Skocz do zawartości
IGNORED

Podłoga - wykładzina a granitowy stand

Donut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeszukalem forum, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na nurtujaca mnie kwestie.

Otoz remontuje sobie pokoj odlsuchowy dla mnie. Nie jest duzy, ale własny ;) Okolo 15m2 po podłodze.

Skosy , drewniane belki. Taki urok.Skosy sa na wszystkich scianach, a nie jak zazwyczaj na dwóch ;)

Jako, ze prace dopiero przede mna, mam mozliwosc zastosowania najlepszego rozwiazania. Na podłodze chce dac pianomat 10mm i na calej powierzchni podłogi gruba włochata wykłądzine (moze pianomat 5mm, jeszcze nie wiem).

Mam problem z kolumnami. Sa to Vandersteeny 1C z oryginalnymi standami (wypelnione piaskiem, na kolcach). Nie wiem czy przy tak grubym pianomacie i wykładzinie kolce przebija sie do betonowego podłoża ... Moze postawic je na granitowych cokołach ? Czy w takim przypadku pod kolce trzeba polozyc krążki ?

Na podłodze chce dac pianomat 10mm i na calej powierzchni podłogi gruba włochata wykłądzine (moze pianomat 5mm, jeszcze nie wiem).

Zastanów się nad tym rozwiązaniem - jest ryzyko, że za bardzo wytłumisz sobie średnicę i wysokie, a nie o to chodzi w adaptacji akustycznej. Lepszym rozwiązaniem jest twarda podłoga z dywanem pomiędzy kolumnami a miejscem odsłuchu.

Porównaj sobie współczynniki pochłaniania dla różnych materiałów dla danych częstotliwości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11945-0-73277600-1329210622_thumb.jpg

post-11945-0-81840900-1329210630_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek ma oczywiście rację, że można przetłumić pomieszczenie. Ale... u siebie mam dokładnie takie rozwiązanie jakie rozważasz: pianomat 10mm (zupełnie inny komfort chodzenia po wykładzinie niż przy 5mm - sprawdź w sklepie, niech Ci rozwiną oba podkłady i przejdź gołą stopą) + włochata wykładzina na całej podłodze. Osobiście słucha mi się w tych warunkach fantastycznie, choć musze zastrzec, że pomiarów nie wykonywałem (a bardzo bym chciał, tylko sprzętu brakuje). Dodatkowo, oprócz tak zagospodarowanej podłogi mam u siebie ustroje tłumiące na 1/3 ściany za słuchaczem i ok. 1/4 sufitu. Być może mam zaburzoną równowagę tonalną, być może odpowiedź pokoju nie jest równa/płaska - nie wiem. Ale dyskomfortu przy słuchaniu nie odczuwam, a wielką zaletą jest możliwość głośnego słuchania - i odkąd słucham w tym pokoju zauważyłem, że rozkręcam pre do godziny 12 albo nawet 13, podczas gdy wcześniej słuchałem na 9-10.

Szkoda, że nie znam charakterystyki częstotl. mojego pokoju, bo mógłbym Ci wtedy znacznie więcej pomóc, a tak tylko dzielę się tym co słyszę "na ucho".

Na wykładzinie na kolcach i granitowych cokolikach stoją kolumny. Jest to o tyle dobre, że cokołami dopasowałem wysokość gwizdka do poziomu uszu. Niemniej, i na samych kolcach doskonale się trzymały (każda waży chyba coś ponad 20kg więc nie ma problemu).

Powrót po dłuższej przerwie...

Romek ma racje, że sam pomiar to nie wszystko, choć z drugiej strony łatwo przyzwyczajamy się do zastałych warunków akustycznych, czasami nieodpowiednich, traktując je za normę i dobre brzmienie.

Ja podałem tylko suche dane, choć "przerabiane" przez niejednego adaptatora akustycznego.

Zacytuję tu p. Everesta

Wykładzina o współczynniku pochłaniania wynoszącym 0,60 przy 4kHz, przy 125Hz zapewnia tylko 0,05. Inaczej mówiąc, wykładzina o powierzchni 1000 stóp kwadratowych (93m2) zapewnia 600 sabinów przy 4kHz, ale tylko 50 sabinów przy 125Hz. Dochodzi do niezrównoważenia pochłaniania.

Może się okazać, że sama wykładzina pokryje ok 60% wymaganego pochłaniania dla całego pomieszczenia, jeszcze przed rozpatrzeniem potrzeb pochłaniania dla ścian i sufitu.

Wstrzymam sie z zakupem cokołów do czasu przeprowadzki do tego pomieszczenia. Gwizdki moga byc za wysoko jak ustawie kolumny na cokołach.

Imacman troche mnie zasmucił, ale problem jest taki, ze na podlodze bede mial beton a nie chce kłaść paneli. Chyba ze na calej podlodze dam cieniutka wykladzine a na to dywan miedzy kolumnami a sofą.

Imacman troche mnie zasmucił, ale problem jest taki, ze na podlodze bede mial beton a nie chce kłaść paneli. Chyba ze na calej podlodze dam cieniutka wykladzine a na to dywan miedzy kolumnami a sofą.

Nie chciałem wprowadzać niepokoju, przepraszam - musisz tylko uważać aby w dalszej adaptacji trzymać umiar.

no wlasnie, pokoj jest maly, wiec za duzo to juz gratów tam nie wstawie. Bedzie sofa, polka na CD za sofa, na scianie bocznej połka. Pomieszczenie ma baaardzo nietypowy kształt, ciekaw jestem jak bedzie brzmiec. Tylko jedna sciana (z tyłu) ma kat protsty z podlozem. Do tego drewniana belka.

• 2 tygodnie później...

Zastanów się nad tym rozwiązaniem - jest ryzyko, że za bardzo wytłumisz sobie średnicę i wysokie, a nie o to chodzi w adaptacji akustycznej. Lepszym rozwiązaniem jest twarda podłoga z dywanem pomiędzy kolumnami a miejscem odsłuchu.

Ponieważ mam zbliżony pomysł podpowiedź co sądzisz o wykładzinie . Pokój 7,46x5,12x3,2 pod kino ale i stereo jest nie mniej ważne. Na ścianach i suficie zamierzam tylko rozpraszać , chyba że będzie konieczność to też pomyślę o pochłanianiu. U mnie nie będzie pianek pod wykładziną bo założyłem ogrzewanie podłogowe. Chcę położyć samą wykładzinę przystosowaną do podłogówki a więc nawet bez podgumowania ale zakładam że będzie dość i na całej powierzchni pomieszczenia . Czy nie wprowadzi to problemu? Poniekąd w wielu wątkach forumowicze zalecają wykładzinę na całej powierzchni?

podpowiedź co sądzisz o wykładzinie .

Każde pomieszczenie jest inne akustycznie. Jak już pisałem powyżej, sztuką jest wypośrodkować pomiędzy wytłumieniem i rozpraszaniem aby nie przedobrzyć. Czasami nie zdajemy sobie sprawy jak rzeczy codziennego użytku wpływają na akustykę pomieszczenie. Kieruj się względami estetycznymi, bo sądzę, że rodzaj wykładziny będzie miał mniejszy wpływ na ogólne wytłumienie niż u kolegi Donut'a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.