Skocz do zawartości
IGNORED

Do praktyków: HDCD w zwykłym odtwarzaczu

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

"... slowa 16 bitowe wystarczaja na wierne przeniesienie sygnalu analogowego do 22kHz..."

To nie jest tak.

Pasmo przenoszenia jest ograniczone przez częstotliwość próbkowania, a nie przez długość słowa kodowego.

Od długości słowa kodowego zależy dokładność odtworzenia sygnału analogowego.

Ergo: Zwiększenie liczby bitów w słowie kodowym powinno dać poprawę wierności odtwarzania, dla całego pasma. Natomiast inną sprawą jest to, przy ilu bitach jest to jeszcze rozróżnialne dla ludzkiego słuchu.

Janusz z Torunia

System 16 bitowy ma minimalny krok probkowania 150 mikrovoltow. 20-bitowy okolo 10 mikrovoltow. *To dla sygnalu o wartosci 1V sinus.

Roznica podobno moze byc zauwazalna co do lagodzenia metalicznosci dzwieku i wrazenia sztucznego brzmienia najwyzszych tonow. Generalnie jednak jak juz wspomnialem, realna skutecznosc systemu HDCD jest okolo 18-bitow a nie 20-bitow.

pzdrw

soso

znalazlem coś ciekawego,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Firma Vincent prezentuje 3 modele odtwarzaczy w tym S2, S3, oba są z dekoderem HDCD, i uwaga S2 pracuje na Burr-Brown PCM 1716 24bit / 96 KHz, i coś mi tutaj nie pasuje bo jest kilka odtwarzaczy np. moj NAD ktore maja ten sam przetwornik a nie ma na nim "nalepki" ze owy dekoduje HDCD, nastepny model S3 ma Burr-Brown 1732 na tej kosci pisze juz jak byk ze to HDCD ale na pierwszej nie, dlaczego? Czyzby te kosci znalazly zastosowanie w odtwarzaczach zanim MS polozyl na tym lape?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Romekp -->

Nie mam pojęcia jak to zrobili. Pewnie wewnętrzny DAC ma dwa wyjścia jedno poprzez filtr HDCD z własnego transportu a drugie z zewnątrz przez coax. Powstaje pytanie po cholerę wkadali tam ten HDCD skoro sami zalecają go omijać. Może tylko do odsłuchu płyt HDCD?

Lekki off-topic: Panowie, powiedzcie mi zatem, czy NAD 542 posiadajacy "HDCD Decoder with Automatic Detection" i przetwornik 'Burr-Brown Sigma-Delta 24 bit Digital to Analogue Converter" robi upsampling? Jesli tak, to jak ma sie to do HDCD i czy tak jak pisaliscie da sie wylaczyc w nim HDCD?

opteron>

Moja wiedza w tym zakresie jest znikoma. Zasugerowalem sie wypowiedzia Parseca: "Jest kilka urzadzen oferujacych upsampling i HDCD. Gdy dziala upsampling, HDCD jest wylaczone."

Co myslicie o wymianie Marantz CD6000 OSE LE na CD7300. Dodam ze cena jest OK. Brzmieniowo ten 6000 mi pasuje. Z gory dziekuje za porady ktore upewnia mnie lub odsuna decyzje w czasie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.