Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik wysokotonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

W pomiary Zapha bym raczej nie wierzył.

Jeśli Ci wychodzi inaczej to coś masz u siebie skopane .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Jeśli Ci wychodzi inaczej to coś masz u siebie skopane .

No nie wiem. 25mm kopułka i to z dosyć sztywnym zawieszeniem ma trzecią harmoniczną na poziomie 0,1% przy 1kHz. Malo tego przy 800Hz jest niewiele więcej. Chyba sam w to nie wierzysz. Jak ja ją mierzyłem to przy 1kHz było coś około 1%. Ale przy 2kHz miała faktycznie 0,1% co jest bardzo przyzwoitą wartością.

Moim zdaniem za bardzo sugerujecie się parametrami. Ja osobiście słyszałem już wystarczająco dużo gównianych głośników z dobrymi parametrami.

A mnie do tej pory wszystko sie zgadzalo z tym co u zapha ;) Pomiary thd trzeba robic przy tych samych warunkach.

No to on chyba mierzył przy 70dB/1m bo inaczej tak małych wartości nie jestem sobie wyobrazić. Pytanie tylko jakie praktyczne znaczenie mają takie pomiary. Nie wiem jak jest z innymi głośnikami ale pomiar akurat tego głośnika skopał.

No a ja miałem pecha bo zasugerowałem się jego pomiarami. Chociaż akurat w wypadku tego głośnika nie żałowałem.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Właśnie się dowiedziałem, że sam sobie będę mógł zmierzyć Vifę NE ;-) KrzysiekA, jak mierzyłeś? Jakie napięcie, jaka odległość i czym?

Nie wiem jak jest z innymi głośnikami ale pomiar akurat tego głośnika skopał.

A nie wydaje Ci się, że wyciągasz zbyt pochopne wnioski ?

Miałem nie jeden ale kilka głośników które pomierzył zaph i zawsze się zgadzało .

Tak samo wiele głośników jakie on mierzył były mierzone przez innych i też się zgadzało .

Więc zastanów się czy wnioski nie są zbyt daleko idące i wyciągane na podstawie jednego gównianego głonika który może nie mieć wiele wspólnego z tym co 10lat temu mierzył zaph.

Edytowane przez raven1985

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Raven doceniam twoją wiedzę dlatego dziwię się że nie nabierasz podejrzeń do pomiarów które wkleiłem na poprzedniej stronie. Nie wiem jak z innymi głośnikami ale pomiary tego definitywnie skopał. Zauważ że przy 400Hz trzecia harmoniczna wynosi 0,3%. Toż to są zupełne bzdury.

Nawet najlepsze głośniki wysokotonowe z kopułką 25mm nie osiągają tak dobrych parametrów.

Nie wiem może Zahp miał w czasie pomiarów zły dzień a może żona miała okres albo pies mu zdechł ale do pomiarów tego głośnika się nie przyłożył.

przyklad z hds tweeter

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tam jest jeszcze nizsza 3 harmoniczna. U mnie to samo bylo a nawet lepiej, bo moj mikrofon zle rejestruje wyzsze harmoniczne ;)

Ukryta Zawartość

No to jak widzę następny pomiar skopany.

Tutaj pomiar HDSa w Klang und Ton od 80 do 95 dB trzecia harmoniczna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KrzysiekA

przy 400Hz trzecia harmoniczna wynosi 0,3%

A gdzie tam widzisz taką wartość ?

Czytałeś "Special measurement issues:" ?

masz -10db średni poziom i patrząc względem tego na SPL odejmij -20db o które charakterystyka opada

masz -30db czyli patrząc na 3h 400Hz która jest na -60db masz jej poziom -30dB .

Przelicz na % i gdzie tu masz 0.3 ?

Chyba raczej ~3%.

HDS jest dosyć popularny może ktoś ma pomiary do porównania z innej strony niż Zaph.

Ale nie możesz porównywać bezpośrednio bo są w innych warunkach i innym sprzętem pomiarowym robione który to sprzęt też ma swoje zniekształcenia które dodaje się do THD głośnika .

Pomiary zaph-a porównuj do pomiarów zaph-a po to są do niczego więcej .

Special measurement issues: In this grouping, older harmonic distortion sweeps have dips in the response of the fundamental on the HD charts. This is an artifact of the way my SE was originally setup to measure harmonics, and does not affect the harmonics themselves. It's a function of the mic distance and related phase shift - the recorded signal internally summed with the original signal before plotting to the chart. Only the fundamental is affected, and the harmonics are accurate. For an accurate fundamental here, just take a look at the response curves. Rest assured however that all testing levels in this grouping were set the same for new and old, and the harmonic distortion can be reliably compared.

Jak jest gwiazdka na wykresie to masz patrzeć na SPL bo czerwona linia jest zafałszowana co resztą chyba widać ?

Edytowane przez raven1985

Jak jest gwiazdka na wykresie to masz patrzeć na SPL bo czerwona linia jest zafałszowana co resztą chyba widać ?

