Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokość wkładki a igła

sanders

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Kupiłem ją bardzo dawno temu, nie chciało mi się wydawać ponad stówki, ale warto było.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

We stand in the Atlantic
We become panoramic

No tak, nacisk źle ustawiony - a Wamata zaocznie powiesili. Yul, powinieneś imho bardziej ważyć słowa. Bardzo pochopnie rzucasz poważne zarzuty. :-]

Ukryta Zawartość

post nr 7

Ukryta Zawartość

Tak,tak Yul,w tym poście zamieśćić powinieneś wiarygodne materiały obciążające Wamata,od długiego czasu robisz firmie smród koło d...y.

Odwagi!

Zdobądź je sobie sam, to jest moja prywatna korespondencja i nie zamierzam jej ujawniać, bo nie jest kierowana do ogółu tylko do mnie. A przede wszystkim to nie udawaj że zależy ci aby mieć oryginał, skoro fake jest o 15 złotych tańszy :)

Porównując ceny, różnica pomiędzy wymienionym wcześniej Mediam a Wamat jest spora:

Ortofon 2m Red - 77 zł

Ortofon 2m Blue - 192 zł

Ortofon 2m Bronze - 405 zł

Ortofon 2m Black - 736 zł

Kolego Yul jak to skomentujesz ?

Dzięki.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Moja wkładka Red siedzi sobie gdzieś tak w połowie tego co pokazał Yul i Sanders. Czyli niżej niż u Yula i wyżej niż u Sandersa.Tak w połowie między nimi Dwa razy sprawdzałem- 2g jak byk. Już szukam gwarancji, bo rozumiem, że zaraz mi zdechnie?

:)

W sumie, trudno mi powiedzieć co było przyczyną takiej sytuacji, ale tak jak powiedziałem - na nowo ustawiłem przeciwwagę(nacisk na wagę 1,835) i wszyzstko jest w porządku. Wkładka jest mniej więcej na takim poziomie jak na zdjęciu, które wstawił Masza.

A Yul ma niedowagę :)

Ja bym powiedział że wprost przeciwnie :) ale rozumiesz, 25 lat małżeństwa mnie usprawiedliwia chiba, hehe. A tak swoją drogą to zabawmy się w "znajdź 10 szczegółów". Masz taki napis na czarnej cześci body Wamatowego Ortofona jak na zdjęciu pierwszym? Masz takie opakowanie i taki komplet akcesoriów do wkładki jak na zdjęciu oryginalnego Ortofona, zaczerpniętym ze strony producenta?

Porównując ceny, różnica pomiędzy wymienionym wcześniej Mediam a Wamat jest spora:

Ortofon 2m Red - 77 zł

Ortofon 2m Blue - 192 zł

Ortofon 2m Bronze - 405 zł

Ortofon 2m Black - 736 zł

Kolego Yul jak to skomentujesz ?

Dzięki.

Chiba tylko tak, że to musi być instytucja charytatywna, skoro sprzedaje taniej niż producent. Ceny producenta: Red - 97,5 euro (406 zł), Blue - 200 euro (791 zł), Bronze - 345 Euro (1404 zł), Black 585 euro (2425 zł). Kurs: 1 euro = 4,14 zł.

Ukryta Zawartość

post-15186-0-67267100-1332864897_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Owego napisu nie ma. Jest tylko ten po zewnętrznej stronie- czyli stylizowane 2M.

Z kompletu brakuje mi tej okragłej szczoteczki i wagi! Dokonałem małego eksperymentu i waga Ortofona ( kupiona osobno) na luzie wchodzi do kapsułki, ta okrągła szczoteczka też by weszła.

Mam odchudzoną wersję czy ktoś ( Wamat) kręci i osobno sprzedaje potem wagi i szczoteczki?

Czy może mam w ogóle jakiś pseudowyrób? Ale w sumie gra mi ładnie. To znaczy ja jestem zadowolony, tyle, że może mam niezbyt wygórowane wymagania.

