Skocz do zawartości
IGNORED

Manufaktura audio

vednar

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy z kolegą plan stworzyć manufakturę audio, która zajmowała by się budową wszelkiej maści sprzętów lampowych ( końcówki mocy,preampy,wzmacniacze słuchawkowe). Oferowalibyśmy także regulacje, naprawę takich sprzętów.Na razie to tylko koncept, ale mam pytanie do Was: jakie konstrukcje by Was interesowały? Na jakich lampach?

Podaję przykłady:

preamp RIAA z funkcją bufora lampowego na 2xECC83

końcówka mocy 4xEL34/6P3S + 2x6N2P

https://www.audiostereo.pl/topic/91380-manufaktura-audio/

Na razie to tylko koncept, ale mam pytanie do Was: jakie konstrukcje by Was interesowały? Na jakich lampach?

To nie mój koncept, wydaje mi się jednak, że zamiast pytać co byśmy chcieli, lepiej jest stworzyć coś z pasji, do czego jesteście przekonani. Jeżeli będzie to dobre i estetyczne to i amator się znajdzie. To tak jak z malarstwem. Lepszy jest ten malarz co maluje z pasji, niż taki co pyta co byśmy chcieli żeby namalował. To jedynie moje zdanie na ten temat, jeżeli nie spodoba Ci się, to poprostu nie bierz go pod uwagę:)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

https://www.audiostereo.pl/topic/91380-manufaktura-audio/#findComment-2388355

Powodzenia w zdobyciu stosownych certyfikatów choćby na początek B.

Znak CE można sobie namalować na sprzęcie bez żadnego zdobywania certyfikatów... to jest po prostu deklaracja producenta zgodności z normami bezpieczeństwa.

Gorzej, gdy coś się stanie a producent nie będzie w stanie przedstawić stosownych do norm wyników pomiarów - wówczas przegwizdane jak w ruskiej łodzi podwodnej.

Oficjalne badania na CE robione w jakiejś politechnice czy w innym uprawnionym ośrodku kosztują ok 6000 zł za urządzenie - to nie jest drogo, zważywszy na ceny audiofilskich zabawek i na pewno warto taki kwit mieć, żeby w razie draki uniknąć odpowiedzialności poprzez UDOWODNIENIE, że produkuje się sprzęt nie zagrażający użytkownikowi.

Ma to szczególne znaczenie przy sprzęcie lampowym, gdzie elektryczność potrafi zrobić niezłe kuku.

Gdy już Panowie zaczniecie działalność, to zamówię u Was kopię Twin Towersa Franka Cootera... :)

fb57f744_dsc3197uq1.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/91380-manufaktura-audio/#findComment-2388536
Gość StaryM

(Konto usunięte)

ale mam pytanie do Was: jakie konstrukcje by Was interesowały?

Już ci napisano, że nie tędy droga.

Po pierwsze, musisz mieć chęć zrobić coś wspaniałego dla siebie. Coś, czym sam będziesz zachwycony. Potem możesz to zacząć sprzedawać. W czym będziesz się specjalizować, w czym będziesz najlepszy? To zależy od ciebie. Może zestawy głośnikowe, może preampy, a może końcówki mocy? Nie możesz się specjalizować we wszystkim.

Z drugiej strony - takie manufakturowe wyroby są drogie, a procent tych naprawdę bogatych, którzy nie mają co z kasą zrobić i kupią kable za 20 tysięcy jest nikły w Polsce.

Jak się chce z takiego hobby - pracy wyżyć, to trzeba mieć też ofertę dla biedniejszych. Nie wiem co sobie wybierzesz, ale niech to choćby będą usługi - opracować sobie metodę lampizowania czytników CD, sensownie tanią i dobrą, to teraz modne. Albo samemu robić interconnecty, przyzwoitej jakości i nie zdzierając tysięcy za sztukę. A może tuning zestawów głośnikowych? Możliwości są ogromne, ale warunek jest jeden - kochać to całe audio.

Miałem ostatnio okazję przez miesiąc "zwiedzać" rozmaite sklepy/firmy zajmujące się systemami audio w Kopenhadze. Nawet w najbardziej ekskluzywnym sklepie (takim, że w Polsce to bym w ogóle do niego nie wszedł) mieli także półkę budżetową, a co najważniejsze wszędzie tam pracowali pasjonaci. Kolega zapytał o wkładkę do swojej Regi. Facet potrafił nam o wkładkach (pickup po ichniemu to nazywają) opowiadać ponad godzinę. A byście widzieli ten błysk w oczach. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/91380-manufaktura-audio/#findComment-2391062

Już ci napisano, że nie tędy droga.

Po pierwsze, musisz mieć chęć zrobić coś wspaniałego dla siebie. Coś, czym sam będziesz zachwycony. Potem możesz to zacząć sprzedawać. W czym będziesz się specjalizować, w czym będziesz najlepszy? To zależy od ciebie. Może zestawy głośnikowe, może preampy, a może końcówki mocy? Nie możesz się specjalizować we wszystkim.

Z drugiej strony - takie manufakturowe wyroby są drogie, a procent tych naprawdę bogatych, którzy nie mają co z kasą zrobić i kupią kable za 20 tysięcy jest nikły w Polsce.

Jak się chce z takiego hobby - pracy wyżyć, to trzeba mieć też ofertę dla biedniejszych. Nie wiem co sobie wybierzesz, ale niech to choćby będą usługi - opracować sobie metodę lampizowania czytników CD, sensownie tanią i dobrą, to teraz modne. Albo samemu robić interconnecty, przyzwoitej jakości i nie zdzierając tysięcy za sztukę. A może tuning zestawów głośnikowych? Możliwości są ogromne, ale warunek jest jeden - kochać to całe audio.

Miałem ostatnio okazję przez miesiąc "zwiedzać" rozmaite sklepy/firmy zajmujące się systemami audio w Kopenhadze. Nawet w najbardziej ekskluzywnym sklepie (takim, że w Polsce to bym w ogóle do niego nie wszedł) mieli także półkę budżetową, a co najważniejsze wszędzie tam pracowali pasjonaci. Kolega zapytał o wkładkę do swojej Regi. Facet potrafił nam o wkładkach (pickup po ichniemu to nazywają) opowiadać ponad godzinę. A byście widzieli ten błysk w oczach. :)

Spróbuj zapytać o receptę na sukces kol Ahaja z zakładki analog.

Jego NUDA , mimo że tylko forumowa,odniosła sukces.Jak najbardziej zasłużony.No ale to była konstrukcja NO PROFIT,całkowicie "obywatelskie" podejście do tematu

https://www.audiostereo.pl/topic/91380-manufaktura-audio/#findComment-2391164

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.