Skocz do zawartości
IGNORED

Czyszczenie wzmacniacza

jacekl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytkich,

mam do Was pytanie, czy jest jakiś sposób na oczyszczenie z kurzu wzmacniacza w środku. Wzmacniacz ma około 5-6 lat, przec cały czas pracuje idealnie, z zewnątrz jest idealny natmiast w środku widać troszeczke kurzu. Wiem, że powinieneem go rozebrać i oczyścić, jednak lubię mieć sprzęt fabrycznie skręcony - a w tym wzmacniaczu jest nawet z boku plomba. Ponadto w najbliższej przyszłości chciałbym zamienić ten wzmacniacz na nowy, lepszy i przy sprzedaży każdy mi powie, że był otwierany i naprawiany. Czy jest jakiś sposób - może jakiś elektrostatyczny spray itp.

z góry dziękuję za odpowiedzi

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/9251-czyszczenie-wzmacniacza/

No lepiej go rozkręcić i przedmuchać powietrzem niż żeby go szlak trafił, wtedy na pewno będzie naprawiany. tylko laik totalny powie że był naprawiany bo był rozkręcany. ja osobiście bym nie kupił używanego klocka jak bym do niego nie zajrzał.

wydaje mi sie ze kurz w srodku wzmaka w zaden sposob nie wplywa na jakosc dzwieku. Jezeli spodziewasz sie, ze bedziesz sprzedawac w przyszlosci wzmaka, jezeli masz do niego papiery i karton..... pozbycie sie polomby to chyba niemadra rzecz......

Jak kupiec bedzie chcial do niego zajrzec, to chyba tylko taki, ktory zdecydowany jest kupic wzmaka ale pod warunkiem ze nic w srodku nie bylo grzebane. Jak mu polomba nie starczy, niech otwiera, płaci i bierze.

Przeciez nie musisz mu otworzyc zeby sobie zajrzal i poszedl.

Co mozna oczyscic we wzmaku, a co moze miec wplyw na jakosc dzwieku, to pokretla. Niektore potencjimetry i przelaczniki maja trudny dostep do stykow i trudno to przeczyscic. Zawsze musi byc specjalny preparat, ktory nie powoduje korozji.

Najlepiej wzmaka nie otwieraj, przeczysc tylko wtyki glosnikowe i do czinczow

niedawno trafil do mnie analogowy model tunera sony z konca lat 70 tych.

Wszystkie elementy pokrywala powloka ladnego rasowego kurzu.

W tego typu sprzecie zawsze trzeba co jakis czas czyscic element strojenia. Takie cos z metalowymi zeberkami.

Zabrudzenie czy kurz wplywa na jakosc odbioru i plynnosc strojenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.