Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel 991 vs. - no właśnie, co?

gutten

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, ja dla przykładu słuchałem dwóch odtwarzaczy 'lampowych': Jolidy i Opera Audio. Oba mnie zawiodły, a zwłaszcza chińczyk - moim zdaniem grał bardzo tak sobie, a w niektórych nagraniach wypadł fatalnie (szybkie tempa, symfonika, elektryczny jazz, rock).

Także te 'lampowce' to jednak chyba trzeba dokładnie sprawdzać w systemie w domu...

A propos kitu AN: pełna lista dystrybutorów jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupowałem części w hificollective i partsconnexion, wrażenia bardzo pozytywne.

Ukryta Zawartość

Romek, tylko kto mi tego "kita" poskłada? Przy moich zdolnościach prędzej wyjdzie z tego kosiarka do trawy niż wzmacniacz. No i najważniejsze: jak sprawdzić brzmienie w swoim systemie, skoro urządzenie w kawałkach?

Gutten -> Trudno mi uwierzyć, że Jolida 100A CDP odbierana jest przez ciebie jako ostra i na granicy agresji. W ogóle nie wiem jak to możliwe bo moja Jolida jest niezwykle gładka, rzekłbym perlista. Fakt, że wsadziłem w nią lampy Electro-Harmonicsa wkrótce po zakupie ale na oryginalnych też nie grała ostro. Jeśli ty tak to odbierasz to winny jest inny element toru, na pewno nie Jolida. Odtwarzacz ten ma wielkie możliwości i na podstawie moich odsłuchów wygrywa z Ikemi Linna.

W ogóle nie wiem co to za zamieszanie i aurę stworzono wokół Ikemi. Wyjątkow rozczarowujący dźwięk. Zupełnie nijaki. Zupełnie inna bajka to odtwarzacze Meridiana. 588 i G07 są rewelacyjne. Daleko w tyle pozostawiają Linna. A Jolida równo im dotrzymuje kroku. Meridian jest bardziej organiczny, bardziej nasycony, ma więcej "cukru w cukrze" i ciut lepiej artykułowany bas.

gg-> Zgadzam sie z Guttenem - Jolida 'wali po uszach' - lampy trzeba od razu wymienic i bedzie lepiej. Sadze, ze Gutten moze nieakceptowac natarczywosci tego dzwieku - dla mnie wlasnie ostrosc Jolidy jest plusem. Pamietam jak P.Arek z Audioforte mowil mi kiedys jak porownywal Jole z CD17 i stwierdzil, ze gra duzo ostrzej.

I w konfrontacji 588, Ikemi, Jola 100B na pewno Ikemi znalazlby sie u mnie na szarym koncu - w sumie jest plynne, poprawne ale calkowicie 'bez jaja'.

=>gutten

Skoro "Gryphon albo śmierć" to nie pozostaje nic innego jak:

Ukryta Zawartość

niestety nie miałem okazji nawet widzieć tego w naturze ;-)

Ukryta Zawartość

Hmm, stoją sobie obok siebie dwa Gryphony...

Gutten, coż to by byla za synergia...a ilu nowych kolegów byś zyskał:)

Nie żebym kusił, ale podobno żyje sie raz...a na ryżu i wodzie podobno można sporo pociągnąć.

>> Popla

Dzięki za link, ale jeśli chodzi o Gryphona to choruję na wzmacniacz, a nie na odtwarzacz (choć zapewne też bym nie pogardził ;-))

W kwestii Jolidy:

Obstaję jednak przy swoim. Większośc użytkowników bądź osób, które słuchała twierdzą, że Jolka gra dźwiękiem bardzo przejrzystym i dynamicznym - dla mnie zbyty natarczywym. Ale nie wykluczam też, że wymiana lamp może wywołać diametralne zmiany w brzmieniu. To z pewnością bardzo dobry odtwarzacz, jednak biorąc pod uwagę wysoką cenę nie rzuca raczej na kolana.

Pytanie do wszystkich:

Czy ktoś słuchał Meridiana 507? Cena wysoka, ale ujdzie jeszcze w tłoku, zastanawiam się natomiast, jak się ma do droższego 588 i starszych modeli? W A/V ocenili go bardzo wysoko, ale kto ich tam wie...

Gutten, będzie grało to (ponoć) pomiędzy AN DAC 1.0 a 2.0, a tych można szukać u dystrybutowa. Poskładać to może wielu kolegów w Wawie bez problemów. Ale kity nie są dla każdego, wiadomo. W każdym razie słuchałem wysokiego DACa AN (2.0 plus modyfikacje) i urzekł mnie - hmmm... analogowością?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.