Skocz do zawartości
IGNORED

Elektrostaty czyli wszystko o słuchawkach i wzmacniaczach elektrostatycznych.

johny

Rekomendowane odpowiedzi

Ależ przecież masz to co masz lepiej już trudno :) Jak dla mnie momentami muzyka na Staxach zaczyna być odrealniona a na Orfeuszu już zupełnie i to już jest baśń nic nie mająca z dźwiękiem bez prądu wspólnego; to inny byt!

Śmiem twierdzić, że można lepiej (z lepszą artykulacją, pierwiastkiem live i sceną oderwaną od przetworników tak bardzo, że zapomina się o słuchawkach na głowie) :).

Pewnie jak się siedzi w saunie i temperatura jest ciut za duża.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość brodacz

(Konto usunięte)

"Śmiem twierdzić, że można lepiej (z lepszą artykulacją, pierwiastkiem live i sceną oderwaną od przetworników tak bardzo, że zapomina się o słuchawkach na głowie) :)."

Mogos co miales na mysli ?

Hd 800 + Mit Oracle MA X

:-)

zazdroszczę Ci tego MA X -a Marku. Jestem pierwszy w kolejce do odsłuchu....

....w swoim systemie...

Hd 800 + Mit Oracle MA X

zazdroszczę Ci tego MA X -a Marku. Jestem pierwszy w kolejce do odsłuchu....

....w swoim systemie...

Ciepło :) Jednak najwięcej do powiedzenia ma JRiver na "sterydach".

Ciepło ale najwięcej do powiedzenia ma jednak JRiver na "sterydach".

Johny przydałoby się żebyś rzucił uchem na moją obecną konfigurację bo ja mogę być pod wpływem samozachwytu. I to nie z powodu MA X-a. Posłuchałbyś też jak HD800 brzmią z subwooferem zasilanym z oddzielnego przetwornika DA. Dzięki kilku wyjściom cyfrowym HIFace EVO można trochę poeksperymentować..

"Śmiem twierdzić, że można lepiej (z lepszą artykulacją, pierwiastkiem live i sceną oderwaną od przetworników tak bardzo, że zapomina się o słuchawkach na głowie) :)."

Mogos co miales na mysli ?

Swoje buńczuczne i myślę, że w tym wątku bardzo odważne stwierdzenie zamieściłem na bazie odsłuchu 009 w Johnowym systemie. HD800 nie potrafią wszystkiego i brakuje im pewnych cech, które mi się podobają w 009. Odbiór całościowy jest też kwestią preferencji słuchającego. HD800 potrafią lepiej zagrać tak jak ja lubię czyli "niebezpiecznie" zbliżając się do odczuć jakie towarzyszą przy słuchaniu muzyki na żywo. Przy najbliższej okazji przydałoby się sprawdzić jak by zagrały 009 w miejsce HD800. Przekazu na żywo nic nie zastąpi ale i on nie zawsze jest udany(sprzęt, akustyka sali, nagłośnienie, odpowiednie miejsce) i potrafi mieć swoje mankamenty. Po koncercie Stańki we Wrocławiu po powrocie do domu musiałem sobie zapuścić muzę z mojego grajka co by dopełnić mocy wrażeń.

HD800 z subwoferem

Sorry ale o co chodzi ,sluchasz sluchawek a w tle gdzies w pokoju gra sub ???

Nie próbowałeś nigdy tak? Sub nie gra w tle tylko dopełnia słuchawki.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

"Nie próbowałeś nigdy tak? Sub nie gra w tle tylko dopełnia słuchawki. "

Nie probowalem i nie bede probowal.Dla mnie to jakies dziwy.Jestem badzo zaskoczony ze tak tobisz.

To juz jest jak dla mnie za duzy hardcore :) Ja nie lubie suba z glosnikami a co tu dopiero ze sluchawkami.

Sam wymysliles takie cuda ?

"Nie próbowałeś nigdy tak? Sub nie gra w tle tylko dopełnia słuchawki. "

Nie probowalem i nie bede probowal.Dla mnie to jakies dziwy.Jestem badzo zaskoczony ze tak tobisz.

To juz jest jak dla mnie za duzy hardcore :) Ja nie lubie suba z glosnikami a co tu dopiero ze sluchawkami.

Sam wymysliles takie cuda ?

Pomysł nie jest mój. Wziął się z opisów odsłuchów AKG1000 własnie z subwooferem. Tylko żeby było jasne jest to subwoofer dedykowany do muzyki USHER SW-103 i niewiele z kinem domowym ma wspólnego.