Mógłbyś przetłumaczyć bo nie jestem najlepszy w angielskim.

O ile zrozumiałem to trzeba sobie porównywać poziom harmonicznych do charakterystyki bo ta czerwona linie jest wyciągnięta z nosa. No to by wiele tłumaczyło aczkolwiek trochę to od dupy strony.

A w HDS nie ma gwiazdki a wyniki bzdurne.

Jakoś nie budzi to u mnie dużego zaufania. Najprawdopodobniej zapomniał gwiazdki.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

nie możesz porównywać bezpośrednio bo są w innych warunkach i innym sprzętem pomiarowym robione który to sprzęt też ma swoje zniekształcenia które dodaje się do THD głośnika .

No chyba se jajca teraz robisz.

Po co się mikrofony kalibruje, po co odgrodę IEC wyleźli, po co się podaje przy jakim SPLu był pomiar robiony? Twój sprzęt pomiarowy ma zniekształcenia porównywalne ze zniekształceniami głośnika??? To czym ty mierzysz? Chyba linijką.

Zaph nie mierzył sprzętem profesjonalnym tak samo ja go nie posiadam .

Pochwal się jakiego b&k i jakie AP masz na stanie :P

Zaph mierzył 4 cale od kopułki przy poziomie jaki odpowiada 90dB na 1m .

Więc ja ktoś zmierzy z 1m to wiadomo że takich pomiarów nie można bezpośrednio porównać .

I przy takich warunkach wychodzi tak jak na stornie .

Moj pomiar sprzetem uczelnianym >10k zl kopulki SB26STC w komorze z odleglosci 1 metra i SPL94dB (zmierzonym). Suma harmonicznych drugiej oraz trzeciej. Ta kopulka nie ma wybitnych poziomow znieksztalcen, niestety.

Ukryta Zawartość

oraz dodatkowo w tych samych warunkach SB15nrx-8 (chyba byl pod katem 15 stopni) Jak widac, zmasakrowal te kopulke i wszystkie inne znane mi woofery :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

.............................................................................................................................

Pochwal się jakiego b&k i jakie AP masz na stanie :P

O Jeeezu, następny typ z kompleksami... Mam B-5, niedrogi mikrofon, ale skalibrowany, a zniekształcenia toru przy 100 dB są w tysięcznych procenta. Kup sobie i nie jęcz.

Zaph mierzył 4 cale od kopułki przy poziomie jaki odpowiada 90dB na 1m .

No to przepraszam najmocniej, ale tym "pomiarem" to sobie można dupę podetrzeć, jest nic nie warty. Dzięki za uświadomienie, że stronę Zapha należy omijać z daleka.

No to przepraszam najmocniej, ale tym "pomiarem" to sobie można dupę podetrzeć, jest nic nie warty. Dzięki za uświadomienie, że stronę Zapha należy omijać z daleka

Chyba o to właśnie Ravenowi chodziło, że porównując głośniki na jego stronie można tylko te, które mierzył i z charakterystycznego punktu. A ten nie może być wiarygodny jak ktoś robi pomiary z innej odległości. Warunki pomiarów, o których niewiele osób pisze..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ale to nie "ktoś" robi pomiary z innej odległości, tylko Zaph robi z innej. Na całym świecie ludzie mierzą z metra lub z pół metra, nikt nie mierzy z takiej odległości, jak Zaph. Zresztą nawet pomiar z metra jest ostrym kompromisem, bo z metra to słucha się ewentualnie monitorów bliskiego pola, które leżą na konsoli/mikserze, ale z 10 cm to nikt nie słucha niczego przecież.

Ale te pomiary mają być jemu przydatne nie nam, więc robi je jak chce. A to, że reszcie są niepotrzebne w stosunku do tych prawidłowych pomiarów... Myślisz że zapha to obchodzi?:) Nie wydaje mi się..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zaden hobbysta nie robi pomiarow THD z metra, chyba ze amator bez wiedzy, badz ktos, kto ma dostep do komory bezechowej. A nie oszukujmy sie, 95% wszystkich pomiarow w internecie jest wlasnie wykonywanych przez hobbystow bez komory bezechowej.

Dla kopulki nie ma roznicy, czy bedzie to z 10cm czy 1 metr. Tylko dla woofera jest istotne, zeby bylo minimum 25cm

Widzialem juz nawet pajacow robiacych w domowych warunkach wygladzane pomiary thd z metra :D I potem ludzie sie dziwia, dlaczego kopulki maja takie wysokie thd na niskich czestotliwosciach ;)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jakbyś policzył długość bramki, to byś sam doszedł do wniosku, że można zmierzyć zniekształcenia kopułki z metra. No chyba, że twoje kopułki grają poniżej 300 Hz, to przepraszam. To samo z tymi wooferami. A niby dlaczego 25 cm? Z czego to ma wynikać? A obowiązuje tak samo dla woofera 15 cm i 24 cale? :-) A jak już mam 24-calowy woofer Precision Devices, to 25 cm się liczy od kopuły na środku? A może od kosza? :-)

