Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DP-23F - igła/wkładka

basstoll

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. To mój pierwszy post na tym forum i zarazem pytanie. Jako że dopiero zaczynam moją przygodę z gramofonami chciałbym aby ktoś z doświadczeniem udzielił mi odpowiedzi na moje pytanie. Chcę kupić gramofon Denon DP-23F, ma on służyć mi tylko i wyłącznie do słuchania muzyki. Moje pytanie dotyczy wkładki i igły do tego gramofonu - czy są to przedmioty łatwo dostępne? Chciałbym uniknąć sytuacji w której po kupnie gramofonu dowiaduję się, że dostanie najważniejszej części do niego graniczy z cudem. Prosiłbym również, jeżeli oczywiście okazałoby się, że te wkładki są popularne, o doradzenie w jaką wkładkę się zaopatrzyć. Z góry dziękuję za rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/92648-denon-dp-23f-ig%C5%82awk%C5%82adka/

Witam. To mój pierwszy post na tym forum i zarazem pytanie. Jako że dopiero zaczynam moją przygodę z gramofonami chciałbym aby ktoś z doświadczeniem udzielił mi odpowiedzi na moje pytanie. Chcę kupić gramofon Denon DP-23F, ma on służyć mi tylko i wyłącznie do słuchania muzyki. Moje pytanie dotyczy wkładki i igły do tego gramofonu - czy są to przedmioty łatwo dostępne? Chciałbym uniknąć sytuacji w której po kupnie gramofonu dowiaduję się, że dostanie najważniejszej części do niego graniczy z cudem. Prosiłbym również, jeżeli oczywiście okazałoby się, że te wkładki są popularne, o doradzenie w jaką wkładkę się zaopatrzyć. Z góry dziękuję za rady.

Popatrz choćby na stronę ze zdjęciami tego Denona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu są założone do niego bardzo rozmaite wkładki, i lepsze, i gorsze. Na pewno coś dobierzesz, wkładka raczej powinna być nowa, a jak używana to od wiarygodnego sprzedającego. W grę wchodzi też wymiana samej zużytej igły we wkładce, ale najlepiej na produkt oryginalny, bo łaszczyć się na pierwszy lepszy, chiński zamiennik igły nie ma co.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ci sądzicie o wkładce ortofon om 5e? Będzie pasować do tego denona?

Jeśli ten Denon jest całkowicie sprawny, to Ortofonik OM-5E jest wkładką zbyt skromną do niego, aby wykorzystać choć więcej niż połowę możliwości gramofonu. OM-5e to taka wkładka "rozruchowa", producenci gramofonów zakładają ją do swoich wyrobów żeby była możliwość sprawdzenia czy gramofon wogóle gra. Budżet 100 zł na nową wkładkę mi osobiście wydaje się zbyt skromny. Teraz są tzw. ciężkie czasy, wszystko co z vinylem związane szybko drożeje, 100 zł kosztuje obecnie jedna nowa płyta, albo plastikowy krążek do dociskania płyty do talerza. Za 100 zł to można było kupić jaką-taką wkładkę ale 10-15 lat temu, zanim rozpętało się "parcie na vinyl", któremu szereg kolegów z niewiadomych mi przyczyn ochoczo przyklaskuje, nakręcając skutecznie spiralę cenową.

Ten Ortofon jest dość wysoką wkładką (w sensie gabarytu), a ramię Denona nie ma regulacji VTA, czyli nie można go odpowiednio wysoko unieść na pivocie aby wkładka dobrze pasowała. Na pewno Denon pogra dobrze z wkładkami Denona - sprawdź wkładki DL-110 i DL-160, ale czuję, że ich ceny nie będą Ci odpowiadały. W takim razie może Goldring "Elektra", powienien lepiej pasować, a jak go dobrze ustawisz w ramieniu, to jest szansa, że zostanie dłużej niż miesiąc.

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.