Pomysł nie jest mój. Wziął się z opisów odsłuchów AKG1000 własnie z subwooferem. Tylko żeby było jasne jest to subwoofer dedykowany do muzyki USHER SW-103 i niewiele z kinem domowym ma wspólnego.

Pomysł rewelacja . Subwoofer ma dwie zwrotki opóźnienia ale dopełnia muze . Pogratulować pomysłu .

Pomysł rewelacja . Subwoofer ma dwie zwrotki opóźnienia ale dopełnia muzę . Pogratulować pomysłu .

Opóźnienie na pewno jest i to właśnie ono prawdopodobnie jest powodem uprzestrzennienia dźwięku i nadania niskim częstotliwościom głębszych wybrzmień. Ja nie słucham tak na co dzień. Nie słyszę w takim układzie, żeby dochodziło do rozmycia przekazu. Nie można przesadzić z głośnością ale to reguluję z pilota poprzez DACa dozując ilość efektu. Nie należy traktować tego jako rewelacji ale uważam, że jest warte spróbowania i od czasu do czasu posłuchania inaczej.

Ach ten bass :)

Brodacz wcale nie chodzi o efekt bum bum. Jestem daleki od tego. Jak tylko będzie okazja to wypróbuję tego na Johnym i wtedy posłuchamy jego opinii. Nie jestem basolubem ale obecność tego pasma w odpowiedniej ilości oprócz tego co pisałem powyżej powoduje miłe ocieplenie dźwięku i w jakiś sposób wpływa też na wysokie rejestry nadając im jakby większej gładkości. W końcu to jeden przetwornik który musi to jakoś przenieść ze świata elektryki do kinetyki. Subwoofer wywołując ciśnienie z zewnątrz też wpływa na ruch membrany przetwornika. Prosty eksperyment można przeprowadzić z subwooferem np od mini zestawu (tylko żeby to nie był pełen plastik bombastic). Trzeba tylko mieć dwa wyjścia z DACa. Albo dwa DACki.

• 2 tygodnie później...
Gość brodacz

(Konto usunięte)

http://hifilounge.co.uk/stax-sr-009-headphones

Kolejne sluchawki ktore sa w Europie duzo tansze niz w kraju tylko dla bardzo bogatych ludzi.

W Europie HD800 nowki prosto ze sklepu mozna kupic o 300 euro taniej to samo tyczy sie Audeze LCD3 i pewnie wielu innych.

http://www.avclass.nl/hifi/hifi-hoofdtelefoon/sennheiser-hd800.html

Ale co ja sie tu glupio dziwie ceny zywnosci w Polsce sa juz prawie na tym samym poziomie co w Irlandii

a cale agd i rtv oraz ubrania na tym samym albo nawet w Irlandii jeszcze tansze.

Wiesz to taki język ludzi będących w temacie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Dla tego nie rozumiem bo ja wogole nie jestem w temacie tylko sobie muzyczki slucham.

Ja nawet za Boga nie wiem o co chodzi w tych wykresach co ludzie po ich ogladaniu wiedza jak sluchawki brzmia i nawet jedne z drugimi potrafia dzieki wykresom porownac.Ja jestem amatorem bo ja musze posluchac :)

Ja też oceniam słuchawki po brzmieniu a nie po wykresach ale te ostatnie też są bardzo ważne i wiele mówią

o poprawności konstrukcji .

A te "Bondy" to Stax 007 :-)

Gość brodacz

(Konto usunięte)

No tak Bondy patrz ,ze nie wpadlem hahaha ale dobre to ,dobre :)

507 nie slyszalem za to mialem przez pol roku 009.Wiele osob mowi ,ze 507 to jest granie zblizone charakterem to 009 tylko na nizszym poziomie i wszytskiego jest mniej.

Bondy :) MK1 ma caly czas.

009 to technika i szczegol ,taki az do bolu ze az wokalistce siedzisz w gardle.Slaba scena

Bondy MK1 to magia ciepelko i rozkosz sluchania.Lepsza scena

Z lambd mialem 404LE i chcac lambdy wybralbym je niz dzwiek idacy w strone 009.

MK1 to jedne z najlepszych sluchawek jakie mialem na glowie i choc 507 nie slyszalem jestem pewien ze wybralbym MK1.Tylko trzeba je posluchac jak wszystko gdyz wielu ludzi nie lubi te prezentacji odsunietej od oglowy, dla mnie to ogromny plus.

Tez zalezy jaka prezentacje i typ brzmienia Ty lubisz.

Tadeo czy ja myle Cie z kims czy dobrze pamietam ,ze miales i byles fanem sprzetow Pana Dubiela ?

Gość brodacz

(Konto usunięte)

O Ty lobuzie masz Eurydyke :) no to piateczka.

W takim razie tylko Bondy MK1.

