Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie w tym pomieszczeniu ustawić sprzęt?

peem

Rekomendowane odpowiedzi

Czeka mnie wkrótce przeprowadzka do pomieszczenia takiego jak na rysunku. Gdzie byście tutaj widzieli sprzęt, tak by było jak najlepiej? Plus wygodną kanapę :)

Jakieś wskazówki co do urządzania? (pokój będę wykańczał ze stanu deweloperskiego)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pod względem akustycznym najlepiej będzie ustawić kolumny na ścianie balkonowej, kanapę tyłem do kuchni. Wtedy po otwarciu drzwi balkonowych będzie mało odbić od ściany za kolumnami (chyba, że blok na przeciwko jest blisko). Również za plecami będzie trochę miejsca. A w zimie...cóż, dźwięk może być nieco chłodniejszy.

Tak na poważnie, to to chyba faktycznie jest jedyna możliwość, strasznie mało miejsca. Ja bym w ogóle zrezygnował z kanapy na rzecz jakichś lekkich foteli.

Ja mam podobny, choć może trochę lepiej ustawny pokój i jakaś adaptacja akustyczna byłaby najlepszym rozwiązaniem. Więc nie planuj nic w tych rogach koło balkonu, bo to jest miejsce na pułapki basowe. Od razu też weż pod uwagę, że kolumny powinny stać w pewnej odległości od ścian. Ponieważ pokój będziesz dopiero urządzał, to pomyśl o suficie pod kątem akustyki.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Jak chcesz żeby to zagrało, to proponuję ustawienie:

Pamiętaj tylko, że odległość kolumn od ścian bocznych musi być różna niż odległość od tylnej ściany. Zaznaczyłem to jasnożółtym prostokątem. Kolumny muszą też stać oddalone od tylnej ściany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak chcesz żeby to zagrało, to proponuję ustawienie:

Pamiętaj tylko, że odległość kolumn od ścian bocznych musi być różna niż odległość od tylnej ściany. Zaznaczyłem to jasnożółtym prostokątem. Kolumny muszą też stać oddalone od tylnej ściany.

Takie ustawienie mi sie podoba i szczerze mowiac myslalem o tym, ale...

1) W tym setupie ma byc tez telewizor pomiedzy kolumnami - raczej nie zastawie drzwi balkonowych. Ze wzgledu jednak na to, ze ma sluzyc glownie jako ekran do konsoli, ogladania filmow i sporadycznie tv, moglby go zastapic rozwijany ekran zamontowany nad drzwiami balkonowymi + projektor nad kanapa, wiec ok.

2) Zakladajac, ze szafka z gratami stanie przy dluzszej scianie (tej bez drzwi), pozostaje kwestia poprowadzenia kabli glosnikowych - pod podloga? (skazanie na jeden przewod bez mozliwosci wymiany) Poza tym chyba przewody musza byc tej samej dlugosci, a to troche komplikuje sprawe, bo wzmak bylby bardzo blisko jednej z kolumn...

Nie wiem czy możesz wydać jakieś pieniądze na adaptację, ale jeśli mieszkanie jest nieurządzone, to jest to dobra okazja żeby wbudować coś na stałe. To wymaga jednak fachowego projektu. Takie projekty robi przykładowo firma 4sound. W twoim przypadku byłyby to prawdopodobnie rezonatory Helholtza zintegrowane z narożnikami po obu stronach drzwi balkonowych i być może coś na sufit.

Co do kabli, to niesymetryczne ustawienie jest drażniące, ale chyba nie masz wyjścia. To że nie będzie tv między kolumnami jest akustycznie korzystne. Na kabel można przewidziać odpowiednie korytko w podłodze zresztą przy wyjściu na balkon najczęsciej jest próg, więc można coś poprowadzić wzdłuż progu.

