Skocz do zawartości
IGNORED

ANTHEM MRX 300 i 500

BMC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś ma doświadczenia związane z amplitunerem kina domowego ANTHEM MRX300 lub ANTHEM MRX500.

Słuchał ktoś? Testował?

Ewentualnie jaka alternatywa dla nich w przedziale 3.500 - 5.000 PLN. Kino domowe i stereo 50/50. Pewnie w przyszłości dokupię wzmacniacz stereo, ale póki co, chciałbym żeby amplituner grał w miarę przyzwoicie w stereo. Muzyka: rock, hard rock, blues-rock.

https://www.audiostereo.pl/topic/93000-anthem-mrx-300-i-500/

Radzą sobie bardzo dobrze w kinie (dzięki unikalnej korekcji pomieszczenia) jak i w stereo (poziom tanich wzmacniaczy dedykowanych jak np. Denon PMA 710 czy HK 980 itp.). Ogólnie sprzęt niszowy na naszym rynku ale godny polecenia.

Brzmienie perfekcyjne, charakterystyczne dla wysokiej klasy komponentów stereo. Wykonanie również zasługuję na pochwałę. Sposób obsługi intuicyjny i prosty.

Konkluzja: Wreszcie w amplitunerze kina domowego mamy porządne stereo.

Czy ktoś jeszcze mógłby się wypowiedzieć w temacie ANTHEM MRX 300 i 500.

No bo jak to jest? Skoro to taki dobry sprzęt to dlaczego jest niszowy?

Z wypowiedzi na tym forum wynika, że trudno znaleźć amplituner, który gra dobrze w stereo, a jeśli już to za ciężkie pieniądze.

Z tego co pisze zgred81 i stempel to są właśnie takie ampli i to jeszcze za w miarę przystępną cenę?

Możliwe to? Może mają jakieś słabe strony?

Brzmienie perfekcyjne, charakterystyczne dla wysokiej klasy komponentów stereo. Wykonanie również zasługuję na pochwałę. Sposób obsługi intuicyjny i prosty.

Możesz napisać:

- z jakimi "wysokiej klasy komponentami stereo" go porównywałeś i w jakiej konfiguracji

- czy posiadasz ten amplituner (albo oba)

- co w wykoaniu "zasługuje na pochwałę"

Słyszałem opinie człowieka z Branży, że ten sprzęt ma super dzaiłający system kalibracji. Nie słyszałem tych ampli ale dla mojego użytkowania minusem jest brak wejść analogowych, wielkonanałowych. Na innym forum hdtv.com.pl był test MRX-500.

Zgred81, jeszcze jedno - twoje nieliczne posty na forum to polecanie anthemów i linkownia do sklepów - może tak dla przyzwoitości wrzucisz sobie "branżę" do nicka i będzie czysta sytuacja?

Analiza terminologii też nie pozostawia wątpliwości.

Możliwe to? Może mają jakieś słabe strony?

Mają - stereo. W HFiM dostał za stereo tylko 3 gwiazdki, czyli bardzo słabo, bo oni teraz to generalnie wszystko chwalą...

Musisz posluchac tych ampli, o ile procesory sa kanadyjskie to ampli sa juz masowa produkcja chinska.

Sprzet ten jest niszowy, gdyz procesory sa kosmicznie drogie ale za to swietne zarowno w kinie jak i stereo oraz nie ma na ta marke nakladow marketingowych. Nowy pomysl na ampli to ruch w kierunku masowych klientow ale tym samym ograniczenie kosztow produkcji.

Z uwagi na marke ja bym na Twoim miejscu posluchal i porownal z czyms innym na tym poziomie cenowym, jesli bedzie porownywalne kupuj Anthema z uwagi na system korekcji ich autorstwa - z opinii bezkonkurencyjny na rynku.

Nikt Ci nie odpowie na Twe pytanie dokladniej z braku doswiadczen w tej marce.

Zabrzmiało jak cytat z katalogu reklamowego.

BMC - te ampli faktycznie są świerze, chyba tylko odsłuch Cię ratuje.

Gdzieś wyczytałem, że menu mają mniej intuicyjne niż w innych firmach, ale to trzeba pobawić się i samemu sprawdzić.

Gdzieś wyczytałem, że menu mają mniej intuicyjne niż w innych firmach, ale to trzeba pobawić się i samemu sprawdzić.

Faktem jest, ze procesory maja menu szyte bardziej pod instalatora niz uzytkownika ale bez przesady. Podstawy angielskiego i znajomosci sprzetu pozwalaja to ogarnac. Nie wiem jak w ampli ale procki maja mocno rozbudowane mozliwosci korekcji video do pelnej kalibracji.

A czy ten chwalony system korekcji akustyki pozwala po autokalibracji na wprowadzanie własnych zmian do tego co sam ustawił w autokalibracji? Widać jak skorygował pasmo? Czy tylko komunikat, że zakończono kalibrację i opcja on/off?

Panowie "dobre" brzmienie stereo ( poziom tanich wzmacniaczy zintegrowanych) jest osiągalny w tej cenie takżę wśród konkurencji więc nie ma mowy o jakimś rewelacyjnym stosunku jakość/cena. System korekcji działa faktycznie dość sprawnie i pozwala wprowadzać drobne korekty.

Panowie "dobre" brzmienie stereo ( poziom tanich wzmacniaczy zintegrowanych) jest osiągalny w tej cenie takżę wśród konkurencji

W takim razie pytanie: jaka wg Was alternatywa z przyzwoitym stereo poziom cenowy 4000-4500 PLN?

Choćby ostatnio chwalona Yamaha RX-A2010. Myślę, że jak się dobrze potargujesz to za 4500zł ją dostaniesz. Warto posłuchać też właśnie Anthema lub coś z Marantza.

Dzięki Stempel za podpowiedzi. A Onkyo 809?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.