Rozmawialem z Panem Dubielem jakis czas temu i powiedzial mi ,ze 009 mu sie nie podobaly wiec sadze ze jego sprzet gra zupelnie inaczej ( bo kto by robil sprzet ktorego dzwiek mu sie nie podoba ).Jesli wiec Ty lubisz dzwiek Dubiela to idac po lancuszku przypuszczam ze bedziesz wolal MK1.

Te sluchawki sa tez najwygodniejszymi jakie nosilem.

U Piotra Ryki na stronie znajdziesz wiele opisow brzmienia Eurydyki z MK1.

Bondow MK2 nie slyszalem.

Masz jeszcze Nirvane ?

" ... w oczekiwaniu na Orfeusza ...."

Petarda nie ma co :)

Eurydyka brzmi tez fantastycznie z SR-Omega ,to moje referencyne brzmienie ( Orfiego nie slyszalem ).

CD Nirvana też mam :-) , żywię nadzieję,że po przybyciu paczki ze słuchawkami od Pana Sebastiana będzie nirwana ...

Niestety ze względów finansowych musiałem zdecydować się na 507 ,tak po cichu liczę,że Pan Bogusław nie powiedział

jeszcze ostatniego słowa w "temacie" ... ... słuchawek ,

Konstruktor jest ambitny , porywa się na "świętość " tj. Orfeusza .

W każdym jak nie wyjdzie wspomniany powyżej to będzie to coś w "tym kierunku" synergiczne z Eurydyką za normalne

"ludzkie pieniądze" .

Miałeś może okazję osobiście porównać Staxa SR-507 z "Bondem" bo stoję przed dylematem :-) ?

Do tego co napisał wcześniej Przemek...

Zwróć uwagę na modele tego "Bonda". Niby takie same, ale jednak różnie grające. Stax SR-007 MK1, to wyjątkowe słuchawki - jaśniejsze, bardziej przestrzenne i trochę podobne do legendarnych SR-Omega. Nowe, oznaczone SR-007 MK2, to już inne granie - zdecydowanie ciemniejsze, z mniejszą sceną, trochę jakbyś włączył loudness. Na tle obydwu modeli SR-007 Lambda SR-507 zagra zdecydowanie inaczej - dużą porcją szczegółów z powodu przesunięcia balansu tonalnego w górę.

Od co najmniej 5 lat mam styczność z projektem Eurydyki. Mało kto wie, jak długo trwały prace nad tym wzmacniaczem i jakie były jego losy. Tylko dzięki cierpliwości, niesamowitemu zaangażowaniu i konsekwencji mojego przyjaciela Andrzeja, Pan Bogusław Dubiel zrobił właśnie takie urządzenie. Wspominam o tym, ponieważ na początku Eurydyka była 'strojona" pod słuchawki Stax SR-007 MK2 i moim zdaniem właśnie ten model Staksów może być idealnym rozwiązaniem.

Pierwszy raz systemu Staxa miałem okazje posłuchać jakieś 10 lat temu ,potem jeszcze kilka razy było to niestety

niskie modele stąd moje trochę wypaczone spojrzenie na tego producenta .

Ważne jest też żródło a tu podpięte były jakieś niskie modele Marantza ,Onkyo i 4 lata temu Yamaha CD S2000.

Dlatego większe wrażenie robiły na mnie Sennki czy Bayerdynamiki bo bardziej trafiały w moje preferencje :-)

Teraz szarpnąłem się na porządny wzmacniacz słuchawkowy i na początek te 507-ki ,zobaczymy/posłuchamy

co będzie dalej ? :-)

009 to technika i szczegol ,taki az do bolu ze az wokalistce siedzisz w gardle.Slaba scena

Przemek zlituj się, ludzie czytają ...

Miałeś może okazję osobiście porównać Staxa SR-507 z "Bondem" bo stoję przed dylematem :-) ?

To dwa inne światy. 007 Mk I to urocza, dojrzała brunetka z doskonałym makijażem i inteligentnym zmysłowym i czarującym spojrzeniem a SR-507 to długonoga, szczupła i wysportowana blondynka o zimnym spojrzeniu z konkretnymi zamiarami :-)

Wiktor jak prace nad Lrt?

Gość brodacz

(Konto usunięte)

A znasz Johny bardziej techniczne i bardziej szczegolowe sluchawki niz 009 bo ja jeszcze na takie nie trafilem.

Dla Ciebie to "prawda" dla mnie to wszystko jest az za..... i nie ma sie tu co litowac one tak graja.Wokale sa tak przenikliwe i tak nadrealne ze w prawdziwym swiecie nigdy nie slyszalem zeby ktos tak do mnie mowil.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.