Producent jak ma siec dystrybucji i chce ją zachować musi wystawić ceny zaporowe, gdy ktos chce kupić bezpośrednio. Być może Wamat ma lepszą umowę z producentem i tyle. Ale numer z wyjmowaniem wagi dość wiejski.

A może waga, szczoteczka i co tam jeszcze jest w oryginalnym komplecie kosztują te brakujące 77 zł ? A sama wkładka jest taka sama ? Może ktoś się wypowie kto kupował cały zestaw i ktoś kto kupował tylko "gołą" wkładkę ? Zależy mi na stwierdzeniu różnic zewnętrznych, jeśli takowe są. Jeżeli coś można kupić taniej to po co przepłacać lub też może lepiej dołożyć kilka zł i kupić cały oryginalnie zapakowany komplet ?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Frywolny,Yul musi się dowartościować,będzie drążył temat do upadłego,jak znajdziesz argumenty,i tak zaraz wszystko zamota:)

Jest u Ciebie stylyzowane 2M tak ma być,wpisz w gogle Ortofon,przejrzyj oferty z różnych sklepów i wszystko jasne:)

Wamat robiąc większe zamówienia dogaduje się z firmą o uszczuplenie asortymentu,o wagę pędzelek czy co tam jeszcze:)

Dlatego możesz nabyć u niego taniej.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja mam identycznie pakowany zestaw jak na zdjęciach Yula, teraz wygląda to chudziej, ale być może w tym jest metoda- jak zauważył Rydz.

Przy zakupie wkładki Bronze wolałbym zaoszczędzić te 400zł i sam sobie kupić wagę :)

Oczywiście jeśli moja wkładka widziała Danię :)

Wątki podróbek w audio wypływają najczęściej w zakładce Stereo. W zakładce Analog panuje natomiast jakieś dziwne przekonanie, że podrabianie wkładek gramofonowych jest nieopłacalne lub niemożliwe i basta. Przypatrzmy się najpierw temu pierwszemu - wkładka Black kosztuje w detalu 2 425 zł (a obserwując wzrost cen takich artykułów wieszczę, że do końca tego roku cena ta przekroczy 3 000 zł), wraz z opakowaniem waży około pewnie 50 gramów. Dziesięć tych wkładek da się zapakować w teczkę, ważą razem z pół kilo, a są warte 24 250 zł. Sto takich wkładek zapakuje się w karton taki jak na średniej wielkości kineskopowe telewizory, który będzie ważył 5-6 kilo. Wart będzie 242 500 zł, czyli tyle co 4 dość porządne samochody. Czy koledzy sądzą że to byłoby nieopłacalne? Że lepiej opłaci się podrabiać podkłady kolejowe, trylinki i klapy do włazów do kanalizacji?

To że podrobienie wkładki jest technicznie niemożliwe, to chyba mógłby pomyśleć ktoś, kto nie widział w życiu wnętrza body wkładki i mylnie sądzi, że tam jest nie-wiadomo-co. Najbardziej skomplikowana jest igła z cantileverem, jeśli to się potrafi wyprodukować, to reszta jest dziecinadą. A jest taka firma która produkuje bardzo szeroką gamę wymiennych igieł do wkładek niemniej szerokiej gamy producentów instniejących i już nieistniejących. Ta firma nie ma bariery technologicznej, bierze na warsztat igłę z oprawką, precyzyjnie wymiaruje tę oprawkę, robi jedną-dwie standardowe igły które są zakładane do wszelkich modeli i po kłopocie. Body zawiera 4 kilkumilimetrowej długości cewki, blaszkę-ekran, wykonane metodą wtrysku plastikowe części body i 4 piny połączniowe. Pozostaje montaż, który jest chyba prostszy niż montaż armatury wkładki.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Haha,a nie pisałem,Yul daje już do zrozumienia że{ Wamat} kupuje body gdzie indzie,igły też gdzie indziej,moze pudełka też? akcesoria i co tam jeszczei zawija to w sreberka:)

Yul konkrety,100% dowody na to co od dłuższego czasu w różnych wątkach wypisujesz względem firmy Wamat.

