Skocz do zawartości
IGNORED

Skomplikowana zwrotnica Dynaudio

wojtas75

Rekomendowane odpowiedzi

Wykonałem w końcu pomiary.Okazało sie ze jest bardzo dobrze.Przy 5kHz jest tylko mała zapadłosć ,ale można ja wyrównac pochylajac głosniki.Odpowiedz impulsowa też super.Wykres niskich też równy z łagodnym spadkiem.Tylko to lekkie wyostrzenie ,ale myśle że moze byc to brak obwodu kompensującego impedancje(nie podłaczony z powodu braku czesci) no i jeszcze wymiana kondensatorów.Jak pomierzę po wymianie to wrzuce wykresy ;)

• 2 miesiące później...

No dobra.Fundusze na części są .Zastanawiam się natomiast nad kondensatorem w filtrze głośnika nisko-sredniotonowego (10uF równolegle) czy nie zamienić go też na dobry polipropylen?

Mówisz EMIL że to korektor impedancji.Ja myślałem że to cześć fltru 2 rzędu,ale w dynkach przecież jest zawsze 1 rząd.Czy dobrze myślę?

Czy takie elektrolity będą stosowne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Teraz mam visatony z gładka folią

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wojtek.

od, zdaje się, pierwszej strony piszę, że to korektor impedancji:) Rząd jest pierwszy + korektor impedancji.

Skoro będziesz robił pomiary to kup mkp jantzena 10u za 10zł sztuka i pomierz obie wersje, za ten eksperyment forumowicze będą Ci dozgonnie wdzięczni.

Tylko nie dawaj tych nichiconów, zastosuj jakiś porządny bipolar.

witam

potwierdzam 'objawy' podmiany bipolara na MKP w układzie korekcji impedancji niskotonowego; testowane na Dynaudio Audience 82;

pozdrawiam

PS. może ma to związek z cewką rdzeniową, która jest 'za wolna' dla MKP i mamy 'rozjazd' ;)

• 9 miesięcy później...

Witam

Jako, że forum ma służyć również wymianie doświadczeń, więc piszę.

Zacytuję moją wypowiedź z tego wątku:

"potwierdzam 'objawy' podmiany bipolara na MKP w układzie korekcji impedancji niskotonowego; testowane na Dynaudio Audience 82;"

Pograłem na MKP szmat czasu, wróciłem do bipolara (wstawiłem Mundorfa, ponieważ BENNIC gdzieś się wykruszył), i Panowie jest dupa ! Gram na nich ok. tygodnia i tęsknię za MKP, wróciło dudnienie, jakieś nienaturalne wypełnienie zakresu niskotonowego, zatracenie konturów.

Problem w tym, że dokładnie takie same odczucia były po wymianie bipolarów BENNIC na MKP ! :D

Taka jest moja 'prawda obiektywna'.

PS. Chyba już stary się robię.

PS2. Podobny efekt zaobserwowałem, jak wymieniłem rezystory w układach korekcji impedancji na SUPERESY, potem błyskawicznie powróciłem do metalizowanych;

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.