Skocz do zawartości
IGNORED

"brzmienie" kabla a jego budowa

1siedem

Rekomendowane odpowiedzi

Jest duża szansa, że podobny kabel można kupić w sklepie taniej niż sam materiał.

W sumie używane kable np. głośnikowe są tanie. W takim XLO Ultra 6 jest z 10 drutów w teflonie x 4 kable daje 40 x 2.5 m daje równe 100 m + 4 końcówki i konfekcja + skręcenie tego wszystkiego i jeszcze jakaś sztywna izolacja z wierzchu...ile kosztuje 100 m drutu miedzianego w teflonie? Jak 100 zł, to chyba i tak wolałbym dać te 6 stów za używane.

Te kable co zrobiłem, to było wyłącznie w celach edukacyjnych zrobione, więc nie liczyłem się z kosztami, które wyniosły... nie powiem, bo się wstydzę jak drogo - same byle jakie końcówki to 6-8 za sztukę, a to zwykłe banany...

Zapomniałem dodać, że zastosowałem sprawdzone (przez producentów kabli) rozwiązania i nie musiałem w zasadzie nic sam wymyślać - wszystko było w katalogach.

Czyli tanio się nie da i ja to wiem ale większość uważa że na przykład 110 zł za metr stereo gotowego kabla to już zbyt wiele...

Po dłuższym zastanowieniu można dojść do wniosku, że tak samo można składać auto z części zamiennych i liczyć, że będzie taniej.

Nie koniecznie J.Jerry, bo kabel do którego się przymierzałem to miał być generalnie "cięższy" zawodnik, a cena podobnego nowego i tak przekracza bardzo istotnie cenę materiału.

Może i tak. W końcu wiedza jest bezcenna, a zwłaszcza praktyka.

A co będzie jak kabel będzie inny niż oryginał, a oryginał był referencyjny?

Czasami chciałbym wierzyć, że kabel to kawał drutu w kolorowej koszulce, tudzież wężu ogrodowym i to są zasadnicze różnicę.

Możesz zdradzić, o jaki kabel chodzi?

Zamiast opowiadać fantasmagorie o brzmieniu kabli i biadolić nad kosztami materiałów proponuję:

1. Wybrać organizatora.

2. Zebrać chętnych.

3. Wybrać jeden z "topowych" kabli.

4. Kupić szpulę takiego kabla.

5. Kupić niezbędną konfekcję.

Zrobić model i opublikować na Forum.

Sam jako sceptyk mogę partycypować w materiałach na 6 kabli głośnikowych (nie, nie hurt;) układ aktywny). Mogę również opracować jeden z modeli...

W końcu byłyby jakieś kable Forumowe za ułamek ceny kabli markowych.

Sława, te sprawy ;D

Dla zachęty poniżej wywiad z człowiekiem z takiej śmiesznej firemki Transparent Audio:

Tu poczytasz sobie o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tam też o lepszości miedzi 5N nad 8N...

I wiele, wiele innych ciekawych informacji...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam jako sceptyk mogę partycypować w materiałach na 6 kabli głośnikowych (nie, nie hurt;) układ aktywny). Mogę również opracować jeden z modeli...

W końcu byłyby jakieś kable Forumowe za ułamek ceny kabli markowych.

Sława, te sprawy ;D

Gdybyś nie był takim kablo sceptykiem z Twoim autorytetem i wiedzą o sprzęcie itp. dawno byś już zarabiał na kablach, a tak kabli nie ma, kasy nie ma, no i pierwszy lepszy audiofil podważa Twój autorytet. Może po prostu któregoś dnia stwierdzisz, że doznałeś olśnienia i wszystko się zmieni. Z drugiej strony nie ma sensu robić czegokolwiek bez przekonania, że to czemuś służy.

No ale zawsze mozna wpasc i stwierdzic

Oj naiwny, naiwny, naiwny .......

i wszystko jasne :-)

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.