Założyłem tamat poświęcony takim oszustwom,śmiało,odwagi!

Owego napisu nie ma. Jest tylko ten po zewnętrznej stronie- czyli stylizowane 2M.

Z kompletu brakuje mi tej okragłej szczoteczki i wagi! Dokonałem małego eksperymentu i waga Ortofona ( kupiona osobno) na luzie wchodzi do kapsułki, ta okrągła szczoteczka też by weszła.

Mam odchudzoną wersję czy ktoś ( Wamat) kręci i osobno sprzedaje potem wagi i szczoteczki?

Czy może mam w ogóle jakiś pseudowyrób? Ale w sumie gra mi ładnie. To znaczy ja jestem zadowolony, tyle, że może mam niezbyt wygórowane wymagania.

Producent jak ma siec dystrybucji i chce ją zachować musi wystawić ceny zaporowe, gdy ktos chce kupić bezpośrednio. Być może Wamat ma lepszą umowę z producentem i tyle. Ale numer z wyjmowaniem wagi dość wiejski.

Ortofon Black ma taki sam zestaw akcesoriów, to wobec tego ta waga kosztuje teraz ponad 700 zł? No z tym wyjmowaniem wag i szczoteczek to wymyśliłeś świetnie :) To byłoby może dobre w przedszkolu. Wamat nie może mieć lepszej umowy z producentem, bo producent ustanawia w poszczególnych krajach swoich przedstawicieli, którzy sprzedają te wkładki. Robi to po to, aby nie musieć się kontaktować z dziesięcoma tysiącami sprzedawców na całym świecie, tylko co najwyżej ze swoimi 50 dilerami, a w praktyce z kilkoma dilerami regionalnymi (po jednym na kontynent lub grupę krajów). Wamat musiałby mieć umowę z polskim dystrybutorem, a dystrybutor określa ile ma kosztować wkładka w detalu. Ile kosztuje w detalu, to nie jest żadna tajemnica, to można przeczytać na stronie dystrybutora. Wamat sprzedając wkałdki po kilkastet złotych taniej KONKURUJE z dystrybutorem, na co dystrybutor by sobie nie pozwolił. Jeśli sieć dystrybucji jest szczelna, to nie ma możliwości aby przedstawiać ofertę z cenami niższymi od podyktowanych przez dystrybutora. Sklep sprzedający to detalicznie (nam, kupującym te wkładki) na dobrą sprawę nie handluje zatem z nami, tylko z dystrybutorem. My mamy mylne wrażenie, że to my dajemy zarobić sklepowi, ale tak na prawdę, to jemu daje zarobić dystrybutor.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy Polska ma takiego dystrybutora firmy Ortofon?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A może ci mają długoterminową umowę i nie na wyłączność, słabo sprzedaż Ortofona idzie więc się Ortofon dogaduje się z obrotniejszymi? Kto za nimi nadąży?

Zreszta kolejne serie tego samego produktu mogą podlegać modyfikacjom. Ktoś przykisi w magazynie półtora roku i ma inne detale niż produkt z aktualnej kolekcji.

Zawsze można zweryfikować u Duńczyków co wyprawia Wamat.

Powiem ci Yulku, że to co mam nie wygląda na podróbę. Wkładka, opakowanie, broszury, jeśli chodzi o jakość wykonania- tip top...

A może ci mają długoterminową umowę i ni ena wyłączność, słabo sprzedaż Ortofona idzie więc się Ortofon dogaduje się z obrotniejszymi? Kto za nimi nadąży.

Zawsze można zweryfikować u duńczyków co wyprawia Wamat.

Powiem ci Yulku, że to co mam nie wygląda na podróbę. Wkładka, opakowanie, broszury, jesli chodzi o jakość wykonania- tip top...

