Skocz do zawartości
IGNORED

EMU PCIe 1212m + wzmacniacz słuchawkowy

octaveFuzz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem całkiem nowy na forum. Jestem też mało zaawansowany w tematyce sprzętu Audio. Otóż mam kartę dźwiękową EMU PCIe 1212m. Niedawno kupiłem sobie tanie słuchawki AKG K77. Używam ich głównie do słuchania muzyki. Podłączam je przez przejściówkę do jednego z wyjść OUT. I co...? Sygnał jest słaby, ale poprawny. To znaczy, nie ma fajerwerków... Bo spodziewałem się po tej karcie wiele, wiele więcej. Na zwykłym Samsungu Galaxy Y gra lepiej niż na tej karcie, która miała być tak wypasiona. Po drugie, kiedy chcę ściszyć/podgłosić muszę to robić z poziomu Winampa myszką; suwakiem Volume. Jest to bardzo uciążliwe.

Rozważam więc zakup jakiegoś wzmacniacza słuchawkowego. Nigdy wcześniej nie korzystałem z podobnego urządzenia. Mam parę pytań do Was:

1. Czy w ogóle da się coś takiego podłączyć do mojej karty muzycznej? Jeśli tak, to w jaki sposób? (Wydaje mi się, że przejściówką 2x chinch -> 6,3 mm Jack)

2. Co to zmieni w brzmieniu? Wiem, że to może głupie pytanie, ale z tego co mi się wydaje powinno zagrać głośniej, bardziej przestrzennie i dynamicznie.

Teraz kwestia wyboru takiego wzmacniacza. Mam na ten cel około do 300-350 zł. Interesują mnie sprzęty NOWE. No... jeśli sprzęt będzie tego wart, jestem gotów dołożyć trochę.

Kryteria? 1 kanał, możliwość podpięcia do karty poprzez gniazdo Jack lub 2x chinch, dobra jakość, potencjometr głośności, zewnętrzny zasilacz.

Myślałem nad wzmacniaczami firmy Nostromo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz firmy B-Tech

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za odpowiedzi. Pozdro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim, karta E-MU 1212m nie posiada na pokładzie wzmacniacza słuchawkowego.

Sposób bezpośredniego podłączenia słuchawek nawet do wejść liniowych zrealizowałeś źle - karta na wyjściu ma dwa gniazda zbalansowane (symetryczne) jack. Miałeś na słuchawkach sygnał z jednego kanału w przeciwfazie.

Jeżeli użyłbyś takiego wzmacniacza jak Nostromo czy B-Tech, to połączenie z kartą powinno być przy pomocy kabla 2x jack mono->2x cinch, np. takie jak te (w zależności od długości)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

• 3 lata później...

że odkopię :)

Witam

mam na pokładzie E-mu 1212, która to daje sygnał na monitory.

Z uwagi na otoczenie czasami potrzebuję przejść na słuchawki (stare AKG 280 K ).

Teraz, czy trzeba kupić wzmacniacz słuchawkowy (które wyjścia z karty, czy trzebaby przełączać kable zasilające Monitory i ew. wzmaka ) To jedno co mi przychodzi do głowy.

A może jest jakieś rozwiązanie dla słuchawek przez usb ?

Coś na wzór karty muz. zewnętrznej z wejściem 6.3 ?

Co myślicie ? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.