Skocz do zawartości
IGNORED

Czy tej lampce coś dolega?

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jedna z moich EL34 w Unisonie S6 zniebieszczała.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dscn5286r.jpg

Czy jej coś dolega?

Dźwięk wydaje się taki sam ale w kanale pracują po 3 równolegle.

Czeka mnie wymiana sextetu czy można tylko jedną o ile to choroba śmiertelna?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

https://www.audiostereo.pl/topic/91861-czy-tej-lampce-co%C5%9B-dolega/

nic nie dolega... to oznaka ze lampa ma się bardzo dobrze... gorzej jak by tego efektu wogle nie było to w tedy trzeba się martwić:-)

takie zjawisko powstaje dopiero po jakimś czasie... jak lampy porządnie się wygrzeją... te zjawisko nazywa się BLUE GLOW

W życiu piękne są tylko chwile...

Dla zainteresowanych głębiej tematem link: wersja angielska, ale jak ktoś che to warto nawet dla samych zdjęć :)

Ukryta Zawartość

Nie ma się co martwić wszystko ok tak jak napisał kolega wyżej

W wolnym tłumaczeniu: "Fluroesence jest naturalnym efektem i nie jest w żadnym wypadku wadą"

Zaciekawił mnie motyw z tym że: "dotykajac palcem mozesz przyciagac elektrony do miejsca gdzie dotykasz palcem" Fajny efekt :)

Ukryta Zawartość

Witam

Trochę dziwne że na tyle lamp tylko jedna świeci na niebiesko, raczej zjawisko powinno występować we wszystkich lampach albo w żadnej.

Pozdrawiam Romek

Może ma to związek z zjawiskiem, wypowiedź z innego forum taka, kolegi Piroman1024:

"Niebieska poświata występuje również na wewnętrznej powierzchni bańki w miejscach na przeciwko otworów w anodzie(o ile takie istnieją).

Zarówno świecenie anody jak i szkła bańki jest nazywane lumnescencją.

Elektrony z katody rozpedzone polem elektrycznym uderzają w anode,niektóre przelatują przez owe otwory o których wspominałem i uderzają w szkło bańki wywołując luminescenncję materiałów z których są zrobione elementy - poświata ta wygląda jak cieńka warstwa nienieskiej mgły oblepiającej część elektrod nie zasłoniętej siatkami - z tąd często przybiera kształt pasów.

Zjawisko to nie jest szkodliwe ,nie jest również wynikiem starzenia się lampy(parowanie warstwy tlenkowej niema tu znaczenia ponieważ nawet nowe lampy przejawiają to zjawisko),ani też nie jest wynikiem zgazowania lampy np.poprzez wydzielenie się gazów okludowanych z elektrod lampy podczas ich przegrzania lub nieszczelności bańki.

Jeżeli zaś niebieska poświata "pali" się pomiędzy katodą a siatką pierwszą(tudzież anodą) i jest bardzo intensywna koloru zielono-fioletowego wskazuje na zgazowanie lampy i w praktyce oznacza nieodwracalne uszkodzenie lampy."

Witam

Nie kwestionuję że blueglow to normalne zjawisko, ale jeżeli tylko jedna lampa świeci i to dość intensywnie, jak widać na zdjęciu to raczej nie jest normalne. Pryz takich samych warunkach pracy powinny świecić wszystkie, może nie z taką samą intensywnością, albo żadna. Nie musi to oznaczać uszkodzenia samej lampy, uszkodzone może być coś innego. By to sprawdzić należy zamienić tą świecącą lampę z inną miejscami, jeżeli świecić będzie inna lampa w tym miejscu, należy zacząć się martwic.

Pozdrawiam Romek

Witam

Nie kwestionuję że blueglow to normalne zjawisko, ale jeżeli tylko jedna lampa świeci i to dość intensywnie, jak widać na zdjęciu to raczej nie jest normalne. Pryz takich samych warunkach pracy powinny świecić wszystkie, może nie z taką samą intensywnością, albo żadna. Nie musi to oznaczać uszkodzenia samej lampy, uszkodzone może być coś innego. By to sprawdzić należy zamienić tą świecącą lampę z inną miejscami, jeżeli świecić będzie inna lampa w tym miejscu, należy zacząć się martwic.

Pozdrawiam Romek

Popieram - Bardzo łatwy test na załatwienie sprawy aby byc pewnym na 100 % czy jest powod do zmartwien czy tez nie ma

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Jako użytkownik Unisona S6 dodam swoje spostrzeżenia. Mam zamontowany nowy sextet lamp EH 6CA7 - amerykański odpowiednik EL34. Większe bańki (big bottle). Wszystkie mają w miarę równomierny blue glow i chyba tak powinno być. Czy twoje lampy to dobrany sextet i masz je od nowości?

Sprawdź prąd anodowy lampy.

Zwykle niebieska poświata nasila się przy zwiększaniu prądu anodowego lampy.

Hmmm, to już nie ja to serwis. Ten wzmak ma auto bias, czy tam prądy nie powinny byc ustawiane "automatycznie"? Sorki, w lampach jestem kompletnym laikiem.

Dla informacji wymieniłem we wzmaku ostatnio ale ... lampy wejsciowe na ten sam typ oczywiscie tylko na NOSy.

Sprawdziłem wczoraj że ta feralna lampa nr 5 nie świeci na niebiesko bez sygnału. Dopiero jak puszczę dźwiek to zaczyna świecic.

Zmieniłem wczoraj pozycję lampy 5 i 6, zobaczymy wieczorem co sie stanie, czy to wina "gniazda" czy lampy. BTW z tego co pamietam w Unisonie S6 te lampy są połaczone równolegle więc raczej stawiałbym na lampę.

jeszcze raz dziekuje za cenne rady, ciagle sie uczę :).

Pozdro

Jeżeli zaś niebieska poświata "pali" się pomiędzy katodą a siatką pierwszą(tudzież anodą) i jest bardzo intensywna koloru zielono-fioletowego wskazuje na zgazowanie lampy i w praktyce oznacza nieodwracalne uszkodzenie lampy."

Ta niebieska poświata jest jakby na wewnetrznej stronie bańki, co zresztą widac na zdjęciu. Kolor raczej niebieski a nie zielono-fioletowy.

Pozdro

Jako użytkownik Unisona S6 dodam swoje spostrzeżenia. Mam zamontowany nowy sextet lamp EH 6CA7 - amerykański odpowiednik EL34. Większe bańki (big bottle). Wszystkie mają w miarę równomierny blue glow i chyba tak powinno być. Czy twoje lampy to dobrany sextet i masz je od nowości?

Ten wzmak kupiłem używany, z tym sextetem Svetlan Winged C na pokładzie. Lampy podobno były świeże, nie mam prawa podejrzewać czegoś innego poniważ sprzęt kupiłem w jednym z bardziej znanych sklepów Audio w Polsce, z którym "się znam" od wieków.

Kiedyś miałem pożyczonego S6 z lampami mocy EH, nie pamietam czy EL34 czy 6CA7, i tam była ta niebieska poświata o której wspominasz, ale była "w środku" lamp ... BTW bardzo mi sie podobała, mam gdzieś nawet zdjęcia.

Tu poświata ewidentnie jest na powierzchni lampy.

Pozdro

Hmmm, to już nie ja to serwis. Ten wzmak ma auto bias, czy tam prądy nie powinny byc ustawiane "automatycznie"? Sorki, w lampach jestem kompletnym laikiem.

Dla informacji wymieniłem we wzmaku ostatnio ale ... lampy wejsciowe na ten sam typ oczywiscie tylko na NOSy.

Sprawdziłem wczoraj że ta feralna lampa nr 5 nie świeci na niebiesko bez sygnału. Dopiero jak puszczę dźwiek to zaczyna świecic.

Zmieniłem wczoraj pozycję lampy 5 i 6, zobaczymy wieczorem co sie stanie, czy to wina "gniazda" czy lampy. BTW z tego co pamietam w Unisonie S6 te lampy są połaczone równolegle więc raczej stawiałbym na lampę.

jeszcze raz dziekuje za cenne rady, ciagle sie uczę :).

Pozdro

Ta niebieska poświata jest jakby na wewnetrznej stronie bańki, co zresztą widac na zdjęciu. Kolor raczej niebieski a nie zielono-fioletowy.

Pozdro

Ten wzmak kupiłem używany, z tym sextetem Svetlan Winged C na pokładzie. Lampy podobno były świeże, nie mam prawa podejrzewać czegoś innego poniważ sprzęt kupiłem w jednym z bardziej znanych sklepów Audio w Polsce, z którym "się znam" od wieków.

Kiedyś miałem pożyczonego S6 z lampami mocy EH, nie pamietam czy EL34 czy 6CA7, i tam była ta niebieska poświata o której wspominasz, ale była "w środku" lamp ... BTW bardzo mi sie podobała, mam gdzieś nawet zdjęcia.

Tu poświata ewidentnie jest na powierzchni lampy.

Pozdro

Na zewnątrz lampy? To raczej niemożliwe. Poświata pojawia się na szkle, ale od wewnętrznej strony i może dawać to złudzenie świecenia na zewnątrz, ale nie widzę możliwości, aby takie zjawisko mogło naprawdę zajść na zewnątrz szkła. Brak jest warunków do powstania takiego zjawiska (zamkniętej przestrzeni, próżni oraz elektronów które mogłyby bombardować zewnętrzną powierzchnię bańki).

Na zewnątrz lampy? To raczej niemożliwe.

Myśle ,że źle zrozumiałeś lub nie doczytałeś.

Wyświetl postUżytkownik pmcomp dnia 14.02.2012 - 11:46 napisał

O matko, muszę kupić nowe bryle, słowo daję :). Moje niedoczytanie. A co do wcześniejszych twoich wątpliwości związanych z autobiasem, to owszem S6 go posiada i teoretycznie użytkownik wkłada kolejną lampę bez stresu pod warunkiem że układ prawidłowo działa. Może być jednak tak, że przy okazji "wystrzelenia" poprzedniej lampy wraz z nią poszedł rezystor w obwodzie katody i już masz po autobiasie.

No to po zamianie lamp miejscami na niebiesko swieci ta sama lampa.

No to mam ja wymienic czy na razie zostawic?

A jak wymienic to jak, w jakiej procedurze, jesli tylko ta sztuke to jak ja dobrac?

Pozdro

No to po zamianie lamp miejscami na niebiesko swieci ta sama lampa.

No to mam ja wymienic czy na razie zostawic?

A jak wymienic to jak, w jakiej procedurze, jesli tylko ta sztuke to jak ja dobrac?

Pozdro

Ten objaw nie wskazuje na uszkodzenie lampy, więc ja bym zostawił, a na przyszłość zaplanował zakup nowego sekstetu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.