Skocz do zawartości
IGNORED

Primare A30.1 - czyli bajka o Puchatku..

puchatek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako nowy (rejestrowany) lukarowicz-forumowicz, troche wstepu:

...na audiofilstwo zachorowalem dosc niedawno, 2-3 lata temu. Od razu zapadlem na dwa schorzenia - jazz i dobry dzwiek. dobrze mi z tym, ale jak kazde schorzenie od czasu do czasu daje o sobie znac i trzeba sie poleczyc. Z jazzem jest o tyle latwiej, ze dostep do muzy za rozsadne pieniadze jest niemal rewelacyjny na takim np. allegro.

z drugim kawalkiem choroby jest troche gorzej bo i rozterki powaznejszej natury, wyborow wiecej, no i inna kasa :) historycznie rzecz opisujac na poczatku byl kompletny badziew (choc pamietam, ze jako uczen mialem swietny magnetofon szpulowy Aria.... boze ile fajnych nagran mialem....np. jak Kaczkowski opowiadal o "the wall" puszczajac 'final cut" - delirka na maxa!!!! tudziez jakis gramofon z winylami...., eh to se ne wrati :), potem juz jako ojciec rodzinie jakas wiezyczka Pianocraft. No i wtedy sie zaczelo...

Najpierw drobne zabawy z kabelkami, potem sprzedaz zestawu i (skrycie przed zonka :) zakup MarantzaCd-17 + przejsciowego wzmaka Marantz PM80. Wow! to dopiero bylo...

...do nastepnej zmiany :) Majac smaczka na koncerty na DVD (DKrall, Gilmoure, Kass, Waters...) grane z dobrym dzwiekiem zamienilem CD-17 na Denon 2800MKII. I wiecie co? Ten Denon zagral lepiej niz Marantz!!! Pojawil sie basik, szczegoly - fajnie bylo...

...do nastepnej zmiany :) Poszedl pod noz przejsciowy MarantzPM a przyszla "Bestia" PMA2000R. Wow! ten wzmak naprawde jest super! Z tytulu malej leciwosci 2800MKII przez chwile mialem Denon2200 - i znowu bylo lepiej - choc jako zrodlo CD nie az tak bardzo...

...i zaczelo sie polowanie na DAC-a lub CD za 3-4K. zostalem przekonany przez Elberotha (pozdrowienia!) i jestem szczesliwym posiadaczem DAC Theta Pro Basic II (ciagle tylko nie wiem jak cos moze sie nazywa PRO a potem BASIC, ale to chyba tylko roznica z klockami PRE Thety :)

Denon2200 poszedl pod noz bo juz tylko potrzebowalem dobrego transportu CD a najlepiej, zeby tez byl przyzwoitym DVD (dzieci smieci, bajki, filmy, MOJE koncerty....) I co sie stalo - nie dacie wiary - w MM (Ostrobramska, Wawa) trafilem na absolutny rodzynek w tym przybytku - Pana Pawla, ktory oglednie mowiac cieplym m.....em polewa ten badziew tam sprzedawany (wlacznie ze swoim mlodym, preznym kierownikiem :))) a ktory sie ZNA. Naprawde! Polecil mi ONKYO DV500S (z przeceny bo sie malo swiecil jak na gusta klientow MM), ktore jest porzadnym wyswietlaczem filmow i REWELACYJNYM transportem (nie wiem jak tam jitter, etc.) ale czyta tak porysowane plyty, szybki jak blyskawica - slowem rewelka (nie wiem jak dziala taki CDM4 ale chyba tak) a naped to jakies SANYO - pan Pawel wiedzial i powiedzial :)

no i co... mam to sobie, slucham i jak kazdy (pewnie) z nas typuje kolejny slaby punkt toru. No i padlo teraz na interkonekty i wzmaka. to mnie doprowadzilo do poszukiwan Primare A30.1 (Coplanda CSV28, ?, ?, ?) Bestia wystawiona na allegro, a ja przeznaczam teraz ca.4-5 na wzmaka z wyzszej ligi.

a pro pos ostatnich wpisow o cenach Primare w AK. Luzuje te 9tysiow! Mysle, ze rozsadek nakazuje kupowac z drugiej reki klocki za max. 50% tego co w sklepach. Ceny dystrybutorow, sklepow daja wtedy dobre odniesienie do oferty w necie.

Pozdrawiam wszystkich

Puchatek

https://www.audiostereo.pl/topic/9235-primare-a301-czyli-bajka-o-puchatku/
  • Redaktorzy

Denon... Jak już zamieniasz, to może spróbowałbyś coś z krajowej oferty, np. SoundArt Swing, ewentualnie z rzeczy tańszych Amplifikatora, Baltlaba albo SA Rock?

>puchatek - kto tu slabo o baltlabie pisze. to swietny wzmak, w swojej cenie, nawet nowa wersja z pilotem i nowym wygladem, to okazja. rownierz amplifikator jest conajmniej tak samo godny polecenia. sound artu niestety nie slyszalem, ale ponoc to warte grzechu klocki, to samo kustagon - ich hybryda z lampami. check it out :)

>pitdog: to zapodaja na stronie firmowej: Epoca 1v.3

Naszym celem było stworzenie urządzenia brzmiącego czysto i neutralnie. W konsekwencji, brzmienie całości będzie w dużym stopniu zależeć od pozostałych elementów toru akustycznego. Zwarte, szybkie i spójne brzmienie to cechy natychmiast zauważane przez słuchaczy.

Konstrukcja tzw. dual mono, wyróżnia się zastosowaniem zrównoważonego stopnia mocy bez pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego.

Zasilacz, w którym zastosowano dwa 200-tu watowe transformatory toroidalne zapewni wydajność prądową potrzebną do wysterowania kolumn o impedancji 4 ohm. Symetria zachowana jest również w obudowie wykonanej w taki sposob, by ograniczyć możliwość powstawania szkodliwych drgań i uzyskać dużą sztywność.

Parametry wzmacniacza:

Moc znamionowa @8/4 ohm - 60/100 W

Zniekształcenia THD -

puchatek: mam nadzieję, że to nie ja cię przekanałem tylko ty sam siebie przekanałeś podczas odsłuchu :-)

tak czy inaczej cieszę się że ci się podoba. z thetą jest tak, że jak raz posłuchasz to nie chcesz już nic innego - np człowiek który kupił ode mnie mojego DS Pro Basic IIIa, przesiadł się z DS Pro Progeny (BTW - ostatnio była do kupienia za przyzwoite pieniądze na Allegro).

co do wzmaka to faktycznie możesz zainteresować sie tym Baltlabem. YBA Integre też zacny, tyle że bez pilota. wersję "sans DT" widziałem ostatnio w ogłoszeniach za 3000zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No to miałeś szczęście puchtek że trafiłeś na Pana Pawła (S. zresztą), a zna się bo nie całe życie pracował w MM i zdarzyło mu się handlować bardziej klasowym sprzętem :) .. no i rozsądny też jest, tzn. jak widzi inteligetną twarz to od razu zaczyna inną rozmowę :)

Pzdr.

>lolo: a wiesz jak sie zaczelo? P. Pawel krzywil sie po swojemu przy kazdym klocki, choc zawsze - jak to mowil "nie ma najmniejszego problemu", spokojnie przynosil plytki, etc..... no a potem, 1,5 godziny gadalismy o nagraniach, mobileFidelity, DAC, FMAkustyk, :"zepsutych" klockach (nafaszerowanych gadzetami, itp...) - najfajniejsze 1,5 godziny jakie spedzilem w tym przybytku. Niech zyje Pan Pawel :)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.