Skocz do zawartości
IGNORED

Radyjko internetowe AEG IR 4436 - opis

msiak

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Ze względu na słabą ofertą programową stacji radiowych, które odbierałem w Trójmieście postanowiłem nabyć tuner internetowy.

Tak więc jestem od kilku tygodni szczęśliwym posiadaczem radyjka internetowego AEG IR 4436. Przed zakupem próbowałem wygooglować jakieś informacje na jego temat i było raczej kiepsko, tak więc zamieszczam moje spostrzeżenia dla potencjalnych nabywców (nie mam związku ze sprzedawcami radyjek).

Radyjko jest niewielkie i przypomina radiobudzik, ale to tylko pozory,ponieważ nie ma w nim żadnego głośnika. Mamy za to:

- wyświetlacz 5 linii tekstu podświetlany na niebiesko, z możliwością regulacji intensywności świecenia

- na tylnej ściance włącznik sieciowy

- gniazdo usb

- wyjście słuchawkowe mimi jack

- wyjście line out też na mini jack...

- wygodnego lekkiego pilota, który działa pod każdym kątem a nawet "od ścian". Pilot jest większy niż sugerują to zdjęcia na aukcjach Allegro - jest większy od radyjka.

Obudowa jest wykonana porządnie, wyświetlacz ukryty pod błyszczącym plastikiem ale bardzo czytelny. Wyjście liniowe nie posiada regulacji głośności, natomiast słuchawkowe oczywiście posiada. Podłączenie do sieci jest tylko przez wifi.

Wygoda użtykowania jest na najwyższym poziomie. Ulubione stacje programuje się pod numerami, które można następnie wklepywać z pilota. Stacje można także wyszukiwać wegług gatunków i krajów. Lista ma podobno ok. 20 tys. pozycji. Istnieje możliwość odtwarzanai plików z usb a także nagrywania audycji z radia.

Przełączanie stacji trwa na mojej powolnej neostradzie dość długo (ok. 6-7 sekund z czego przez pierwsze trzy gra jeszcze poprzednia stacja).

Po przejściu w stan czuwania wyświetla godzinę oraz opcjonalnie prognozę pogody dla większych polskich miast. Potrafi także pokazywać notowania giełdowe i takie tam...

Spodziewałem się początkowo kiepskiego dźwięku, a tu niespodzianka. Podłączyłem radyjko do małego wzmacniacza lampowego i kolumn szerokopasmowych. Zastąpiło ono tunery radiowe Akai AT-1200 oraz Sony ST-S7 podłączone do dobrej instalacji antenowej.

Dźwięk porównywany na 1, 2, 3 i Chillizet jest trochę gorszy ale dosłownie odrobinę. Ogromny wybór stacji z doskonałą muzyką rekompensuje z nawiązką tą stratę.

Radyjko kupiłem nowe za 200 zł na Allegro i polecam taki zakup każdemu lubiącemu słuchać radia.

Niech nie zmyli was niepozorny wygląd tego sprzętu - gra naprawdę przyzwoicie, oczywiście uwzględniając ograniczenia transmisji internetowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25949-0-66087100-1329745119_thumb.jpg

post-25949-0-59624500-1329745125_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/92177-radyjko-internetowe-aeg-ir-4436-opis/
  • 3 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...

Zaskoczyło mnie zainteresowanie tematem i ilość wiadomości na PW.

Uzupełniam opis:

1. Lista stacji nie jest zamknięta i można dopisywać własne.

2. Lista stacji umożliwia wyszukiwanie według gatunków muzycznych lub kontynent -> kraj. Dla Polski są 53 stacje, w tym PR 1, 2, 3 i sporo innych.

3. Radyjko nadal spisuje się bardzo dobrze. Zauważyłem jeden drobny błąd w sofcie. Jeżeli radyjko nie jest przez kilka tygodni wyłączane (resetowane) a tylko używam trybu standby, zaczyna czasem mieć problemy z odbieraniem rozkazów z pilota. Czasem trzeba nacisnąć przycisk dwa razy. Wyłączenie i ponowne włączenie (trwa 15 sekund) rozwiązuje problem na kolejnych kilka tygodni.

4. Radyjko spisuje się świetnie. Stary tuner analogowy jest już w piwnicy, natomiast moja wypasiona instalacja z dwoma antenami zdemontowana z dachu i oddana złomiarzom.

5. Sprawdziłem obsługę DLNA i działa poprawnie. Zainstalowałem na komputerze odpowiedni program i mam dostęp z radyjka do mp3 na moim dysku.

Poradnik: jak dodawać stacje.

Zostałem zapytany, czy można słuchać BabyRadio.pl. Okazało się, że bez problemu. Wszedłem na stronę babyradio.pl i odnalazłem link "słucham Winamp". Po kliknięciu poprosiłem moją przeglądarkę, żeby zapisała plik na dysku zamiast otwierać w Winampie. Otworzyłem pobrany plik w notatnku i wyczytałem w nim "File1=http://gdansk1-3.radio.pionier.net.pl:8000/pl/babyradio.ogg".

Wybrałem w radyjku opcję dodawania nowej stacji i wpisałem jako adres

Ukryta Zawartość

Po takiej operacji z głośników popłynęłą muzyka dla niemowląt, tak więc mamy sukces.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Też mam podobną zabawkę. Mogę polecić Maximum MR-2000. Jakość wykonania bardzo dobra. Ciężka, solidna m.in. aluminiowa obudowa. Intuicyjne menu. Do tego wejście na USB. Czyta pliki WAW. No i wyjście optyczne. Po podpięciu pod DAC-a byłem zaskoczony jakością. Np. Linn radio rewelacja. Ma jeszcze tuner FM i DAB. Może kiedyś się przyda.

Listę stacji można sobie na kompie samemu skonfigurować i dodawać swoje stacje.

zastanawiam sie nad kupnem podobnego do lazienki,czy do wyjscia sluchawkowego mozna podlaczyc mala kolumienke np od Manta Oberon?

Podłączyłem na próbę satelitkę od Creative Inspire T3100 i gra raczej cicho. Do słuchania wieczorem wystarczy ale szum prysznica skutecznie to zagłuszy.

Czy w międzyczasie nie natknąłeś się na radyjko gdzieś w sklepie w 3 mieście?

Cześć.

Niezbyt się rozglądałem ale raczej nie widziałem.

Akurat jest na Alledrogo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam bardzo podobne, lecz Philipsa. Działa na WLAN (oprócz radia) jako bezprzewodowa karta dźwiękowa i klient domowej sieci audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

odgrzewam kotleta, mianowicie jak się ma radio powyższe radio AEG a porównując go do tabletu/telefonu z androidem które robią za radio internetowe podpięte do systemu jack'em? jak porównał byś jakość odbioru (pomijając jakość mp3) Tablet również odtwarza mi zasoby dysku twardego mojego komputera mp3 i flac. Warto zastąpić tablet takim cudem? Mam okazję tanio kupić.

Głównie słucham dwójki, trójki i kilka innych jazzowych stacji z netu, niestety z anteny niewiele ściągam a jak ściągam to nie da się przyjemnie słuchać, moje tunery dawno w piwnicy :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.