Edytowane przez Father_PiO

Jakbyś policzył długość bramki, to byś sam doszedł do wniosku, że można zmierzyć zniekształcenia kopułki z metra

Znajdz mi taki soft, ktory to potrafi :D:D

A niby dlaczego 25 cm? Z czego to ma wynikać?

kompromis pomiedzy warunkami akustycznymi w pokoju, a maksymalna czestotliwoscia ktora mozemy zmierzyc w polu bliskim + niewyjasnione dla mnie rzeczy, ktore wyszly podczas testow w komorze bezechowej dla glosnikow 5 i 7 calowych ;)

dlaczego kopulki maja takie wysokie thd na niskich czestotliwosciach ;)

Ale kopułki mają wysokie THD dla niskich częstotliwości. Bo jak mają mieć niskie przy powierzchni membrany 5cm2 i wychyleniu poniżej 0,5mm. Oczywiście zależy to od tego co masz na myśli wysokie THD i co masz na myśli niskie częstotliwości. Druga harmoniczna przy 1kHz to przynajmniej 2% a trzecia to przynajmniej 0,5% tylko topowe głośniki mają mniej).

Jeżeli ktoś pomierzył dla kopułki 25mm przy 500 Hz mniej niż 1% to niech lepiej nie zabiera się za pomiary bo najwyraźniej nie ma o tym zielonego pojęcia. Taki wynik może wynikać jedynie z błędów pomiaru. Przede wszystkim SPL dla tych częstotliwości obniża się tak bardzo że thd spada poniżej czułości sprzętu pomiarowego.

To wszystko wina interpretacji pomiaru :) Problem pomiarow zapha jest taki, ze nie widzimy procentow, a H1 jest czesto bledna. Sam mam identyczny problem podczas pomairow THD na soundeasy.

, następny typ z kompleksami...

wszystkie przyrządy mam na miejscu i odpowiedniej długości :P

No to pokaż mi THD tego mica :P

I rozrzut produkcyjny :)

Masz tam małego FET-a który może zawyżać 2 i 4 h.

Sprzęt pro ma gwarantowane parametry po to jest, twój mic z wkładki za 5PLN raczej nie :)

tylko Zaph robi z innej

A wiesz, że nie ma żadnych norm dotyczących pomiaru THD ?

I każdy se może pomierzyć jak chce .

Pomiary zaph-a służyły do porównania kopułek między sobą w ramach grupy jaką mierzył .

Wyraźnie jest to napisane na czerwono na samym początku strony i do tego się nadają do niczego innego .

Cała reszta to wasze nadinterpretacje .

Jak już pharoh wspomniał amator pomierzy z metra i będzie się cieszył, że coś mu wyszło :)

Mój steps z arta nie potrafi :( więc chętnie się dowiem który potrafi :)

Przede wszystkim SPL dla tych częstotliwości obniża się tak bardzo że thd spada poniżej czułości sprzętu pomiarowego.

To nie tak do końca :)

THD jest liczone procentowo do sygnału podstawowego .

Sygnał podstawy maleje więc % harmoniczne mają większy udział nawet jak są na takim samym poziomie jak były np. na 2khz :)

To że maleje sygnał to wcale nie znaczy że automatycznie zniekształcenia są mniejsze bo mogą rosnąć .

Do puli dokładam jeszcze szumy tła pomieszczenia :)

A wracając do tematu wątku :)

U mnie gra właśnie taki topowiec :

Ukryta Zawartość

trudny skurczybyk w aplikacji ;)

Ale potrafi gadać ludzkim głosem tylko trzeba go zmusić :)

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

I rozrzut produkcyjny :)

Sprzęt pro ma gwarantowane parametry po to jest, twój mic z wkładki za 5PLN raczej nie :)

Znasz pojęcie kalibracja? Jeśli znasz, to o jakim rozrzucie mówisz? O jakich "gwarantowanych parametrach"?

Ten, którego używam :D:D Nie wierzysz? :D:D

Mój steps z arta nie potrafi :( więc chętnie się dowiem który potrafi :)

To może powinieneś przeczytać instrukcję do ARTA, bo jest to opisane :D:D:D

Pomiary zaph-a służyły do porównania kopułek między sobą w ramach grupy jaką mierzył .

To jest to super duper mega porównanie. Mniej więcej tak, jak recenzować auta na parkingu z wyłączonymi silnikami i napisać, że wszystkie osiągają taką samą prędkość. Genialne.

A wiesz, że nie ma żadnych norm dotyczących pomiaru THD ?

A wiesz, że mimo tego istnieje pewien standard, którym odpowiedzialni inżynierowie się posługują? Taki, że jak wrzucę pomiary na forum, to KrzysiekA będzie wiedział, co tam jest narysowane i co może zrobić z danym głośnikiem?

dla glosnikow 5 i 7 calowych

Czyli tak jak myślałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi