Skocz do zawartości
IGNORED

Zakłócenia z sieci

Anesthetise

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, więc aktualnie mam z tym problem. Kupiłem używane wzmacniacze NVA (pewnie wielu myśli - tiaaaaa, kolejny, cholerny fanboy) i od tego czasu mam problem z zakłóceniami od zasilacza z laptopa. Do tego stopnia, że muszę go odłączać od ładowarki, żeby dało się w ogóle słuchać.

W najbliższym czasie planuję przesiąść się na monobloki z NVA, inne kolumny i okablowanie oraz zaopatrzyć się w V-Linka, ale zakłócenia są nawet przy wyłączonym DACu i nie wiem, czy to coś pomoże.

Jakikolwiek hałas bardzo mi przeszkadza. Żyję praktycznie w lesie, najbliższa mało ruchliwa droga 2km lasu od mojego pokoju, przy słuchaniu chowam laptopa do szafy, a i tak go słyszę. Przy wyłączonym laptopie i bezruchu z miejsca odsłuchowego słyszę cichuteńkie brzęczenie wzmacniacza. Na żądanie mam noisowe improwizacje na wzór repertuaru Merzbowa, przy samym włączonym wzmacniaczu i ładującym się laptopie z podłączonym kablem USB.

Jak można taki efekt wyeliminować?

https://www.audiostereo.pl/topic/92891-zak%C5%82%C3%B3cenia-z-sieci/

Optyk to owszem - jest jakieś wyjście. Gorzej, że nie mam wyjścia optycznego z laptopa, ale pewnie mógłbym połączyć V-Linka z DACem przez krótki optyk. Tylko nie mam pojęcia, jak wpłynie to na jakość, muszę przetestować, jak już V-Linka kupię. Dzięki.

Z drugiej strony bardziej zależałoby mi na wyeliminowaniu przyczyny tych zakłóceń. Z czego to się bierze?

Optyk to owszem - jest jakieś wyjście. Gorzej, że nie mam wyjścia optycznego z laptopa, ale pewnie mógłbym połączyć V-Linka z DACem przez krótki optyk. Tylko nie mam pojęcia, jak wpłynie to na jakość, muszę przetestować, jak już V-Linka kupię. Dzięki.

Z drugiej strony bardziej zależałoby mi na wyeliminowaniu przyczyny tych zakłóceń. Z czego to się bierze?

Bierze się to z pętli mas ... przynajmniej u mnie tak było. Wyeliminować to można (najlepiej tzn. bez żadnych półśrodków) przerywając pętlę mas. Można to zrobić poprzez rozłączanie przewodu uziemiającego w laptopie lub monoblokach, ale w ten czas jest większe ryzyko uszkodzenia sprzętu (sprzęt towarzyszący ... uziemia się przez sprzęt towarzyszący) ... nie wiem czy tak nie uszkodziłem swojej starej płyty głównej (amplituner uziemiał się przez IC .. było czuć ręką jak ładunki z obudowy znikają po podpięciu IC do PC). Optyk to moim zdaniem najbezpieczniejsze, najlepsze rozwiązanie. Jeśli chodzi o ew. jitter - kup DAC który go eliminuje do pomijalnego poziomu (chyba że ten twój coś takiego ma).

Mam V-DACa mk1, ale nie planuję się z nim długo związywać, bo to początek. Na razie chciałem wymienić wzmacniacz i kolumny, które będę miał za niedługo. W każdym razie chciałem kupić asynchroniczny konwerter USB, z którego będę korzystał również po zmianie DACa i raczej padnie na najtańszego - V-Linka.

oprócz przerwania pętli masy przydało by się wymienić zasilacz na jakiś z wyższej półki albo poprawić trochę obecny, bo zasilacz impulsowy strasznie sieje zakłóceniami, jeżeli nie chcesz rozłączać masy to przynajmniej powinny być podłączone do jednego gniazda/listwy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.