Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary pomieszczenia

analogowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam forum Akustyka w poszukiwaniu informacji na temat pomiarów pomieszczenia odsłuchowego i próbuję ze strzępów skleić jakąś całość. Trudna sprawa, ponieważ koledzy, którzy znają się na temacie, łapią w lot, o co chodzi tym, którzy też znają się na temacie. Slang, skróty itp. Dla laika czarna magia.

Po prześledzeniu forum, dochodzę do wniosku, że aranżację pomieszczenia odsłuchowego powinno zacząć się od pomiarów. Może warto więc pokusić się, o uporządkowanie wiadomości na temat pomiarów akustycznych pomieszczenia w sposób wręcz „łopatologiczny”, bez odsyłania do angielsko- języcznych stron tematycznych, bo za stary jestem (czytaj za leniwy, wolę słuchać muzyki) na naukę angielskiego.

Na początek:

Od jakiego pomiaru zacząć

- jakiego do tego celu sprzęt użyć (mikrofon, miernik), aby pomiar był wiarygodny

- jakiego programu użyć

- jak czytać wyniki wykresy

https://www.audiostereo.pl/topic/91895-pomiary-pomieszczenia/

Marek, jeśli masz jakieś materiały, to podrzuć je tu ku wiadomości wszystkich - jeśli nie ma przeciwskazań oczywiście. Sam chętnie bym poczytał. Ewentualnie, może ktoś pokusił by sie o zrobienie krótkiego tutoriala i przyklejenie go tu w dziale akustyka...? To oczywiście praca, ale tak sobie rozpuściłem wodze fantazji ;)

Powrót po dłuższej przerwie...

Panowie, to nie jest tajemnica, muszę to opracować, aby było "zjadliwe" dajcie mi trochę czasu, bo trochę tego jest. Moja Kobieta ciosa mi kołki na głowie, że AS jest ważniejsze od niej :)

Panowie, to nie jest tajemnica, muszę to opracować, aby było "zjadliwe" dajcie mi trochę czasu, bo trochę tego jest. Moja Kobieta ciosa mi kołki na głowie, że AS jest ważniejsze od niej :)

Dzięki Imacman za szybki odzew na PW.

Przeczytałem i od razu dołączam się z gorącą prośbą o podzielenie się doświadczeniami z pomiarów na forum. Oczywiście, że małżonka to absolutny priorytet (szczególnie dziś).Czekamy cierpliwie. Pozdrowienia dla Szanownej Małżonki.

Zasada pomiaru w moim wykonaniu:

Program komputerowy Room EQ Wizard generuje sygnał testowy, który poprzez interfejs (karta muzyczna z wyjściem RCA) zostaje podany na wejście wzmacniacza mocy. Następnie w/w sygnał jest emitowany przez kolumnę sytemu w danym pomieszczeniu i rejestrowany przez mikrofon pomiarowy połączony z w/w kartą muzyczną. Sygnał „wraca” do komputera i jest „analizowany” przez program, który go wygenerował.

Osobiście do pomiaru używam urządzenia:

RadioShack Sound Level Meter - Digital - 33-2055

Dostępnego na eBay’u

Za interfejs służy mi zewnętrzna karta muzyczna USB:

Behringer UCA202

Program jest darmowy i można pobrać z mojego Chomika:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W/w konfiguracji zamiast RadioShack Sound Level Meter można użyć Galaxy CM-140

Jutro napiszę jak wykonuje się pomiar, oraz jak "tworzy" się wykresy.

post-11945-0-00770300-1329252419_thumb.jpg

post-11945-0-77832300-1329252434_thumb.jpg

post-11945-0-44283400-1329252441_thumb.jpg

post-11945-0-22223900-1329252450_thumb.jpg

post-11945-0-07768300-1329252479_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam ponownie - miałem napisać sam, ale nie będę wyważać już otwartych drzwi. Zamieszczam Tutorial użytkownika YouTube Spiker66, gdzie są zawarte wskazówki na temat kalibracji i użytkowania programu Room EQ Wizard.

Myślę, że powyższy materiał pozwoli zapoznać się z podstawowymi funkcjami w/w programu.

• 2 lata później...

Podłącze się pod stary temat żeby nie tworzyć nowego.

Czy jest ktoś z woj. łódzkiego kto by po koleżeńsku wykonał pomiary u mnie w domu.

Oczywiście transport i napitki po mojej stronie ;-)

Pozdro.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Podłącze się pod stary temat żeby nie tworzyć nowego.

Czy jest ktoś z woj. łódzkiego kto by po koleżeńsku wykonał pomiary u mnie w domu.

Oczywiście transport i napitki po mojej stronie ;-)

Pozdro.

Za daleko...sorry,

Jak będziesz miał wyjazd w łódzkie to daj znać.

Pozdrawiam.

OK. Pamiętaj, że pomiary nie rozwiążą problemów wynikających z fizyki i zjawisk akustyki. Czasami bez pomiarów można zdziałać bardzo dużo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.