Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm do klasyki?

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

jeśli już koniecznie mają być Paradigmy to zdecydowanie lepiej powinny zagrać REFERENCE STUDIO/20 v.3. Co prawda z kolumn z metalowymi kopułkami preferuję Triangle i BC Acoustic.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

https://www.audiostereo.pl/topic/9243-paradigm-do-klasyki/#findComment-138612

hmm

jestem szczęśliwym posiadaczem studio 20 v3

słucham bardzo dużo różnej muzyki i szukałem kolumn uniwersalnych do MOJEGO wzmacniacza (A300 jest raczej ciepły i muzykalny, to może być zupełnie inny dżwięk niż Twój Marantz)

słucham też sporo tak zwanej muzyi dawnej i baroku i jestem zadowolony z wierności barwy brzmienia, choć wokal (jak dla mnie) mógłby być bardziej wyeksponowany (uwaga: mam niedobrane kable, więc to może się poprawić)

to co mnie w paradigmach zaskoczyło (i zdecydowało o kupmnie) to bardzo dobre brzmienie instrumentów tzw perkusyjnych i strunowch (muzykologów i instrumentoznawcó przepraszam za niefachowość) - skrzypce, fortepian, perkusja, gitary, lutnie brzmią fantastycznie

zwłaszcza zaskoczyły mnie ciepło, miękko a jednocześnie przejrzyście grające skrzypce i potęga fortepianu, raczej (po recenzjach) spodziewałem się tu trochę "chamstwa" (jak ujął to w jednym z wpisów beszti), ale pewnie zagrałą tu synergia z A300

dobrze wypadają chóry dzieki przejrzystości, choć głosy ludzkie mogłyby być bardziej "mięsiste" - ale to w kategoriach bezwględnych, bo za cenę nieco powyżej 3000 jest b dobrze

nie wiem co Ci poradzić, posZukałbym na pewno lepszego wmzacniacza i źródła najpierw

bo np Castle, z "neutralnym" wzmacniaczem mogłyby być świetne do baroku, albo spróbować z lampą i jakimiś przejrzystymi kolumnami (ELac 510? nie wiem, są lepsi specjaliści od lamy)

na pewno nie odrzucałbym Paradigmów tylko ze względu na obiektywne opinie, choć do tzw. klasyki to lepiej je łączyć z "ciepłymi" wzmacniaczami

https://www.audiostereo.pl/topic/9243-paradigm-do-klasyki/#findComment-139802

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.