Skocz do zawartości
IGNORED

Literatura audio dla początkujących

anuel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym Was po prosić o podanie literatury, która pomoże mi zrozumieć technikę audio pod kątem wykonawstwa, np. wzmacniaczy. Czy wystarczy poczytać o wzmacniaczach lampowych, a potem przejść do układów cyfrowych (bo przecież idea jest przynajmniej z grubsza taka sama). Wyrażę się zupełnie infantylnie, chciałbym się nauczyć dlaczego mając przykładowo DAC, należy go "obudować" kondensatorami. Z czego to wynika? Rozpływ prądów to jedna sprawa, ale ważne jest wiedzieć jak unikać sprzężeń, przydźwięków i na pewno wielu innych (podstawowych) szczegółów, o których nie mam pojęcia. Skąd Wy czerpaliście tę wiedzę? Zaczynając od prostego wzmacniacza?

Witam

Chciałbym Was po prosić o podanie literatury, która pomoże mi zrozumieć technikę audio pod kątem wykonawstwa, np. wzmacniaczy. Czy wystarczy poczytać o wzmacniaczach lampowych, a potem przejść do układów cyfrowych (bo przecież idea jest przynajmniej z grubsza taka sama). Wyrażę się zupełnie infantylnie, chciałbym się nauczyć dlaczego mając przykładowo DAC, należy go "obudować" kondensatorami. Z czego to wynika? Rozpływ prądów to jedna sprawa, ale ważne jest wiedzieć jak unikać sprzężeń, przydźwięków i na pewno wielu innych (podstawowych) szczegółów, o których nie mam pojęcia. Skąd Wy czerpaliście tę wiedzę? Zaczynając od prostego wzmacniacza?

M. Feszczuk "Wzmacniacze elektroakustyczne" - książka stara, ale w pewnym sensie ponadczasowa. Fajna bo napisana w przystępny sposób. Proponuję poszukać kopii strony Audioton, autor ją zlikwidował, ale krąży w necie jej kopia. Jest Elportal i Elektroda i wiele innych.

PS

Układy lampowe i cyfrowe tu idea z grubsza taka sama? No nie wiem.

Elektroakustyka dla wszystkich Ziędalskiego - od czegoś trzeba zacząć. Feszczuk jest OK. Dla totalnie zielonych 'Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" Dieter'a Nurmana (może być błąd w pisowni nazwiska) - były chyba 4 tomy. Wszystkie książki dostępne bywają na znanym portalu all.... Najtrudniej chyba dostać Ziędalskiego - ale warto się zaczaić.

Pojawiło się coś nowego po polsku z elektroakustyki?

Tytuł: Wzmacniacze audio Poradnik konstruktora

Autor: Jerzy Gołaszewski

ISBN: 978-83-60233-40-5

Ilość stron: 176

Data wydania: 11/2008

Twarda oprawa

Wydawnictwo: BTC

Czy wystarczy poczytać o wzmacniaczach lampowych, a potem przejść do układów cyfrowych (bo przecież idea jest przynajmniej z grubsza taka sama).

Odpowiem krótko - nie wystarczy :)

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Mnie interesuje elektroakustyka około-głośnikowa i mam prawie wszystkie ważniejsze książki z tej tematyki które ukazały się w Polsce.

Tu można coś ciekawego znaleźć http://akustyka.pwr.wroc.pl/dydaktyka/

Odpowiem krótko - nie wystarczy :)

Kurczę, dzięki bardzo :). A co do porównania lamp z elektroniką cyfrową, trochę chyba przesadziłem. Ale myślę, że przechodząc z lamp na półprzewodnikowe układy analogowe, to idea faktycznie pozostaje taka sama. Ale ja się nie znam, wpierw poczytam te książki, jeśli na nie natrafię :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.