Skocz do zawartości
IGNORED

Kino Domowe. Mały Budżet, 820 zł. Jest Szansa ?

kamilradom1910

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was drodzy forumowicze. Chciałbym was prosić o pomoc. Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o segmentowy sprzęt Audio. Dotychczasowymi moimi kinami domowymi były plastikowe zestawy Samsung HT-Z310, oraz Panasonic SC-HT 990. Samsung nie odpowiadał mi ze względu na małą ilość basu, znaczy był ale taki pusty. Nie żył :) W Panasonicu było dużo lepiej ale nie było wyjść cyfrowych i miał mało ustawień dźwięku. Po pewnym czasie znudził mi się. Chciałem was zapytać czy da się kupić w cenie 820zł za wszystko jakiś dobry amplituner i głośniki który będzie grał lepiej niż posiadane przeze mnie wcześniej sprzęty ?? Narazie może być bez DVD które zakupię później. Źródłem będzie komputer z wyjściem coaxial oraz dekoder Vectry z wyjściem optycznym przy oglądaniu Telewizji. Chciałbym aby ten amplituner był minimum 5.1 gdyż użytkowałbym go głównie do filmów. W sumie do muzyki też. Ostatnio słucham dużo muzyki z lat 80 i 90. Chciałbym aby było słychać np. że jak gra gitara, to jest to napewno gitara a nie coś co ją przypomina, rozchodził się przyjemny słyszalny basik, wokale były w miarę dobrze odwzorowane. Muzyka wydobywająca się, żeby relaksowała a nie męczyła jak z tych plastików. Włączając np. Mezzo TV by było wiadomo, że jest to program dla miłośników muzyki poważnej, bo we wcześniejszych posiadanych przeze mnie zestawach wszystko brzmiało tak samo.

Chciałem również zapytać czy jest sens pchać się w Prologic 2. Pytam ponieważ amplitunery tylko z Prologic a posiadające DTS i DOLBY DIGITAL są znacznie tańsze na allegro. Muzyki mogę słuchać w Stereo a większość filmów i tak mam w DD. Wiem że do Stereo lepsze są wzmacniacze STEREO ale nie jestem nimi zainteresowany. Wiem również że Prologic 2 gra na tyłach w pełnym zakresie, ale w zwykłym Prologic też chyba coś słychać.

Proszę wszystkich znawców o pomoc i porady, orazprzesyłanie swoich propozycji bądź też linków do aukcji na allegro. Chciałem również zauważyć iż nie zarabiam kokosów dlatego cena 820 zł jest maksymalna (No może dozbieram do 1100zł ale to będzie maks. łącznie z wysyłkami).

No wiesz, da się i za takie pieniążki. Jak naprawdę nie będziesz mógł dozbierać na coś lepszego to pozostaje, Ci starszy amplituner np. Yamaha, do dorwania już poniżej 500 zł np. RX-V 430, 440 lub podobny. Mają dekodery Dolby Digital i DTS. Za kolejne 100 zł kupisz sobie kiedyś DVD też tej firmy. A za 400 zł kupisz używany zestaw 5 kolumn np. Koda. Nawet te tanie modele zagrają sto razy lepiej niż plastikowe zabawki. Nic innego nie wykombinujesz za taką kasę.

spoko, nie jest to niewykonalne.

Ampli np Onkyo TX-DS575

ładne używki na allegraczu chodzą po ok 400pln

Głośniki 5.0 może M-Audio np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale nie wiem jak to cyka, niemniej EIC ma tą markę więc może nie jest źle

kable do frontów i centralnego kup miedziane 2,5mm kw, do tyłów 1,5mm kw, tylko nie w castoramie, bo przepłacisz

niemiłosiernie, tylko w jakiejś hurtowni elektrotechnicznej.

na suba dozbieraj, o ile w ogóle będzie potrzebny.

Udanego polowania na okazje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Amplituner pokroju Yamahy wspomnianej wczesniej jesl ichcesz cos nowszego Pioneer 418 mialem swego czasu sprzedalem za 350 jeszcze na gwarancji. głosniki za 700 zł znajdziesz cos ciekawego. Ogolnie poszperaj na pewno przeskok z Samsunga i Panasonica bedzie nieziemski

Myślę, że w tej cenie lepiej kupić stereo niż słabiutkie kino. Będzie na pewno dużo więcej frajdy a z czasem dołożysz centrala i tył.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 2 tygodnie później...

Podepnę się pod temat, bo mam podobny, może ciut większy fundusz na start. Kupiłem właśnie na Allegro Yamahe RX-V 465 za 550zł (bez pilota i mikrofonu kalibrującego), wartało?

Teraz pytanie jakie mam, jakie kolumny w jakiejś rozsądnej cenie do tego?

Mam ochotę na Jamo S606, ale trochę mi kasy brakuje. Może poleciłby ktoś jakiś tańszy 2.0 a w miarę rozsądny?

Przeznaczenie: muzyka hh, klasyczna, w późniejszym czasie rozbudowa do 5.1 do grania i filmów.

Dodam jeszcze, że przesiadam się z Logitech Z-5500 :)

Jeżeli mówimy o kwocie 100zł za całość to faktycznie efekt kina domowego może być znikomy i lepiej byłoby zainwestować w stereo i z czasem komponować cały zestaw,stopniowo dokupowac dodatki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.