Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak/końcówka

DIDI73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prócz wymiany głośników (padło praktycznie na paradigm monitor v7) planuje do mojego ampli Denona 2809 dokupić jakiś wzmacniacz/końcówkę mocy aby poprawić dźwięk w stereo. Szukam nówek lub dobrej używki do 3 tysia. Wybór końcówek jest średni, wzmacniaczy jest wiele więcej. Wiem, że z końcówką nie ma problemu, podłączam pod pre out w ampli i steruje amplitunerem i jest git. A czy da się zwykły wzmacniacz?? Wiem, że są wzmaki typu PMA1510, które również pracują jako końcówka. Chodzi mi czy można połączyć pre out w ampli z wejściem aux w zwykłym wzmaku?? Jak ze sterowaniem i jakością takiego połączenia?? Wówczas trzeba będzie dodatkowo regulować głośność również we wzmaku, jakie inne jeszcze utrudnienia?? Czy mnie nie poniosło i nie przekombinowałem?? Dzięki za pomoc fachowców

https://www.audiostereo.pl/topic/91902-wzmakko%C5%84c%C3%B3wka/

Nic Cię nie poniosło , można śmiało podłączać wzmacniacz zintegrowany pod amplituner .

Źródło dźwięku stereo bezpośrednio analogiem do wzmacniacza .

Kręcenie podwójne gałami w kinie odpada gdy się ma odpowiedni wzmacniacz dwukanałowy z taką funkcją jednego gniazda " pomijającą pokrętło głośności na swojej drodze do końcówek mocy " ( nie mylić z rozłączaną sekcją końcówek mocy pre out --- main in ).

Do tego gniazda wejściowego należy podpiąć amplituner .

Edytuję : tego było na forum , ta funkcja ma swoją angielską nazwę .

Ten wzmacniacz który podałeś to zapewne ma tak jak mówisz .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ma zasilić tylko fronty, przeglądałem tylko allegro ale zaglądam co jakiś czas i różnie bywa z ofertą. Może coś się trafi. Jaką markę najlepiej, denon, rotel, audiolab czy coś innego?? Jak wspomniałem w 1 wpisie najprawdopodobniej pod paradigm monitor. Znacie firmę AMC??

Czester15.30 a co właśnie będzie jak jest "zwykły" wzmak, który nie ma tej funkcji i jest podłączony do aux?? Tylko droższe wzmaki tak mają. U denona to się zaczyna od 1510 czyli od ok. 4k :-(

Czester15.30 a co właśnie będzie jak jest "zwykły" wzmak, który nie ma tej funkcji i jest podłączony do aux?? Tylko droższe wzmaki tak mają. U denona to się zaczyna od 1510 czyli od ok. 4k :-(

Nic nie będzie złego , żadnego dymu itp.

Gdy podłączysz amplituner pre - out Front LR do in AUX wzmacniacza to w kinie kręcisz podwójnie gałami ( tzn . wzmak na stałe ustawiasz pokrętło głośności nie więcej niż na 12 - stą godzinę , a amplitunerem sterujesz głośnością ) .

Odtwarzacz np. DVD podłączasz cyfrowym do amplitunera , a analogiem bezpośrednio do wzmaka wejście input np. CD .

Słuchając muzyki np. za pomocą DVD z płyt CD , amplituner jest wyłączony . Pracuje tylko wzmacniacz stereo i wtedy masz dobre stereo .

Sam mam tak podłączone ( tzn . analogiem , CD , tuner , dekoder N )

UWAGA : KOLUMNY FRONTOWE MAJĄ BYĆ PODPIĘTE TYLKO POD JEDEN WZMACNIACZ TZN. WZMACNIACZ STEREO ( ale Ty o tym pewnie wiesz )

UWAGA : PO SKOŃCZENIU OGLĄDANIA KINA DOMOWEGO NALEŻY ZMNIEJSZYĆ POZIOM GŁOŚNOŚCI W WZMACNIACZU STEREO ( nie dotyczy wzmacniacza z tą pożądaną funkcją ).

Tylko droższe wzmaki tak mają. U denona to się zaczyna od 1510 czyli od ok. 4k :-(

Marantz za 3000 PLN ma taką funkcję .

Za 3 tys. znajdziesz bardzo dobre końcówki z drugiej ręki. Czy to ma być końcówka na fronty czy też zasilić ma wszystkie kanały ?

Na dole kilka przykładów dobrych końcówek akurat z allegro. Poza tym daj sobie troszkę czasu i poczytaj, poszukaj na różnych portalach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry amator, lub byle jaki zakład elektroniczny w kilka minut zlokalizuje miejsce i dokona

rozpięcia przedwzmacniacza z końcówką mocy we wzmacniaczu zintegrowanym. Jeśli chcesz iść tą

(tańszą) drogą, bazując na solidnych używkach, to takie rozwiązanie nie jest skomplikowane.

planuje do mojego ampli Denona 2809 dokupić jakiś wzmacniacz/końcówkę mocy aby poprawić dźwięk w stereo

Podpinając końcówkę mocy pod swój amplituner nie poprawisz stereo .

Przykładem jest podpięcie amplitunera droższego Yamahy RXV 3900 , bezpośrednio do końcówek wzmacniacza zintegrowanego stereo ( zwory wypięte ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podpinając końcówkę mocy pod swój amplituner nie poprawisz stereo .

Przykładem jest podpięcie amplitunera droższego Yamahy RXV 3900 , bezpośrednio do końcówek wzmacniacza zintegrowanego stereo ( zwory wypięte ) .

Ukryta Zawartość

Dzięki wszystkim za opinie, przeczytałem również powyższy link i w takim razie układ ze wzmakiem zamiast samej końcówki wydaje się lepszy, szczególnie mając na uwadze stereo. Trzeba poszukać dobrego wzmaka w dobrych pieniądzach!

Ukryta Zawartość

Witam,

przeglądając neta trafiłem na firmę advance acoustic. Jaka ocena ich sprzętu przez użytkowników/forumowiczów. W szczególności: Advance Acoustic MAA-402, Advance Acoustic MAP-101 w porównaniu do denona PMA710

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.