Planując umeblowanie weź pod uwagę, że na ścianach bocznych powinny się znaleźć w miejscu pierwszych odbić ustroje ropraszające.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Wiem, że to wbrew regułom ( które mówią, że kolumny powinny grać w kierunku długości prostokątnego pomieszczenia) ale zanim coś ostatecznie zrobisz ( rynienki, ekrany etc. ) spróbuj ustawienia kolumn na ścianie na wprost wejścia do salonu, czyli patrząc na rysunek będzie to pomiędzy aneksem kuchennym,a wyjściem na balkon.Sofa oczywiście przy ścianie na lewo od wejścia. Wymiary tej części pozwolą na uzyskanie bazy pomiędzy 2-2,50 m czyli w porządku, miejsce odsłuchu też będzie w odległości ok. 2,50 m czyli trójkąt jest. Zostanie też co najmniej po pół metra na odsunięcie kolumn od ścian. Wystąpi oczywiście brak symetrii ale unikniesz kłopotów z kablami bo szafka będzie pomiędzy kolumnami. Dźwięk natomiast może mile zaskoczyć. Sam mam podobny układ tylko salon trochę większy ( 9x4,5 m) i okazało się, po wielu próbach, że ustawienie w poprzek, a nie wzdłuż gra najlepiej pod każdym względem. Ważne tylko by ta kolumna przy drzwiach balkonowych nie była za bardzo w rogu, czyli min. 0,7 m od ściany bocznej albo jeszcze dalej jeśli się da.No i na ścianę za sofą jakiś kilim obraz etc.

Wiem, że to wbrew regułom ( które mówią, że kolumny powinny grać w kierunku długości prostokątnego pomieszczenia)

Nie chodzi tu o regułę, bo kolumny mogą stać na dłuższej ścianie - tylko w tym przypadku będzie słyszalna różnica w reprodukcji dźwięku przez kolumny. Chyba, że ustawisz w miejscu pierwszego prawego odbicia odpowiedni ustrój, który "ukryje akustycznie" wnękę kuchenną.

Nie chodzi tu o regułę, bo kolumny mogą stać na dłuższej ścianie - tylko w tym przypadku będzie słyszalna różnica w reprodukcji dźwięku przez kolumny. Chyba, że ustawisz w miejscu pierwszego prawego odbicia odpowiedni ustrój, który "ukryje akustycznie" wnękę kuchenną.

Tak byłoby oczywiście idealnie ale raczej trudne do realizacji dlatego ważne aby ta lewa kolumna stała możliwie jak najdalej od tej ściany z drzwiami balkonowymi by wpływ tych pierwszych odbić nie był znaczący. Tak mam u mnie. Lewa kolumna ok. 1,2 m od ściany z oknem z zasłoną, prawa ma wolną przestrzeń i jest OK. Nie próbowałem stawiać żadnych ustrojów, pewnie byłoby jeszcze lepiej ale nie spodziewałbym się istotnej poprawy choć z ciekawości kiedyś spróbuję jak trafi mi się coś łatwo ustawialnego co imituje kawałek ściany.

Kolega ma tam ponad trzy metry więc lewa kolumna mogłaby stać nawet metr od bocznej ściany. Na drzwiach balkonowych jakaś zasłona. Na pewno to jeden z wariantów wartych spróbowania zwłaszcza, że nic nie kosztuje.

Dodam coś jeszcze od siebie - gdy w danym pomieszczeniu ustawi się zespół głośnikowy, to każda kolumna emituje fale dźwiękową, która "interferuje" ze ścianami w pobliżu kolumn. Zjawisko to jest określane jako efekt SBIR i powoduje podbicia i "dziury" w paśmie niskotonowym. Można temu zapobiec albo ustawiając odpowiednio kolumny, albo tłumiąc miejsce "padania" fali na ścianę. Niestety w przypadku, gdy kolumny są różnie ustawione od ścian i ta różnica jest dość znaczna - może wystąpić spora różnica w odbiorze przekazu dźwiękowego.

