Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze Tomanek - wymiana opinii, doświadczeń, sugestie itp. Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Czekam na info co do blockera. Namierzylem ze umnie problemem jest lodowka .. ale jej nie moge wylaczyc ani przeniesc na inna faze :(

Czy jest opcja blockera z przewodem w oplocie :) ?

Edytowane przez xsnailx

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Podobno wybitnym źródłem składowej stałej są pralki Elektrolux-a. Ale inny sprzęt AGD również może siać:)

Plan na teraz to dostarczenie wszystkim wersji testowych DC-Blockera i zebranie wniosków:) Jeśli wszystko będzie ok, bedziemy produkować, przewód w oplocie oczywiście nie będzie problemem.

Pozdrawiam

Jesli moj testowy egz mial by oplot to bede wdzieczny :)

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Gość Synthax

(Konto usunięte)

A czy jest możliwość zrobienia wersji z gniazdem IEC zamiast kabla? Należę do grupy 'wierzących' w tym temacie.. I wolałbym dać coś innego zamiast Lappa

w sumie IEC by mi tez pasował :)

W sumie żaden problem - dla może być druga wersja z gniazdem IEC (jak w listwach) zamiast kabla i wtyku. Proszę o potwierdzenie na PW kto chciałby własnie taką wersję z IEC.

Pozdrawiam

Witam - do kogo poszły zeszłotygodniowe przesyłki?

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

W dniu nadania paczki informuję przez PW/maila odbiorcę o tym fakcie. Pisać ogólnie na forum o tym raczej bym nie chciał:)

Pozdrawiam

3 osoby (1 przez forum, 2 przez PW) zgłosiły, by zamontować im gniazdo IEC zamiast przewodu z wtykiem.

Jeśli jeszcze ktoś chce IEC, to proszę jak najszybsze PW z taką informacją.

Pozdrawiam

a co tak zacichli? słuchają muzy z prądu z dc-blockera?

ja słucham ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Ja słucham od wczoraj i wrażenia mam następujące:

1. przy słuchaniu na moim caspianie transformator jest zimny jak ogórek kiszony - a wcześniej był ciepły - nie mierzyłem temperatury, ale miał jakieś 38stC (cieplejszy od ludzkiego ciała). Teraz jest zimny.

2. z głośników bez podłączonego sygnału głucha cisza... wcześniej nieco szumiało... trzeba było ucho przyłożyć blisko głośników ale szumiało

3. dźwięk nabrał jakby dodatkowej masy, wypełnienia - szczególnie niskie tony. Jest bardziej przejrzyście, muzykalnie, dźwięk jakby jeszcze chętniej odrywał się od kolumn, plany w przestrzeni nie zostały przy tym w żaden sposób zakłócone. Poprawiła się znacznie lepsza dynamika całego zestawu. Słucha się tego teraz miło i przyjemnie.

4. dc-blocker działa u mnie ewidentnie jedynie na wzmacniacz - ale nie dziwota bo w behrze mam całkowicie modowane zasilanie a w transporcie także zasilanie jest zrobione dobrze.

5. pobieżnie rzuciłem też uchem na system słuchawkowy - i tam też ta sama prawidłowość - działa w przypadku wzmacniacza (forum608) i jest to wpływ dość oczywisty (z podobnymi uwagami jak w przypadku caspiana), ale już niezbyt oczywisty jest wpływ na dac czy tez transport. I znów jeśli idzie o transformator: poprzednio nieco lubił sobie pobuczeć - teraz jest cichy jak mysz i znacznie zimniejszy.

To tak na szybko - bo widzę, że inni się czają ;-)

Gość brodacz

(Konto usunięte)

"2. z głośników bez podłączonego sygnału głucha cisza... wcześniej nieco szumiało... trzeba było ucho przyłożyć blisko głośników ale szumiało"

Myslalem ,ze DC-Blocker likwiduje tylko brum trafa wydobywajacy sie na zewnatrz.

Czy do rze rozumien ,ze u ciebie zlikwidowal przydzwiek ktory idzie na glosniki ?

Niektore wzmacniacze lampowe ,szczegolnoe SETy brumia troche przez glosniki lub sluchawki.Czy ktos zaobserwowal zlikwidowanie takiego brumienia lub jego znaczne ograniczenie ?

Czy DC-Blocker zostal finalnie wmontowany w liste jak sugerowali forumowicze ?

nie, to jest osobne urządzenie - skrzyneczka, z jednej strony kabelek (lapp) z wtyczką schuko, a z drugiej na skrzyneczce gniazdko schuko

i dalej - tak u mnie taki przydzwiek zlikwidował (był doprawdy niewielki ale był) - teraz jest grobowa cisza...

dziś jeszcze jak dam radę to spróbuję posłuchać czy taki przydźwięk jest w moim systemie słuchawkowym - jakoś nie zwracałem na to uwagi wcześniej - i czy dc-blocker będzie miał na to wpływ

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Z tego co widze masz sluchawkowca tranzystora wiec brumu nie powinno byc to jest raczej wada lapowych wzmakow sluchawkowych ( nie bedacymi typowymi sluchawkowcami jak np. Leben ).

