Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy drugiej kategorii?

NE5532

Rekomendowane odpowiedzi

Przesadzasz. Jakby 1000 małp klepało przez 1000 lat na maszynach do pisania to prawdopodobnie 1 by uklepała dzieła

Shakespeare:)

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

• 7 miesięcy później...
Gość JanF

(Konto usunięte)

A ja dzisiaj kupiłem na allegro 4 sztuki 6n1p wiedziony nieprzepartym impulsem sprawdzenia, jak ta lampa będzie pracować (czytaj: grać).

Pewnie do doopy, bo wszystkie możliwe lampy we wszystkich mozliwych kombinacjach zostały już sprawdzone i w lampach 6n1p nic audiofilsko wartościowego nie ma, inaczej nie kosztowałby 1,5 Ojro.

To tak samo, jak z ECC81, lampa omijana szerokim łukiem w schematach, bo nie brzmi dobrze (brzmi fatalnie w dolnej części pasma!) i przez to wypadła z obiegu na zawsze.

Pozdrawiam,

Jan

Pewnie do doopy ... To tak samo, jak z ECC81, lampa omijana szerokim łukiem w schematach, bo nie brzmi dobrze (brzmi fatalnie w dolnej części pasma!) i przez to wypadła z obiegu na zawsze.

Masz, sprawdzałeś czy cytujesz opinie znawców z internetu? A jesli masz i sprawdzałeś to może raczysz napisać co i dokładnie z jakimi lampami, w jakij konstrukcji i w jakiej konfiguracji.

Pytam bo mam taką ciekawą trójkę ECC81 od Marconiego w swoim pre gramofonowym EAR 734p i szczękę za pierwszym razem zbierałem z podłogi. I bynajmniej nie z powodu jak piszesz fatalnego basu.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość JanF

(Konto usunięte)

Masz, sprawdzałeś czy cytujesz opinie znawców z internetu? A jesli masz i sprawdzałeś to może raczysz napisać co i dokładnie z jakimi lampami, w jakij konstrukcji i w jakiej konfiguracji.

Pytam bo mam taką ciekawą trójkę ECC81 od Marconiego w swoim pre gramofonowym EAR 734p i szczękę za pierwszym razem zbierałem z podłogi. I bynajmniej nie z powodu jak piszesz fatalnego basu.

Pozdro

I co?

Pozywasz mnie na ubitą ziemię z powodu mojej negatywnej opinii o ECC81?

Mogę ci dać darmową porade, sprawdź działanie swojego pre z innymi lampami z dobrej firmy i z dobrego rocznika :-)

Może się okazać, że szczęka ci opadnie tak, że nie znajdziesz jej już nigdy :-)

Pozdro

To był wzmacniacz słuchawkowy 4-ro lampowy.

Próbowałem w stopniu wzmacniacza napięciowego różne lampy 81,82 i 83.

Zmiana lamp NAWET tego samego typu od różnych producentów zmieniała całkowicie brzmienie dźwięku, w tym porównaniu 81 wypadły najgorzej (DLA MNIE!), pomimo fajnej góry.

W tych schematach różnych pre i ampli, które oglądałem, 81 występowały bardzo rzadko, głównie stosowane były 82 i 83 w stopniach wzmacniacza napięciowego.

Próbowałem w stopniu wzmacniacza napięciowego różne lampy 81,82 i 83.

kolejna ocena po wetknięciu bo dziura pasuje?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

także mogę ci dać darmową poradę

zanim zaczniesz poprawiać innych powinieneś nauczyć się nieprodukowania bzdur

Gość JanF

(Konto usunięte)

także mogę ci dać darmową poradę

zanim zaczniesz poprawiać innych powinieneś nauczyć się nieprodukowania bzdur

No, ale przyznasz, że statystycznie 82 lepiej wypada brzmieniowo niż 81?

Przyznasz, misiaczku?

Przyznasz, misiaczku?

Czy zawsze jak sie nie ma nic do powiedzenia to sie schodzi na poziom piaskownicy?

A odpowiedź na pytanie "kolejna ocena po wetknięciu bo dziura pasuje?" tylko to potwierdza.

Z mojej strony koniec "dyskusji", szkoda czasu.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

A odpowiedź na pytanie "kolejna ocena po wetknięciu bo dziura pasuje?" tylko to potwierdza.

dla pacanów tytułujących rozmówcę per misiaczku autentycznie tak

ale ponieważ forum czyta wielu, należy wyprostować

barwowo ecc82 przy ecc81 jest nijaka, technicznie moim zdaniem lepsza

za to przy swojej fajnej barwie, ecc81 jak dla mnie, coś nie tak robi z ekspresją basu, ale daje się z tym żyć

zależy od samego układu, albo się wpasuje albo mniej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.