Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki poziom sygnału line out np. w preampie, DACu itp.

donmarciano

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi...

Jaki jest sugerowany poziom sygnału z wyjścia liniowego w urządzeniach typu DAC, preamp na lampach itp?

Wiem, że wg Wikipedii - Consumer audio −10 dBV 0.316Vrms czyli 0.447Vpk (amplituda)

Chodzi mi jednak o to, jakie są granice przyzwoitości i oczywiście kompatybilności z innymi klockami.

Pytam dlatego, że chciałbym zminimalizować wzmacnianie szumów i przydźwięku sieciowego z lampucery wyposażonej w wyjście na lampach.

Przy niskim poziomie wyjściowym z lampucery, aby wzmacniacz mocy mógł zagrać nieco głośniej podbija oprócz użytecznego sygnału jeszcze te śmieci, których nie udaję mi się całkowicie wyeliminować. Gdy na lampy daję już mocniejszy sygnał szum i brum jest na bardzo niskim poziomie względem interesującego mnie sygnału.

Poziom mierzę woltomierzem true-rms dając na DACa po optyku sygnał sinus z generatora 1kHz z PC przy max głośności.

Obecnie mam około 1Vrms (czy to nie za dużo dla kolejnego stopnia?). Dla porównania gołe wyjście liniowe PC (Realtek) daje 0,430V przy max na suwaku.

---

Ja coś pamiętam że jest 2 Vrms w klockach. Przedwzmacniacz nie ma wzmacniać sygnału tylko go tłumić.

No ale napewno wypowie się ktoś bardziej kompetentny odemnie :)

przedwamacniacz ma tłumić sygnał ? A to jakaś nowa definicja wzmacniacza :)

Jak żyje pierwsze słyszę :)

Kiedyś to były jakieś standardy dziś to chulaj dusza pikła nie ma

ogólnie parametry standaryzowała jak mnie pamieć nie myli norma DIN no ale powiedzmy sobie tak było w radiofoni profesionalnej

W domowej hmmm 2 V na wyjściu przedwzmacniacza styknie :)

3 VRMS też nie bedzie źle

Ogólnie są nawet przedwzmacniacza dajace i 10 V RMS na wyjsciu

ale nie przesadzajmy 2 V jest OK

Ogólnie przedwzmacniacz ma doprowadzić do jakiegoś standartu poweidzmy niech bedzie to owy standart 2 V

ale na pewno ma wzmocnić :) i przy okazji ma mieć duza imp wejsciową a małą wyjściową :)

I bedzie OK

a standardem powinno być to :

(0 dBu) is the voltage required to produce 1 mW of power across a 600 Ω load - approximately 0.7746 VRMS

I kiedy s tak było

2Vrms jest ok

3Vrms to moim zdaniem za dużo, daje to 8,5Vpp

6Vrms i więcej to na wyjściach zbalansowanych ale to inna bajka.

Czyli te 0,430Vrms z PC to raczej cienizna...

Jeśli dobrze zmierzone to słabo, ale te mierniki... tylko oscyloskop

Jeśli dałem mu sinus 1khz czy też 50Hz i wykazywało taki poziom to myślę, ze zmierzył to poprawnie. w końcu przeznaczony on jest głównie do prądu przemiennego a to jego ideał. Poza tym to akurat miernik z wyższej półki.

---

No to dużo w rzyciu nie słyszałeś to jest raz.

Dwa czym innym jest bufor o wzmocnieniu 1 do 1 który jest w przedwzmacniaczu aktywnym.

Trzy wedle standardów to końcówki robi się mniejwięcej o czułości 2 Vrms i takowe powinno mieć przedwzmacniacz napięcie na wyściu.

Po czwarte chamskim i ironicznym tonem to sobie możesz rozmawiać z partnerką/partnerem w domu jeśli Ci na to pozwoli.

No a jak już w życiu usłyszysz troszeczkę więcej to i może będzie chętny do rozmowy z Tobą. Bo twój wyniosły i pouczającyton bynajmniej jest nie miły, Z racji taktu ograniczę swoją wpowiedź do tego momentu.

Pozdrawiam Arczi

Jaki jest sugerowany poziom sygnału z wyjścia liniowego w urządzeniach typu DAC, preamp na lampach itp?

Standardem jest 2 Vrms.

Zerknij w parametry jakiejś końcówki mocy, np. Primare A30.2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym wzmacniaczu pełne wysterowanie na wejściach liniowych następuje dla sygnału 1 V rms. Czyli wtedy wzmacniacz daje pełne 120 W na kanał. Jak sam widzisz, nawet dla najgłośniejszego grania i tak trzeba sygnał przyciszyć, a co dopiero jeśli słuchamy przy normalnej głośności.

Nazwij przedwzmacniacz "tłumikiem" (jak się kiedyś mówiło) i wszystko Ci się będzie zgadzać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokladnie, standardem od strony zrodla, czy tych tanich czy drozszych jak malem okazje sprawdzic jest ok 2 Vrms. Przykre, ale niektore firmy w konkretnych modelach stosuja odstempstwa. Czasami powoduje to dodatkowe problemy.

Właśnie zapoznałem się z opisem TrueRTA, wygląda to zacnie, znacie może jakieś poradniki czy przykłady dla początkujacych? Te na stronie producenta i z linków już obczytałem. Na ten moment interesuje mnie wykorzystanie TrueRTA jako oscyloskopu oraz do analizy pasma. Oprócz kwestii pomiarów interesuje mnie sama metodologia podłączania się do wyjść - jak pomierzyć preamp a jak wzmacniacz. Tak żeby nie uszkodzić karty dźwiękowej. Jaki właściwie sygnał możńa podać na line-in?

Zacznij od pomiarów samej karty dźwiękowej która siedzi w komputerze - to jest punkt odniesienia, nic co ma lepsze parametry niż ta karta nie zobaczysz. Dlatego warto zainwestować w dobrą kartę dźwiękową z dobrym wejściem i wyjściem analogowym. Sam pomiar Vrms jest w nim prosty, wybierasz źródło sygnału i cel sygnału, wcześniej ustawasz funkcję oscyloskopu, ustawiasz sinus 1000Hz i poziom 0 (uwaga domyślnie jest -10) i w lewym rogu widać jaki jest Vrms. Do samego pomiaru Vrms może być zwykła, zintegrowana dźwiękówka.

Ja u siebie z dźwiękówki w lapku mam 2V na oscyloskopie. Natomiast często przy wzmacniaczach lampowych czułość jaką najczęściej spotykam mieści się w zakresie 0,7-1V.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.