Ale sprawdz prosze.

Głównym zadaniem DC-Blockera jest wyciszenie transformatora, zmniejszenie jego grzania. Poprawa brzmienia to wtórna sprawa, ale w pełni wytłumaczalna - izolujemy trafo od składowej stałej, a więc czynnika zakłócającego jego pracę, im "lepszy" prąd tym wszystko działa lepiej. DC-Blocker powinno stosować się głównie do końcówek mocy, których wielkie transformatory są szczególnie narażone na wszechobecną składową stałą.

Myślę, że DC-Blocker będzie przydatny jako autonomiczne urządzenie oraz wbudowane w listwę 8-gniazdową TAP8. Tylko w największej listwie jest miejsce na dodatkową elektronikę. 2 gniazda z dc-blockerem spokojnie będą do wykonania.

Opinii nie ma dużo, bo jeszcze sporo osób nie dostało swoich urządzeń - proszę jeszcze o troszkę cierpliwości.

Pozdrawiam

Jakby ktoś chciał to mam 2 zasilacze: do rDACA i Squeezeboxa Touch & Classic (wersje tranzystorowe, normalna cena 600 zł brutto/szt) za 450 zł brutto/szt. + wysyłka 15 zł po przedpłacie.

pozdrawiam

Tak. Ingerencja DC-Blockera jest tylko na żyle fazowej, neutralna i uziemiająca (jeśli występuje w instalacji) są "przepuszczane" bez żadnych zmian, więc w instalacji 2-żyłowej również zadziała.

konstruktor napisał mi tak:

"DC-Blocker testowałem pod rzeczywistym obciążeniem 1kW, więc do tej mocy ręczę:) Jeśli wersja testowa spełni swoje zadanie to opracuję również wersję przeznaczoną do pracy pod większym niż 1kW obciążeniem, np. do wzmacniaczy w klasie D. Pozdrawiam"

5 kolejnych DC-Blockerów wczoraj i dziś pojechało do testujących - informacje wysłałem na PW. Ostatnie 3 szt. z listy 15 testowych wyślemy w ciągu najbliższych kilku dni.

Jeśli testy będą pozytywne to wprowadzimy DC-Blocker do oferty oraz 8-gniazdową listwę TAP8 z opcją montażu zintegrowanego 1 lub 2 gniazd z DC-Blockerem (gniazda z DC-Blockerami będzie można zamówić filtrowane lub niefiltrowane).

Pozdrawiam

Mam pytanie,jeśli mi buczy , brumi lekko transformator słyszalny tylko w nocy przy cichym słuchaniu to DC-Blocker to zniweluje ? Mam też lekko brumiącą plazmę Panasonica , te TV tak mają to czy ten DC-blocker to na to coś podziała ?

Drugie pytanie , jeśli odpowiedź na pierwsze pytanie będzie pozytywna to jaki będzie koszt listwy z dwoma DC-Blockerami , interesują mnie również gniazda UK

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Mam pytanie,jeśli mi buczy , brumi lekko transformator słyszalny tylko w nocy przy cichym słuchaniu to DC-Blocker to zniweluje ? Mam też lekko brumiącą plazmę Panasonica , te TV tak mają to czy ten DC-blocker to na to coś podziała ?

Na buczące trafo dc-blocker powinien pomóc, w większości przypadków ten nieprzyjemny dźwięk powoduje składowa stała sieci, ale wcale tak nie musi w każdym z przypadków.

Na plazmę raczej nie podziała - nie ma klasycznego transformatora tylko przetwornice impulsowe.

Drugie pytanie , jeśli odpowiedź na pierwsze pytanie będzie pozytywna to jaki będzie koszt listwy z dwoma DC-Blockerami , interesują mnie również gniazda UK

Będzie to możliwe. Jak wcześniej pisałem, będzie listwa TAP8 z możlwiością skonfigurowania tak, że 2 gniazda będą mieć DC-Blockery. Gniazda UK również będą możliwe do montażu. Szczegóły ewentualnego zamówienia proponowałbym jednak ustalić przez PW.

Pozdrawiam

Sprzedam TAP6, stan idealny cena 400pln. Wysyłka w kraju gratis

Powód sprzedaży: chcę kupić TAP8.

Z filtrem czy bez?
Gość Synthax

(Konto usunięte)

Sorzedają standardową TAP6 (nr seryjny ok 50) , gniazda z filtrami Schaffnera.

A kupić chcę TAP8 również z Schaffnerem na każdym gdzieździe.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.