Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - ktore wybrac ?

Wedel22

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowy na forum wiec na poczatek witam wszystkich i prosze o wyrozumialosc .

Zwracam sie z prosba o pomoc w wyborze kolumn .

Do nastepujacego zestawu ;

Accuphase Odtwarzacz DP-400

Accuphase wzmacniacz zintegrowany E-250

lepiej wybrac kolumny Dynaudio Focus 340 czy Dynaudio Focus 260 ...

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi .

https://www.audiostereo.pl/topic/91899-kolumny-ktore-wybrac/

Bez choćby odrobiny informacji o pomieszczeniu,preferencji brzmieniowych,rodzaju słuchanej muzyki,ciężko coś pomóc :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Pomieszczenie jest obecnie 30m ale docelowo sprzet ma stac na 50m , sluchana muzyka to przewaznie typowe rootsy , czasami reggae ale rowniez jamajksa klasyka ... Jednak bedzie kilku uzytkownikow i z pewnoscia od czasu do czasu ktos bedzie chcial zagrac jakas impreze ... A preferencje brzmieniowe ciezko okreslic poniewaz bedzie to moj pierwszy sprzet .

Do 50 m2 to pewnie te większe Focusy, tylko pytanie czy ta integra Accu je napędzi?

Niemniej sprawa interakcji Dynaudio - pomieszczenie z reguły wielką niewiadomą i najlepiej byłoby wypożyczyć je do siebie i posłuchać.

Wypróbowałbym też Contoura S3.4 do takiego metrażu.

Do 30 m2 raczej Focus 260/340, do 50m2 Focus 340/380. Ale wzmacniacz to moim zdaniem najmniej Accuphase E460. Ale tak jak już tu kolega wspomniał najlepiej posłuchać w pomieszczeniu. Focus 260 w 30m2 da radę, ale nawet w 20m2 potrzebuje dużego kopniaka, i też bym raczej go łączył z E460. Do 50m2 pomyślałbym o pre-ampie z końcówką mocy...

a gdybyś odszedł od koncepcji głaskania się i zakupił sobie prawdziwe kolumny do grania jak np JBL LS 80

albo nowe Esa neo3 albo harpia amstaff. W kazdym przypadku zyskasz.... duży dźwięk, jeżeli ACU nań pozwoli

Co do tych kolumn JBL LS 80 itd. to ciezko jest mi powiedziec bo tak jak wczesniej pisalem to moj poczatek ze sprzetem.

Rozumiem ze konieczny bedzie zakup jednak mocnieszego wzmacniacza , chocby przy tych mniejszych kolumnach . A jak ma sie jakosc i odbior dzwieku pomiedzy tymi kolumnami ?

Wzmacniacz nie da rady.

Miałem go i w pomieszczeniu 30m w połaczeniu z lubiacymi prąd kolumnami (dynaudio takie sa) nie bedzie tak jak byc powinno.

Szczerze mówiąc pokoj 50m to ma wymagania straszne (daje tez mozliwosci).Miałem okazje tylko raz słuchac na pokazie w takim pomieszczeniu ale tam trzeba juz konkretnego sprzetu zeby efekt był powalający.

O Dynaudio 260 zapomnij - u brata grają w 18m i jest bardzo fajnie.I do 30m mysle ze to max.

JBL i harpia - taki hi-end odradzam.Zeby nie wzbudzic teraz dymu na forum nie bede pisał dlaczego - sam posłuchasz i napiszesz odczucia.

A tak na marginesie zestaw Accuphase który kupiłes jest naprawde dobry jak na początek przygody, a i moze zostanie na bardzo długo.Tu napewno dobre połaczenie CD i amplitunera wiec spokojnie dobierz kolumny.

Bardzo dziękuje za pomoc , przemysle jeszcze sprawe kolumn udam sie na kilka odsluchow i zdecyduje co wybrac ... A w momencie przeprowadzki sprzetu do wiekszego pomieszczenia zamienie ten wzmacniacz ta polecany E460.. W momencie kiedy zakupie kolumny i wszystko uda sie zestroic podziele sie wrazeniami ..

Ze wzmacniaczy (zintegrowanych) próbowałbym jeszcze: McIntosh 7000, Struss R150 lub Struss R500. Choć do 50m2 proponowałbym dzielony wzmak. Ale to wszystko są świetne wzmaki i tak na prawdę decydujące znaczenie może mieć akustyka konkretnego pomieszczenia.

Mnie osobiście bardzo podoba się dźwięk z Dynaudio Focus, a JBLe i ESA zupełnie nie odpowiadają moim preferencjom, więc ich nie polecam ale warto posłuchać żeby wyrobić sobie własne zdanie.

Jeśli chodzi o kolumny to przy pomieszczeniu 30-50m2 warto wypróbować Thele C.S 2.4. Ale są one jeszcze bardziej wymagające niż Dynaudio. No i mają trochę inną filozofię dźwięku, która również mi się podoba.

Thiele mają 2 wady:

- wymagają dobrego pieca trochę ocieplającego dźwięk i bardzo muzykalnego, który je utemperuje, zwłaszcza ostrą jak brzytwa górę. Z Makiem 7000 grają bajecznie

- niewygrzane grają bardzo słabo; można się do nich zrazić jak się ich słucha po raz pierwszy. Potrzebują tak z 300 godzin grania żeby pokazać swój potencjał

Ale jak wsiąkłeś w dźwięk Dynaudio to stawiam że już pozostaniesz wierny tej marce :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.