianie jako punkt odsłuchu lub przy ceglanej ścianie jako jej wytłumienie.

Czy dużą różnicę w odsłuchu może dawać fakt, że jedna kolumna nie będzie miała ściany bocznej?

Czy dużą różnicę w odsłuchu może dawać fakt, że jedna kolumna nie będzie miała ściany bocznej?

Niestety będzie to widoczne słuchowo, trudno określić na ile, ale będzie.

Niestety Imacman ma rację - symetria w stosunku do ścian jest wymagana dla prawidłowej sceny - w przeciwnym razie fale odbite będą docierać z różnym opóźnieniem i szlag trafi jakiekolwiek ustawianie kolumn.

Powrót po dłuższej przerwie...

Scena się przesunie, a efekty przestrzenne zamażą. Wokal nie będzie dokładnie ogniskowany w środku. U mnie było podobnie, choć problem leżał tylko w otworze drzwiowym (bez drzwi). Tam miało dojść do pierwszego odbicia. Niestety dźwięk uciekał do drugiego pomieszczenia. Skutkowało to lekko przesuniętym wokalem i ogólnym wrażeniem jakby scena dźwiękowa załamywała się w jedną stronę. Efekty które powinienem słyszeć blisko jednego i drugiego ucha, pojawiały się silniej tylko po jednej stronie. Po wstawieniu i zamknięciu drzwi problem jak ręką odjął.

.

Scenę możesz korygować puszczając nagranie w mono - najlepiej jakiś wokal - w dobrze ustawionym systemie będzie w środku. Dodatkowo stwierdzisz "wielkość"/rozmiar ust śpiewającego.

• 1 miesiąc później...

Trochę przestawiania i w efekcie sprzęt stoi jak na załączonym schemacie.

Gra bardzo fajnie jednak mam parę zastrzeżeń. Mam wrażenie, że średnie i wysokie momentami zlewają się i zagłuszają niskie tony, szczególnie podczas natłoku dźwięków, a że lubię słuchać metalu więc takich momentów jest dużo.

Może trochę więcej na temat pomieszczenia. Ściany przednia oraz tylna to KG, potem jest dużo powietrza i przy samym dachu wełna. Ściana z drzwiami to pustaki i na to KG a ostatnia wymurowana jest z "pół cegieł" na gładko.

Myślałem nad zbudowaniem 2 jednakowych rozpraszaczy na obie ściany boczne, żeby uspokoić trochę średnie i wysokie oraz wyrównać wpływ różnych ścian. Będą musiały one być ruchome, albo chociaż jeden dlatego, że punkt pierwszego odbicia wypada na drzwiach wejściowych.

Później planuję dodać jakieś elementy absorbujące w okolice kolumn, żeby w jakiś sposób zamaskować wnękę. A może od tego zacząć?

Wiem, że przydałyby się pomiary, ale nie mam dostępu do sprzętu, mogę wykonać jedynie prowizoryczne przy pomocy laptopa i mikrofonu do wokalu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mam wrażenie, że średnie i wysokie momentami zlewają się i zagłuszają niskie tony, szczególnie podczas natłoku dźwięków, a że lubię słuchać metalu więc takich momentów jest dużo.

System budżetowy,ostry Rock-Metal to bardzo trudny repertuar muzyczny do opanowania,brak wycofania najwyższej góry,brak dobrej rozdzielczości w średnicy w tej muzyce daje jazgot,to tak w skrócie.

Nie uzyskasz na tym zestawie cudów,pobaw się w ustawienie kolumn,dognij je mocniej do środka,może to osłabić trochę nieznośny zapewne ostry bałagan w średnicy

,choć z drugiej strony zbyt mocne dogięcie odbije się na scenie dżwiękowej,kombinuj.

Problemem nie jest to, że nie da się słuchać. Zestaw jest bardzo dokładny i szczerze mówiąc ciężko mi wyobrazić sobie coś co zagra bardziej szczegółowo :) Jednak przy dłuższym słuchaniu mam wrażenie, że jest za dużo wysokich, potrafią kłuć.

Głośniki postawiłem prosto, bez dogięcia. Jest trochę lepiej.

Przeprowadziłem pomiary. Mikrofon pojemnościowy+preamp lampowy+laptop.

Ukryta Zawartość

post-13967-0-79758300-1333556010_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeprowadziłem pomiary. Mikrofon pojemnościowy+preamp lampowy+laptop.

Postaraj się robić pomiary w zakresie 20-220Hz. Wykres będzie bardziej czytelny. Zrób też spektrogram, bo widzę dość długie czasy wybrzmienia rezonansów, na takim wykresie lepiej to widać. Przesuń trochę wykres aby zaczynał się od np 20dB.

Mam nadzieję, że zrozumiałem.

Ukryta Zawartość

post-13967-0-43741500-1333561018_thumb.png

post-13967-0-30942500-1333561029_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że zrozumiałem.

Lepiej już wyszło. Postaraj się jeszcze przy spectrogramie ustawić w zakładce Controls - takie ustawienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepiej już wyszło. Postaraj się jeszcze przy spectrogramie ustawić w zakładce Controls - takie ustawienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W laptopie mam połączone wyjście słuchawkowe i SPDIF w jednym wyjściu i mogę przełączać pomiędzy nimi. Użyłem zwykłego wyjścia słuchawkowego i kablem jack>chinch wpiąłem do wzmacniacza. Mikrofon podpięty był pod zwykłe wejście mikrofonowe. Wyszedłem z założenia, że nawet taki prosty zestaw pomiarowy pokaże mi ewentualne, duże ubytki.

Po Twojej wypowiedzi wnioskuję, że moje pomieszczenie pomimo braku adaptacji jest w miarę OK :) W takim razie chciałbym się Ciebie zapytać w jaki sposób mogę trochę uspokoić wysokie, nie tracąc szczegółowości.

Po Twojej wypowiedzi wnioskuję, że moje pomieszczenie pomimo braku adaptacji jest w miarę OK :) W takim razie chciałbym się Ciebie zapytać w jaki sposób mogę trochę uspokoić wysokie, nie tracąc szczegółowości.

Napisałem, że spectrogram zrobiłeś dobrze. Niestety masz nieciekawe akustycznie pomieszczenie. Są rezonanse i o dość długim czasie wybrzmienia.

Pewne rzeczy można poprawić ustawieniem kolumn - zmniejszając efekt SBIR. Zauważysz to eksperymentując z przemieszczeniem kolumn względem ścian bocznych i tylnej.

Mody z zakresu 50Hz i powyżej można spróbować "wygładzić" panelami z wełny mineralnej z odpowiednią pustką powietrzną. U mnie w pomieszczeniu panel 10 cm z 10 cm pustką powietrzną oddziaływał na tak niskie częstotliwości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.