Powiem ci frywolniaku, że czasy podróbek Made in Honkong lub Made in Taiwan w stylu Panascanic, Sunny, Addidas już się skończyły. Wkładka "Digitrac by Ortofon", sprzedawana przez Wamat, też wygląda bajecznie, tyle tylko, że Ortofon zaprzestał jej produkcji 25 lat temu. Gdybyś kupił jakąkolwiek igłę od Stylus co,, to też by ci się wydawało, że jedyne co ją różni od orgyginału, to brak znaku firmowego na ściance czołowej, a reszta to już dokładnie tak samo :) Igłę do wkładki której producent nie istnieje od ćwierćwiecza albo 30 lat.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Istnieje więc niebezpieczenstwo, że podróba zagra lepiej od oryginału?

Nie no Yul - masz najwieksze ciśnienie- dryndnij do Ortofona, zagadaj po angielsku i zweryfikuj Wamata.

Tak to sobie możemy gdybać jeszcze kilkaset wpisów.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Frywolny, nic kolega Yul zweryfikować nie może w sprawie zawarcia umowy z Wamat,bo to tajemnica,takich informacji nie uzyska,pisałem że będzie drążył,po swojemu:)

Oby tylko poprzez swoje wpisy i oczernianie,pewnego dnia nie obudził się z ręką w nocniku.

Przyznam się, kolego Yul, że podsunąłeś świadomie lub nie super pomysł jak zaoszczędzić kilka złociszy. Różnica cenowa pomiędzy poszczególnymi autoryzowanymi dystrybutorami jest dość znaczna. W PL Bronze kosztuje 1404 zł, a Black 2425 zł. Ta sama wkładka w Mińsku BY kosztuje odpowiednio 800 zł i 1375 zł. Tak więc różnica dla wkładki Black wynosi 1050 zł. A to sporo.

Istnieje więc niebezpieczenstwo, że podróba zagra lepiej od oryginału?

Nie no Yul - masz najwieksze ciśnienie- dryndnij do Ortofona, zagadaj po angielsku i zweryfikuj Wamata.

Tak to sobie możemy gdybać jeszcze kilkaset wpisów.

Ależ ja to zweryfikowałem na przykładzie Digitraca i ten jeden przypadek wystarczył mi abym utracił zaufanie. Co do poziomu na jakim gra podróba, to rzeczywiście widzę taką możliwość, np. jeśli oryginał zawierał niewyszukany sferyk, a Stylus co. dał eliptyk, bo powyżej eliptyka Stylus co. się nie wychyla, można to wtedy odebrać jako postęp w brzmieniu. Zastosowanie innego zawieszenia cantilevera (o innej sztywności) też daje teoretyczną możliwość uzyskania pewnego postępu w brzmieniu, szczególnie w kontekście tego jakie kto ma ramię - jedni mają lekkie, inni ciężkie. Rzecz w czym innym - w stosunku do dziewięćdziesięciu paru procent swojej ofery (igły wymienne) Wamat nie twierdzi że to oryginały. Ale co do wkładek to obawiam się że mija się z prawdą. Mi to osobiście przeszkadza, innym jak widzę nie.

Przyznam się, kolego Yul, że podsunąłeś świadomie lub nie super pomysł jak zaoszczędzić kilka złociszy. Różnica cenowa pomiędzy poszczególnymi autoryzowanymi dystrybutorami jest dość znaczna. W PL Bronze kosztuje 1404 zł, a Black 2425 zł. Ta sama wkładka w Mińsku BY kosztuje odpowiednio 800 zł i 1375 zł. Tak więc różnica dla wkładki Black wynosi 1050 zł. A to sporo.

No widzisz - będziesz lepszy od Wamata :) a jak pohandlujesz z Mongolią, no to już wogóle...

Pozdro,

Yul

Ciekawe jakie wkładki 2M RED są w takim razie w gramofonach sprzedawanych w komplecie z wkładką np: Pro-Ject RPM 1.3 ?

pozdrawiam vq.

Inne niż od Wamata. Ale napisz do Pro-Jecta to się dowiesz.

Witam! Ja kupiłem taką w zeszłym roku za około 80 Euro. Jescze jej nie zakładałem. Czy ona też może być jakaś lipna?

Pozdrawiam adam2948.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.