Dla przykładu rysunek, gdzie występuje dość znaczący efekt SBIR - pokazany przez czerwone strzałki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodam coś jeszcze od siebie - gdy w danym pomieszczeniu ustawi się zespół głośnikowy, to każda kolumna emituje fale dźwiękową, która "interferuje" ze ścianami w pobliżu kolumn. Zjawisko to jest określane jako efekt SBIR i powoduje podbicia i "dziury" w paśmie niskotonowym. Można temu zapobiec albo ustawiając odpowiednio kolumny, albo tłumiąc miejsce "padania" fali na ścianę. Niestety w przypadku, gdy kolumny są różnie ustawione od ścian i ta różnica jest dość znaczna - może wystąpić spora różnica w odbiorze przekazu dźwiękowego.

Dla przykładu rysunek, gdzie występuje dość znaczący efekt SBIR - pokazany przez czerwone strzałki.

Tak na pewno jest ale sądząc z wypowiedzi na tym forum ustawienie kolumn to zawsze jakiś mniejszy lub większy kompromis bo niewielu z nas ma dedykowane pomieszczenie tylko do słuchania i często decydują względy praktyczne, rodzina etc. W tym przypadku reszta domowników może nie być najszczęśliwsza z sofy na środku salonu i telewizora czy ekranu zasłaniającego okno czy też drzwi( choć może kolega nie ma z tym żadnego problemu )więc warto wypróbować inne możliwości.U mnie tak właśnie było. W salonie mam obie z omawianych możliwości i przez kilka lat miałem ustawienie tak jak na rysunku. Spróbowałem inaczej czyli tak jak opisałem i gra zdecydowanie lepiej, zwłaszcza scena, stereofonia, bas ( oczywiście to tylko moje subiektywne zdanie )Bez problemu mogę wrócić do poprzedniego ustawienia (do tej sofy na środku byliśmy już przyzwyczajeni choć salon wydawał się przez to zagracony) ale nie chcę bo obecnie jest po prostu lepiej. Na pewno wpływ ma duża kubatura salonu, odbicia tracą na znaczeniu.Ta moja propozycja bardziej pasuje do monitorów, a ta z rysunku do podłogówek. U mnie stoją duże podłogówki. Pewnie w mniejszym pomieszczeniu będzie gorzej ale jak pisałem to tylko próba bez kosztów.

Wiem, że to wbrew regułom ( które mówią, że kolumny powinny grać w kierunku długości prostokątnego pomieszczenia) ale zanim coś ostatecznie zrobisz ( rynienki, ekrany etc. ) spróbuj ustawienia kolumn na ścianie na wprost wejścia do salonu, czyli patrząc na rysunek będzie to pomiędzy aneksem kuchennym,a wyjściem na balkon.Sofa oczywiście przy ścianie na lewo od wejścia.

To ustawienie rzeczywiście byłoby bardziej praktyczne, tym bardziej że jednak wolę TV niż ekran + rzutnik. No i brzmi zachęcająco, że u Ciebie gra to lepiej niż w alternatywnej konfiguracji :)

Ustrojów trochę się "boję"... Czy to może być szafka/lekki regał imitujący ściankę, na którym ustawię np. płyty, książki etc? Jeśli tak, jakiej powinien być długości, zakładając że kolumna będzie odsunięta o 50cm od ściany? Tzn. ile powinien "wchodzić" w pokój?

<<Dobry wieczór peem,jak tam odsłuch McIntosha-6300 z twoimi Chario-Cygnus?

o ile do takowego doszło.

Doszło częściowo :) Słuchałem 6300, ale nie targałem tam swoich kolumn, podłączono go do Thieli CS 1.3 - zagrało to całkiem ciekawie, inaczej niż się spodziewałem, ale... Od pewnego czasu chodzę na różne odsłuchy w miarę możliwości i póki co najciekawiej jak dla mnie zagrały ATC SCM 11 z Roksanem Kandy K2 - jak dla mnie super. Postanowiłem jednak wstrzymać się z jakimikolwiek ruchami w zmianie systemu do momentu przeprowadzki, tak by wypożyczać sprzęt i słuchać w pomieszczeniu docelowym. Póki co, jak widzisz - planuję ustawienie :) Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.